*Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από την ημέρα, που ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωνε σχέδιο άμεσου εκσυγχρονισμού των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, ύψους 100 δισ. Δηλώσεις του καγκελαρίου (27 Φεβρουαρίου) από το βήμα της Bubdestag, σε μία ομιλία που είχε χαρακτηρισθεί ιστορική- μόλις 3 μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έκτοτε ελάχιστα έχουν υλοποιηθεί- επί της ουσίας-, μάλιστα τελευταία παραιτήθηκε η Κριστίνε Λάμπρεχτ για να αναλάβει νέος υπουργός Άμυνας ο Μπόρις Πιστόριους υπό το βάρος καταγγελιών κ.λ.π. Μόλις χθες η Πολωνία- που επιμένει στο θέμα της διεκδίκησης πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία- κατήγγειλε ως απαράδεκτη τη δυστοκία του Βερολίνου στο να παρέχει άρματα μάχης (Leopard 2) στην Ουκρανία. Σε ότι μας αφορά: Πολωνία, χώρες της Βαλτικής και ΗΠΑ ζητούν την αποστολή Leopard 2 και από την Ελλάδα. ΟΚ να συνδράμει η Αθήνα στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ πλην όμως θέτοντας όρους λ.χ. να στείλει και η Τουρκία- και δη από τα πολλά που έχει στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο και το ΝΑΤΟ από την πλευρά του να στείλει στην Κύπρο έστω μία ίλη από αυτά, που προορίζονται για την Ουκρανία. Άλλωστε και στην Κύπρο εισβολή έχει γίνει- από μέλος του ΝΑΤΟ, που μάλιστα το εκβιάζει όσον αφορά στη διεύρυνση του με νέα μέλη (Σουηδία, Φινλανδία). Δυστυχώς η κυβέρνηση πολύ πειθήνια πολιτική ακολουθεί. Γιατί πολιτικολογεί η DeA, εκλογές έρχονται, γεωπολιτικά παιχνίδια παίζονται, εθνικά συμφέροντα διακυβεύονται…
*Εβδομάδα μεστή εξελίξεων αυτή που ξεκινά σήμερα. Στο τέλος της η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομία από τον οίκο Fitch. Ούτε πριν τις εκλογές, ούτε στο ενδιάμεσο των δύο Κυριακών δεν βλέπει την επενδυτική βαθμίδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο εύλογο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός- στην συνέντευξη του στο CNN- εκτιμώντας πως το investment grade θα αποκτηθεί μετά. Για τον Fitch (αλλά όχι μόνον) εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση η διαμόρφωση πολιτικού κλίματος που δεν θα διαταράσσει τη δημοσιονομική, οικονομική πολιτική. Υποθέτω, πως ο πρωθυπουργός περνά στις αγορές το μήνυμα πως από τη “δεύτερη κάλπη” θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Για τις αγορές είναι το βασικό σενάριο, σύμφωνα με αυτό ενεργούν το τελευταίο διάστημα με τις σταθερές εισροές επενδυτικών κεφαλαίων. Προφανώς και τα funds έχουν εναλλακτικά σενάρια, ακόμη και ακραίες εξελίξεις, αλλά ας μην το ανοίξουμε τώρα αυτό το θέμα. Εάν και εφ’ όσον, εδώ θα είμαστε. Θα πει κάτι ο Μητσοτάκης για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο, ρωτά ο Νίκος Ελευθερόγλου. Λίγη υπομονή, να ακούσουμε τι θα μας πει σήμερα ο πρωθυπουργός και όχι μόνο για αυστηρά οικονομικά ζητήματα, επιδόματα κ.λ.π. Αλλά και από την αντιπολίτευση και δη την αξιωματική θα ήθελε ο κόσμος να ακούσει ουσιαστικές αντιπροτάσεις.
*Πάντως οι τραπεζίτες μάλλον πήραν το βασικό, που ήθελαν- σε αυτή την φάση- από τον Αντρέα Ενρια. Κυρίως η Eurobank και η Εθνική, δηλαδή την συγκατάθεση του Ιταλού για τη διανομή μερίσματος στους επενδυτές, μετόχους από έσοδα-κέρδη χρήσης 2022. Alpha Bank και Πειραιώς με ένα καλό 2023 θα μπορέσουν να ενεργήσουν ανάλογα την άνοιξη του 2024. Καλό το στόρι- με την προοπτική διανομής εσόδων- μπορεί να στηρίξει την προσέλκυση περισσότερων επενδυτικών κεφαλαίων.
*Διάβασα (crisismonitor) πως η νέα NOVA θα αποκτήσει τον Alpha TV από τον Βαρδινογιάννη. Γεγονός είναι πως μετά την ψήφιση νόμου που επιτρέπει τις εξαγορές (μεταξύ καναλιών εθνικής εμβέλειας-συνδρομητικής τηλεόρασης) ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι δυνατό (και με τον νόμο). Ο Νίκος Σταθόπουλος εξ’ αρχής ήθελε τη δημιουργία ενός καθετοποιημένου φορέα, σχεδιασμό που εδώ και 2 χρόνια υλοποιούσε (μέσω της United Group) μεθοδικά ο επικεφαλής της BC Partners. Ήδη η United Group έχει αποκτήσει το 50% του Alpha- πέρυσι το καλοκαίρι έναντι 41,5 εκατ. – μέσω συμφωνίας με την πλευρά της Motor Oil. Όσον αφορά στη ΜΟΗ, εκχωρεί την non core δραστηριότητά της διευρύνοντας το ενεργειακό της αποτύπωμα στις ΑΠΕ. Η μεγέθυνση της νέας NOVA είναι ένας από τους λόγους της επενδυτικής/χρηματιστηριακής καχεξίας του ΟΤΕ, μου έλεγε παράγων με γνώση του παρασκηνίου των telecoms. Έναν άλλον αναζήτησέ τον στις οπτικές ίνες, μου συμπλήρωσε για να σημειώσει ότι η ΔΕΗ μπαίνει πολύ δυνατά στο παιχνίδι.
*Σωστά υποθέτεις, πως ένας από τους λόγους για το limit up της μετοχής του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι η επικείμενη ανακοίνωση σημαντικής συμφωνίας στις υπεράκτιες ΑΠΕ, συνέχισε, αλλά δεν είναι ο μόνος. Στα 800 εκατ. η αποτίμηση της εισηγμένης, μου είπε και στην θεωρητική περίπτωση που-τελικά- πουληθεί ο ΑΚΤΩΡας πόσο παραπάνω θα αξίζει. Στη δε περίπτωση, που μία ενδεχόμενη πώληση (του ΑΚΤΩΡα) σε έτερο κατασκευαστικό όμιλο θα δημιουργούσε νέες ισορροπίες στον διαγωνισμό για την “Αττική Οδό”. Από την πλευρά της Intrakat- η τριάς- θα λειτουργεί δίκην Deus ex Machina; κάποια στιγμή θα πρέπει να λειτουργήσει και ανταποδοτικά αυτή η σχέση. Ούτως ή άλλως ο διαγωνισμός δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει σε ουσιαστική φάση πριν τη “δεύτερη κάλπη” και την επόμενη ημέρα. Όπως και η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, η μόνη περίπτωση είναι το Fairfax να αποκτήσει το απομείναν ποσοστό του ΤΧΣ. Με τα έσοδα από το μέρισμα μια χαρά τράμπα μπορεί να γίνει, ισχυρίστηκε ο ίδιος.
*Στα 2,46 δισ. η αποτίμηση της Motor Oil, στα 2,27 της Helleniq Energy. Mε άνοδο 1,74% η μετοχή της πρώτης-από την αρχή του έτους- με πτώση 4,87% της δεύτερης. Μία υποθετική σκέψη έκανα το ΣΚ, εάν στο project με την ExxonMobil στα “οικόπεδα” της Κρήτης συμμετείχε η Motor Oil, που θα ήταν η αποτίμηση της. Θα πείτε, πως το δίδυμο Βαρδινογιάννη-Τζαννετάκη είναι στη Motor Oil.
*Την Πέμπτη, πριν την συνεδρίαση, η διοίκηση της Mytilineos ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα 2022. Με 3,64% στα 22,20 ευρώ την Παρασκευή το “χαρτί” με 9,36% από την αρχή του έτους και 62,88% στο 6μηνο. Αποτίμηση στα 3,17 δισ. η έκτη του prive club των 3 billionaires. Coca Cola, OTE, ΟΠΑΠ, Eurobank και Εθνική. Και από την προηγούμενη Τρίτη και η Mytilineos. Και να σκεφτεί κάποιος, πως η Εθνική έχει θέσει τιμή-στόχο τα 31,20 ευρώ και τελευταία η Alpha Bank τα 31,40 ευρώ. Πάνω-κάτω σε αντίστοιχα μεγέθη αποτίμησης 4 δισ. “διαβατήριο” για την ένταξη της Mytilineos στον FTSE100, και μόνον. Ο δεύτερος εκπρόσωπος της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο City, μετά την Coca Cola Hellenic. Δαυίδ-Λεβέντης και Μυτιληναίος, έτσι θα πάει.
*Για τις 30 Ιανουαρίου έχει οριστεί η κατάθεση δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για τα έργα των αθλητικών εγκαταστάσεων του Μητροπολιτικού Πάρκου, όπως και του Vouliagmenis Mall. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, AVAX και σε κοινοπρακτικό σχήμα Mytilineos και η Intrakat. Εφ’ όσον ισχύσει η ημερομηνία (προσεχής Δευτέρα) τότε ο ανάδοχος θα μπορούσε να οριστεί μέσα στο πρώτο 3μηνο. Παρ’ όλα αυτά η μετοχή της Lamda Development δεν λέει να ξεκολλήσει πάνω από τα 6 ευρώ.
*Προέκυψε από την επίσκεψη Ενρια στην Αθήνα, η παραίνεση του (απερχόμενου) επικεφαλής του SSM προς το εγχώριο σύστημα να προχωρήσει στην συγκέντρωση-συγκρότηση ενός (μη συστημικού) πόλου όπου θα εμπεριέχονται και οι τοπικές Συνεταιριστικές. Σέρρες, Καρδίτσα κ.λ.π υπό μία σκέπη-υπό την Attica Bank;- για αυτό και η συνδρομή Εξάρχου-Μπάκου-Καϋμενάκη; Και η Χανίων; Το θέμα, όπως εξήγησε ο Ιταλός, είναι η διαμόρφωση ενός πόλου, που θα εποπτεύεται-ελέγχεται από τον νέο επικεφαλής του Μηχανισμού. Η Φρανκφούρτη θέλει να επιβλέπει όλο το σύστημα, για κάθε ενδεχόμενο. Και από μία άποψη τα δίκια τους τα’ χουν στην ΕΚΤ.
*Γιατί αυτός ο σφοδρός έρως των ξένων για τον “ενεργειακό” κλάδο, ρώτησα συνομιλητή μου-λίγο πριν τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ-. Μόνο το 2023 η Ελλάδα έχει λαμβάνειν (από το REPowerEu) περί τα 5 με 6 δισ. για έργα ενεργειακής απεξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα.
*Δεν πέρασε απαρατήρητο το μίνι placement (για το 2,5%) της Ideal Holdings σε θεσμικά και ξένα χαρτοφυλάκια. Συμμετοχή στην επιτυχή διάθεση είχε και η Παντελάκης ΑΧΕΠΕΥ, που πρόσφατα συνέταξε έκθεση για το-κατ’ ουσίαν- private equity.
*Χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος το κλείσιμο για σήμερα. Νέο Δ.Σ στον ΣΜΕΧΑ:
Πρόεδρος, Κυρίτσης Σπυρίδων,
Αντιπρόεδροι, Χρυσοχοϊδης Νικόλαος- Τζιάνο Τζουζέπε,
Γενικός Γραμματέας, Χαρατσής Ευάγγελος,
Ταμίας, Δεπόλας Παύλος
και Μέλη: Βλαχόπουλος Αθανάσιος- Γαλλικας Γεώργιος.
Για να δούμε, τι μπορεί να καταφέρει ο Σύνδεσμος, καθώς πολλά έχουν συσσωρευθεί.