don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Γεωπολιτικές προσεγγίσεις, το “καλάθι” της ΔΕΘ, η στήριξη της Φρανκφούρτης, ο “πύραυλος” ΟΤΕ και η Turk Telecom, ΟΠΑΠ ψηλά, ο Σαλμάν και ο Αστέρας και ο ωραιότερος κήπος της Αθήνας

*Εύλογα πρώτα θέμα διεθνώς η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊπέι. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις μετά την επίσκεψη της 3ης τη τάξει στην ηγεσία των ΗΠΑ, αναλυόταν σε χθεσινό θέμα του finupnews. Ο Πέτρος Βαμβακάς- εκτελεστικός διευθυντής στο Ίδρυμα Μελετών Ανατολικής Μεσογείου και καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Emmanuel College- ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ είναι από τους νουνεχείς γνώστες της περιοχής. Κρατώ μία αποστροφή του, καθότι μας αφορά και λόγω εγγύτητας. “Αυτά, που βλέπουμε στην Ουκρανία, στην γειτονιά μας (σ.σ νέος γύρος έντασης στις σχέσεις Βελιγραδίου-Πρίστινας) και στη Ν.Α Ασία όλα συνδέονται, σε μία περίοδο έντονου αναθεωρητισμού…”. Χθες στην DeA γινόταν μνεία για το απευκταίο ενός proxy war στην… αυλή μας.

*“Κωδικός 751 ευρώ” στην ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, σύμφωνα με τον Εμμ. Νότη.

*Εάν πάνε καλά- όπως δείχνουν- τα δημόσια έσοδα και τον Ιούλιο και επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τα τουριστικά, τότε το “καλάθι” Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέχρι και 2 δισ.

*Είναι και τα νέα από το μέτωπο των φοροεσόδων. Σημαντική αύξηση των εισοδημάτων που δηλώνονται (2021) με τους πρόσθετους φόρους να πλησιάζουν τα 2 δισ., ενώ έμεναν να υποβληθούν ακόμη 900.000 δηλώσεις ( ! ). Αποτέλεσμα της θεαματικής επανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας (το 2021) με το Q4 το καλύτερο ever. Που και να μην είχαν προκύψει “ενεργειακά”, “πληθωριστικά”, “ουκρανικά” κ.λ.π, κ.λ.π.

*Δεδομένη και η στήριξη της Φρανκφούρτης, θα συμβάλει και αυτή τα χρειώδη. Με διαρροή (στο Bloomberg) έγινε γνωστό, πως η ΕΚΤ τον Ιούλιο απορρόφησε/αγόρασε κρατικά ομόλογα χωρών του Νότου, ύψους 17,3 δισ. Οι περισσότερες αφορούσαν στα ιταλικά (ευνόητα) αλλά συμπεριλήφθηκαν και ισπανικά, πορτογαλικά, ελληνικά. Μάλιστα το GR10Y “έδινε” τιμές στα 2,9-2,95%. Φθηνότερο κόστος χρήματος συνδυαστικά με πετρέλαιο κάτω από τα 100$ δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε αναθεώρηση (επί τα βελτίω) των αποτελεσμάτων Q3. Στην περίπτωση εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα δικαιολογούσε (δυνητικά) αποτιμήσεις 8% έως 10% υψηλότερες.

*Ενθαρρυντικές οι ενδείξεις και από τα οικονομικά μεγέθη της Πειραιώς. Καλό-συγκριτικά πάντα- το 6μηνο, ειδικότερα στο δεύτερο 3μηνο είδα αρκετά ποιοτικά στοιχεία.

*Για την ΕΚΤ, πάλι ο λόγος, εκτιμώ πως στην συνεδρίαση της 8ης Σεπτεμβρίου η Κριστίν Λαγκάρντ θα προδιαθέσει για χαλάρωση της “σφικτής” νομισματικής πολιτικής. Συντείνω προς αυτό και λόγω του 0,50% που έχει προηγηθεί, κυρίως όμως επειδή 25 Σεπτεμβρίου διεξάγονται οι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία. Και με τα μέχρι τώρα δημοσκοπικά, Τζόρτζια Μελόνι και “Αδέλφια της Ιταλίας” είναι σταθερά μπροστά.

*Είναι και η περαιτέρω συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη. Χαμηλό 17 μηνών για τον ΡΜΙ, χθες λέγαμε για το χαμηλό 28ετίας στις λιανικές πωλήσεις στην Γερμανία.

*Σήμερα ανακοινώνει τα μεγέθη 6μηνου ο ΟΤΕ. Πριν την συνεδρίαση. “Πύραυλος” πηγαίνει ο Οργανισμός. Τα ‘χουμε πει, στα κεντρικά της Deutsche Telekom πίνουν ouzo εις υγείαν του Μιχάλη Τσαμάζ. Στην (εξ’ Ανατολών) γείτονα, “κρύος ιδρώτας” θα πρέπει να… λούζει όσους είναι επενδεδυμένοι στην Turk Telekom. Με τον πληθωρισμό στην… στρατόσφαιρα, με την λίρα μείον 25% έναντι δολαρίου/ευρώ και με υποχρέωση πληρωμών (αναχρηματοδότησης) εταιρικών ομολόγων ύψους 16 δισ. 2 ομόλογα της Τ.Τ χαρακτηρίστηκαν distress. Συνέπεια; οι επενδυτές ζήτησαν να αγοράσουν premium μεγαλύτερο των 1.000 ( ! ) μονάδων βάσης έναντι του USBond, παρά τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας ότι διαθέτει επαρκή ρευστότητα. 

*Εγκρίθηκε, όπως αναμενόταν στην χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών. Εύρος 2,48 έως 17 ευρώ, έως το 10% του μ.κ και σε ορίζοντα 2ετίας. Όσοι είχαν εμπιστεύτηκαν τον Γιώργο Στάσση και τοποθετήθηκαν από χαμηλότερες τιμές (ενδεικτικά 4,76 το χαμηλό Δευτέρας 11 Ιουλίου) έκαναν/ κάνουν καλό “ταμείο”. Με 4,20% το “χαρτί” στα 6,20 ευρώ, καθόλου άσχημα.

*Είδα/διάβασα μία ενδιαφέρουσα ανάλυση/ρεπορτάζ για τα τεκταινόμενα στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Στο businessdaily.gr, του παλιού και καλού συναδέλφου Βασίλη Κώτση. Αναφέρεται-μεταξύ άλλων- σε 3 ενδιαφερόμενους πέραν της Macquarie που φέρεται να έχει κάνει πίσω. Ο ένας είναι ο επίσης αυστραλιανών συμφερόντων Igneo (ex First Sentier Investors) από τους μεγαλύτερους άμεσους επενδυτές υποδομών διεθνώς με AUM 14,8 δισ. Ο όμιλος γνωστός μας- ως First Sentier Investors- από τη διεκδίκηση της σύμβασης για την “Αττική Οδό”. Μέσω της θυγατρικής (F.S ARK) από κοινού με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αυτόν τον “άλλο Αυστραλό”… φωτογράφιζε η DeA προ ημερών. Ο συνάδελφος προχωρά παραπέρα σημειώνοντας, πως εάν “κλείσει” η συμφωνία ο Γιώργος Περιστέρης θα εδραιώσει την θέση του, κερδισμένος θα βγει και ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχοντας αποκτήσει ένα 6% του μ.κ σε χαμηλότερες τιμές. Στα 16,93 (-0,06%) χθες η μετοχή, στα 20 έθεσε τον πήχη τελευταία η Eurobank Securities.

*Για το νέο υψηλό (Τρίτης) του ΟΠΑΠ σας έλεγα χθες (Τετάρτη). Για το νέο-νέο υψηλό (Τετάρτης) σας ξανά λέω σήμερα (Πέμπτη). Η υποψία, που είχα χάρη και στην πληροφορία γνωστού και γνώστη τείνει να γίνει βεβαιότητα. Επειδή πρόκειται για σημαντική είδηση- εάν όντως ισχύει- το 2-3πλο ψάχνω. Δώστε μου 2-3 μέρες χρόνο…και ίσως έχουμε…λαβράκι…

*Συναλλαγές αξίας 73 εκατ. χθες, τζίρος 58 εκατ. προχθές, σαν υψηλά για την εποχή, αρχές Αυγούστου. Πάντως στην χθεσινή συνεδρίαση, μόνο στην Alpha Bank έφθασαν τα 17 εκατ. Και μιας ο λόγος για την Alpha Bank: Η ΑΧΙΑ Ventures αναφέρεται στην ικανότητα της διοίκησης Ψάλτη ως προς την επίτευξη των στρατηγικών στόχων. Η δε Morgan Stanley σημειώνει, πως τα μεγέθη είναι πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς. 

*Δεν πέρασε απαρατήρητη από αναλυτή ισχυρού αμερικανικού οίκου η υπογραφή συμφωνίας της χώρας μας με αυτές του ASEAN. Κατ’ αρχήν από θέση παρατηρητή του οργανισμού (χωρών Ν.Α Ασίας: ΒιετΝαμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέϊ, Μυανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη). Στην 55η Υπουργική Σύνοδο παρόντες θα είναι και οι Υπ.Εξ Αυστραλίας, ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, Ιαπωνίας και Ινδίας. Αφήνω τελευταία την Ινδία, γιατί περιμένω πρωτοβουλίες του Βασίλη Κικίλια να ανοίξει-επιτέλους- ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ αεροπορική σύνδεση Δελχί- Αθήνας. Ξανά θυμίζω: Ήταν Δεκέμβριος 2017, όταν ο Νίκος Κοτζιάς και η ομόλογος του Υπ.Εξ Susma Swaraj υπέγραφαν μνημόνιο συνεργασίας για την απ’ ευθείας αεροπορική σύνδεση των 2 χωρών. Μάλιστα η Ινδή είχε αναφερθεί ρητά για ενδιαφέρον- πέραν της Αθήνας- για σύνδεση με Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο (στο πλαίσιο του προγράμματος “Ανοιχτοί Ουρανοί” ).

*Στα του τουρισμού, μου έλεγε συνάδελφος (του ρεπορτάζ) πως στο hoteling αναμένονται νέες αφίξεις- μόνο στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας- των Radisson Individuals και Radisson Red στο Κολωνάκι, Hilton Curio Collection στο πρώην Πεντελικόν, NYX (Fattal) στο πρώην Esperia και One & Only στα πρώην Αστέρια Γλυφάδας. Και μία πληροφορία επί του… πιεστηρίου: στη διάρκεια της επίσκεψης του Πρίγκηπα Salman Al Saud στην Αθήνα (και τη διαμονή του, υπό δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, στον Αστέρα Βουλιαγμένης/Four Seasons) φέρεται να συζητήθηκε (με τον Άραβα μεγαλομέτοχο του συγκροτήματος) το μέλλον του… εν υπνώσει ποσοστού που είχε αποκτήσει ο Ferit Sahenk. Ο Τούρκος (Dogus) είναι σε επιχειρηματική/οικονομική αποδρομή και από την Ελλάδα, καιρό τώρα. Για τη συμμετοχή του, αποτελεί κοινό μυστικό, πως έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον (τουλάχιστον) ένας grand του hoteling της χώρας.

*Και κάτι τελευταίο, για όσους έχουν επιστρέψει ή παραμένουν Αθήνα: Ο ωραιότερος κήπος της Αθήνας, το δροσερό και σκιερό rooftop garden του The Foundry Suites Athens στου Ψυρρή, συνεχίζει και φέτος να κρατά τα σκήπτρα της πιο talk and walk of the town easygoing και απροσποίητης αθηναϊκής διασκέδασης. H Αναστασία Τριανταφυλλίδη -γνωστή ήδη από τη θητεία της πίσω από τις ηχηρές μπάρες των Noel, Zurbaran Athens, Frater and Soror και Odori-, αναδεικνύει μοναδικά και φέτος, τα φρέσκα μυρωδικά, φρούτα και μπαχαρικά της ελληνικής γης και της Μεσογείου σε 12 cocktails εμπνευσμένα από το ελληνικό δωδεκάθεο.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask