Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓιατί βγαίνουμε στις αγορές με 30ετές ομόλογο- Γράφει ο Εμμ.Νότης

Γιατί βγαίνουμε στις αγορές με 30ετές ομόλογο- Γράφει ο Εμμ.Νότης

Άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ που «κρατάει» από το 2008 θέλει να αφήσει πίσω του σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Ύστερα από 13 ολόκληρα χρόνια, θέλει να επανέλθει με μια έκδοση ομολόγου διάρκειας 30 ετών και μάλιστα με επιτόκιο που θα αποτελέσει ιστορικό ρεκόρ για τη συγκεκριμένη διάρκεια.

Πριν από 13 χρόνια, όταν τα μνημόνια ήταν ακόμη άγνωστη λέξη, το κόστος δανεισμού της χώρας στην 30ετία ήταν 5%. Με την σημερινή έκδοση -το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά- το κόστος μπορεί να διαμορφωθεί ενδεχομένως και κάτω από το 2%.

Δεν θα είναι μια εύκολη έκδοση. Ο ΟΔΔΗΧ επιχειρεί στην 30ετία χωρίς να έχει καν διασφαλισμένη την επενδυτική βαθμίδα και με τις αγορές να βγαίνουν από μια πρόσφατη αναταραχή που έφερε σημαντικά σκαμπανεβάσματα στις αποδόσεις. Έτσι, δεν υπάρχει συγκεκριμένος στόχος όσον αφορά στο ποσό που θα επιχειρηθεί να αντληθεί. Ακόμη και ένα ποσό της τάξεως των 1,5 δις. ευρώ θα αφήσει ικανοποιημένο το οικονομικό επιτελείο καθώς ο βασικός στόχος δεν είναι τα κεφάλαια αλλά το να συμπληρωθεί η καμπύλη των εκδόσεων και να αποκτήσει παρουσία η Ελλάδα στην δευτερογενή αγορά και με έναν 30ετή τίτλο.

Μια επιτυχημένη έξοδος στις αγορές με ομόλογο 30ετών είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και έναντι των δανειστών. Στην οποιαδήποτε μελλοντική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δύσκολα θα μπορούν να υποστηρίξουν οι δανειστές ότι το μέσο επιτόκιο δανεισμού της χώρας θα ξεπερνά το 3,5% όταν η Ελλάδα θα έχει δανειστεί για 30 χρόνια με κόστος στην περιοχή του 2%. Μια παραδοχή των θεσμών ότι η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται τα επόμενα χρόνια με χαμηλότερο επιτόκιο από 3,5% πρακτικά «μηδενίζει» την ανάγκη για παραγωγή υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος από τα πρωτογενή ελλείμματα που έφερε η πανδημία.

Όσον αφορά στην βραχυπρόθεσμη σημασία της έκδοσης, ακόμη και αν αντληθούν 1,5 δις. ευρώ, η Ελλάδα θα έχει φτάσει από το πρώτο κιόλας τρίμηνο να έχει αντλήσει 8 δις. ευρώ καλύπτοντας συνολικά τα 2 τρίτα του ετήσιου προγράμματος δανεισμού. Όσο για τα ταμειακά διθέσιμα, θα βρεθούν και πάλι πάνω από τα 34-35 δις. ευρώ έστω και πρόσκαιρα. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ