don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Γιαούρτι…και των γονέων, ΕΤΕ-fast track για το πρώτο 4ημερο Οκτωβρίου, το green bond της Eurobank, νέο θετικό για ΟΤΕ, που τοποθετούνται οι διορατικοί, στις 23 η “πρώτη” της Τράπεζας Κύπρου και ΤΙΤΑΝ με προοπτική

*“Καυτό” διήμερο στην Wall Street. Σήμερα-αύριο η συνεδρίαση των μελών της Fed, με τους traders να έχουν προεξοφλήσει τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. Η πρώτη από το 2020 και μετά από τον ιστορικό κύκλο αύξησης επιτοκίων. Θυμίζω στο 5,25% με 5,50% το βασικό επιτόκιο, σήμερα. Ωστόσο, ήταν και η ανακοίνωση αποτελεσμάτων της Apple που “βάρυνε” στην χθεσινή συνεδρίαση. Έως και 2,8% χαμηλότερα, καθώς JPMC, BofA προβλέπουν μικρότερη ζήτηση για το νέο iPhone 16 Pro σε σχέση με το 2023.

*Στα 72,98$/βαρέλι το Brent, στα 2.612$/ουγγιά ο χρυσός προς νέα ιστορικά υψηλά. Πολλές οι αναλύσεις που γράφονται αυτή την περίοδο για τις χώρες που συγκεντρώνουν χρυσό, που ενισχύουν τα αποθέματα τους. ΟΚ, μόνο που η σχετική διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και 3-4 χρόνια.

*Μονομερώς ενεργώντας το Βερολίνο ακυρώνει την Συνθήκη Σένγκεν. Μονομερώς γενικά…τελευταίο επεισόδιο: η Deutsche Bank εξετάζει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει την εξαγορά της Commerzbank από την UniCredit. Σωστά, πολλά μέτρα και διαφορετικά σταθμά, κατά το δοκούν και το συμφέρον.

*“Κορυφή του παγόβουνου” η παραίτηση του Τιερί Μπρετόν, με τον Γάλλο Επίτροπο να κατηγορεί ανοιχτά τη Γερτρούδη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ένας μικρός χαμός στις Βρυξέλλες, πως να προχωρήσει έτσι το απόλυτα δικαιολογημένο αίτημα της Αθήνας όσον αφορά στο “ενεργειακό”. Χίλια δίκια έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ορθά ενεργών, αλλά το θέμα είναι ποιος ακούει. Τώρα που “έσκασε” και το “μεταναστευτικό”, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για Αθήνα, Ρώμη και Μαδρίτη. Για να δούμε εάν θα καταφέρουν να συντονισθούν οι “Νότιοι”. Σε αυτή την συγκυρία ας μην περνά απαρατήρητο το πρόσφατο “πετσόκομμα” του Ζελένσκι από το Politico. Πρώτη φορά που σημαντικό-συστημικό “Δυτικό” Μέσο καταφέρεται ανοιχτά κατά του Ουκρανού.

*Έχουν να διαδραματισθούν πολλά το επόμενο διάστημα, πυκνός ο χρόνος προς την 5η Νοεμβρίου. Για αυτό και η DeA ήταν ξεκάθαρη ως προς την ετυμηγορία του οίκου Moody’s, ότι credit παίρνει η ελληνική οικονομία αυτή την περίοδο επ’ ωφελεία είναι. Τουλάχιστον για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση μπροστά στα επερχόμενα. Οι επόμενες αξιολογήσεις του Ελληνικού αξιόχρεου, μέχρι το τέλος του 2024 είναι προγραμματισμένες: Standard and Poor’s 18 Οκτωβρίου, Fitch 22 Νοεμβρίου και Scope Ratings 6 Δεκεμβρίου. Εάν έβγαινε και “λευκός καπνός” σήμερα από το υπουργικό στην Λευκωσία για το project του Great Sea Interconnector ακόμη καλύτερα. Την Παρασκευή το βράδυ ο Moody’s αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σε “θετικές” από “ουδέτερες”. Χθες βράδυ ήταν η σειρά των τραπεζών Eurobank και Εθνικής να αναβαθμιστούν από τον πανίσχυρο οίκο. Τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα και η θωράκιση του ισολογισμού οι κύριοι λόγοι αυτής της αναβάθμισης. Επιμένει το team της DeA: οτιδήποτε θετικό δίνεται από τα ξένα σπίτια καλό είναι. Όμως, θα πρέπει η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί τον χρόνο-περίοδο παρακολούθησης των ξένων για να ξανά βάλει μπροστά την οικονομία. Χρόνο έχει-12 έως 18 μήνες σύμφωνα με τον Moody’s. Για να δούμε…Οι καιροί δύσκολοι και όπως προοιωνίζονται οι εξελίξεις ακολουθούν δυσκολότεροι.

*Μετά την προειδοποίηση της Volkswagen για τον ενδεχόμενο κίνδυνο να ανασταλεί η λειτουργία μονάδων στην Γερμανία, χιλιάδες διαδηλωτές απ’ όλη την Ευρώπη υπέρ των εργαζομένων της Audi. Σύμφωνα με το πρακτορείο Belga, το εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Φορέ απειλείται με “λουκέτο”. Απασχολεί 3.000 άτομα για την παραγωγή ενός ηλεκτρικού μοντέλου υψηλής τεχνολογίας. Και στην Κομισιόν η επανεκλεγείσα Γερμανίδα φτάνει στο σημείο να “εκβιάζει” (ή σκέτο εκβιάζει) το Παρίσι για να μην προτείνει ο Μακρόν τον Μπρετόν. Για αυτό και ο…αναστοχασμός της DeA.

*Ήδη η διοίκηση της Eurobank αξιοποιεί το “παράθυρο ευκαιρίας” και “βγαίνει”-σήμερα; – με 6ετές green bond. Η τράπεζα έδωσε σχετικό mandate στην HSBC ενώ στο σχήμα των αναδόχων για την έκδοση συμμετέχουν ακόμη BNP Paribas, BofA, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και Nomura. Τα έσοδα από την έκδοση θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ή την αναχρηματοδότηση projects με πράσινα κριτήρια.  

*Εισάγεται τέλος κρουαζιέρας για τους επιβάτες που θα αποβιβάζονται στα ελληνικά λιμάνια. Θα είναι αυξημένο για τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, με κλιμάκωση ανά χρονική περίοδο. Μέρος του τέλους αυτού θα κατευθυνθεί στη βελτίωση τουριστικών υποδομών και στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Σύμφωνα με τη διάταξη: Επιβάλλεται τέλος κρουαζιέρας ανά επιβάτη που αποβιβάζεται στα λιμάνια της Μυκόνου και της Σαντορίνης ύψους 20 ευρώ και στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας 5 ευρώ για το διάστημα από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου, μειωμένο κατά 40%, ήτοι 12 ευρώ και 3 ευρώ, για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο και 80% τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο ή 4 ευρώ και ένα ευρώ. Το ετήσιο έσοδο υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ. Το έσοδα θα δίνονται κατά το ένα τρίτο στους δήμους, κατά ένα τρίτο στο υπουργείο Ναυτιλίας και κατά ένα τρίτο στο υπουργείο Τουρισμού. Περισσότερα από τους ειδήμονες της “Ακτής Μιαούλη”.

*Σήμερα το πρωί στα κεντρικά της ΕΧΑΕ διοργανώνεται η εκδήλωση για την 20ετή παρουσία της ΚΡΙ ΚΡΙ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στις 6 Αυγούστου 2003 η εισαγωγή της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας στο ΧΑ, διαγράφοντας έκτοτε ξεχωριστή διαδρομή τόσο επιχειρηματικά όσο επενδυτικά. Έκτοτε ακολούθησε μεθοδική μεγέθυνση της εταιρείας σε όλα τα μέτωπα με αποτέλεσμα να ανακοινώσει εχθές σημαντική ενίσχυση οικονομικών μεγεθών 6μηνου. Στα 130,87 εκατ. ο κύκλος εργασιών, στα 29,44 εκατ. τα λειτουργικά ebitda, στα 26,32 εκατ. τα καθαρά κέρδη. Στον κλάδο γιαουρτιού, συνολικά οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά +14,5% σε αξία και +19,7% σε όγκο. Στις αγορές εξωτερικού, οι πωλήσεις γιαουρτιού παρουσιάζουν ισχυρή διψήφια ανάπτυξη +27,8%, ξεπερνώντας τα €63 εκ. Πλέον αποτελούν το 62,6% της δραστηριότητας των γαλακτοκομικών. Σημαντική ώθηση υπάρχει από τις βασικές αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιταλίας, καθώς και από την είσοδο σε νέες αγορές όπως η Γαλλία. Στα 13 ευρώ με άνοδο 4,84% και συναλλαγές 130 χιλ. τμχ στην χθεσινή συνεδρίαση. Και σε όρους αποτίμησης στα 429,8 εκατ. ευρώ.

*Για το ΧΑ ότι και να ειπωθεί λίγο είναι, με την αξία συναλλαγών στα 72,1 εκατ.- η χαμηλότερη των τελευταίων 5 συνεδριάσεων- και με τα 22 εκατ. να πραγματοποιούνται σε μόλις 2 μετοχές: Πειραιώς και Εθνικής.

*Στα 7,348 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, με συν 1,07% και συναλλαγές 1,01 εκατ. τμχ. Στην τελική ευθεία για την διάθεση του 10% ( ; ) από το 18,39% που έχει το ΤΧΣ. Επιδίωξη η σχετική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί την πρώτη εβδομάδα Οκτωβρίου, ορόσημο η συνεδρίαση της Παρασκευής 10 Οκτωβρίου, σε χρόνο ασφαλείας από τις εκλογές στις ΗΠΑ. Ποτέ δεν ξέρεις…

*Και στην χθεσινή συνεδρίαση με θετικό πρόσημο ο ΟΤΕ. Στα 15,04 ευρώ, εάν υπερβεί τα 15,27 ευρώ τότε…

*Συναλλαγές 60,5 χιλ. τμχ στη μετοχή της Κλουκίνας-Λάππας, η εν δυνάμει ΑΕΕΑΠ του ομίλου Intracom Holdings. Οι διορατικοί έχουν αρχίσει-ήδη- τις τοποθετήσεις. Χθες στα 1,625 ευρώ με άνοδο 5,52% και ακόμη είναι στην αρχή…

*Στον FTSE/Russell Mid Cap η μετοχή της Intralot, στον FTSE/Russell η Interlife. Για την Intralot ενδελεχής γνώστης της εταιρείας περιμένει αναβάθμιση από την Edison.

*Στις 23 Σεπτεμβρίου η “πρώτη” για την Τράπεζα Κύπρου στο ΧΑ. Επιστροφή σε γνώριμα τερέν…Από 23 έως 26 Σεπτεμβρίου το road show της BofA στο Λονδίνο. Συμμετοχή από Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank και Κύπρου.

*Ο μοναδικός τίτλος, από τα μη Τραπεζικά blue chips, που δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός του ομίλου ΤΙΤΑΝ. Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 31,40 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 32,70 ευρώ. Όταν τα μεγάλα σπίτια αποτιμούν την θυγατρική ΤΙΤΑΝ America που εισφέρει το 60% στα ενοποιημένα ebitda σε πάνω από 2 δισ δεν μπορεί η TCI να έχει χρηματιστηριακή αξία μόλις 2,514 δισ στο ΧΑ.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask