Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓιατί «ανοίγουν» τα 3μηνα έντοκα και για τα φυσικά πρόσωπα

Γιατί «ανοίγουν» τα 3μηνα έντοκα και για τα φυσικά πρόσωπα

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίων Εσόδων πήρε την απόφαση να επιτρέψει την απευθείας εγγραφή φυσικών προσώπων και στα έντοκα γραμμάτια 3μηνης διάρκειας και στην έκδοση της 3ης Ιουλίου, θα γίνει η «πρεμιέρα».

Σε μια περίοδο που καταγράφεται μείωση των αποταμιεύσεων από τα νοικοκυριά κάτι που προβληματίζει για τη βιωσιμότητα των οικονομικών τους σε μακροχρόνια βάση, ο ΟΔΔΗΧ έρχεται να προσθέσει ακόμη μια εναλλακτική. Πλέον όλα τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου θα είναι «ανοικτά» στα φυσικά πρόσωπα.

Με βάση τις εκτιμήσεις, οι συνολικές τοποθετήσεις των φυσικών προσώπων μετά και το «άνοιγμα» των τρίμηνων εντόκων δεν πρόκειται να ξεπεράσουν το 1 δις. ευρώ. Παρά τις υψηλές αποδόσεις δεν υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και αυτό εντοπίζεται στο γεγονός ότι όποιες αποταμιεύσεις υπάρχουν στις τράπεζες είναι «κατακερματισμένες» και ουσιαστικά καλύπτουν τις τρέχουσες ανάγκες.

Για την εγγραφή στο πρώτο έντοκο γραμμάτιο τρίμηνης διάρκειας, τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να το πράξουν από αύριο Τρίτη 2 Ιουλίου έως και την Πέμπτη 4 Ιουλίου. Το πλεονέκτημα, είναι ότι δεν υπάρχει φόρος στις αποδόσεις έτσι αυτό που θα «βγάζει» η αγορά θα εισπράττεται καθαρό από τους αποταμιευτές. Με αυτό τον τρόπο, η απόδοση γίνεται υπερδιπλάσια (ή και τριπλάσια) για όσους θέλουν να τοποθετήσουν ποσά της τάξεως των 10-15.000 ευρώ Αρκεί να σημειωθεί ότι η απόδοση του προηγούμενου τρίμηνου εντόκου (εκδόθηκε τον Μάιο) ήταν 3,67% ενώ μια προθεσμιακή κατάθεση της τάξεως των 15.000 ευρώ θα προσφέρει μεικτή απόδοση 1% ή καθαρή 0,85% αν συνυπολογιστεί και ο φόρος. Οι 12 εκδόσεις εντόκων γραμματίων στις οποίες θα μπορούν να εγγραφούν και φυσικά πρόσωπα μέχρι το τέλος του χρόνου είναι οι εξής:

1.       03 Ιουλίου: έντοκα τρίμηνης διάρκειας

2.       24 Ιουλίου: έντοκα γραμμάτια 6μηνης διάρκειας

3.       31 Ιουλίου: έντοκα τρίμηνης διάρκειας

4.       21 Αυγούστου: έντοκα εξάμηνης διάρκειας

5.       4 Σεπτεμβρίου: έντοκα ετήσιας διάρκειας

6.       25 Σεπτεμβρίου: έντοκα εξάμηνης διάρκειας

7.       2 Οκτωβρίου: έντοκα τρίμηνης διάρκειας

8.       23 Οκτωβρίου: έντοκα εξάμηνης διάρκειας

9.       30 Οκτωβρίου: έντοκα τρίμηνης διάρκειας

10.     27 Νοεμβρίου: έντοκα εξάμηνης διάρκειας

11.     12 Δεκεμβρίου: έντοκα ετήσιας διάρκειας και

12.    23 Δεκεμβρίου: έντοκα εξάμηνης διάρκειας

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ