Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓιατί η Ελλάδα δεν θα πάρει την επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου

Γιατί η Ελλάδα δεν θα πάρει την επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου

Μπορεί πολλοί να έχουν «σημαδέψει» την 21η Απριλίου στο ημερολόγιό τους εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη θα είναι η ημέρα ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας για πρώτη φορά μετά το 2008-2009, όμως οι πιο ψύχραιμοι κρατούν πολύ μικρό καλάθι.

Στις 21 Απριλίου δημοσιεύει την έκθεση αξιολόγησης η Standard and Poor’s. Από τον περασμένο Οκτώβριο έχει δώσει στην Ελλάδα την βαθμολογία ΒΒ+ χαρακτηρίζοντας τις προοπτικές σταθερές. Το ενδεχόμενο να χαρακτηριστούν οι προοπτικές ως θετικές και ουσιαστικά να σταλεί μήνυμα αισιοδοξίας για την επόμενη αξιολόγηση του φθινοπώρου, είναι ανοικτό. Το να δοθεί η επενδυτική βαθμίδα έναν μήνα πριν από τις εκλογές όταν ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή -και μεταξύ αυτών και οι εκπρόσωποι των επενδυτικών οίκων- πότε θα ορκιστεί η επόμενη μη υπηρεσιακή κυβέρνηση στην Ελλάδα- θα θεωρηθεί έκπληξη πρώτου μεγέθους.        

Η σεναριολογία περί… προεκλογικών δώρων καλά κρατεί, όμως οι αγορές μετρούν περισσότερο το κέρδος και λιγότερο τα πολιτικά οφέλη. Οι ελεγκτικοί οίκοι απευθύνονται στους μεγαλύτερους επενδυτές παγκοσμίως οπότε δεν θα ρισκάρουν εύκολα μια πρόωρη αναβάθμιση ειδικά αν κινδυνεύουν να κατηγορηθούν ότι ενεπλάκησαν σε πολιτικά παίγνια. Άλλωστε, ο χρόνος μέχρι το φθινόπωρο είναι πολύ λίγος και πρακτικά, η αναβάθμιση τώρα δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία.

Έχοντας ήδη προχωρήσει σε δύο επιτυχημένες εκδόσεις, ο ΟΔΔΗΧ έχει αντλήσει τα 6 από τα 7 δις. ευρώ του ετήσιου προγράμματος δανεισμού. Μάλιστα από την προηγούμενη εβδομάδα έχει ανακοινώσει ότι δρομολογούνται τρεις επανεκδόσεις ομολόγων για το β’ τρίμηνο αρχής γενομένης από την Τετάρτη του Πάσχα (19/04). Άρα, πριν καν εκδοθεί η έκθεση της S&P, η Ελλάδα ουσιαστικά θα έχει καλύψει το φετινό δανειακό της πρόγραμμα.

Τι είναι το πιο λογικό και αναμενόμενο σενάριο; Να αφήσει και η S&P και οι υπόλοιποι ελεγκτικοί οίκοι να βγουν τα «καλά νέα» (επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022 και όχι από το 2023 κάτι που θα ανακοινωθεί στις 24 Απριλίου, στόχος για μείωση του χρέους στο 161% του ΑΕΠ το 2023 κάτι που θα ανακοινωθεί στο τέλος του Απριλίου μαζί με την αναθεώρηση προς τα πάνω του στόχου για την ανάπτυξη), να δώσει χρόνο για την ολοκλήρωση των πολιτικών διεργασιών και μετά να δώσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα στη χώρα. Περισσότερα επί του θέματος, το βράδυ της 21ης Απριλίου… 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ