don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Γερμανικό χιούμορ (ο Θεός να το κάνει), η ομάδα Τσάκωνα κάνει… παπάδες, η ελκυστική Πειραιώς, οι ξένοι…βλέπουν Αθήνα, η Attica Group αιμοδότης των ναυπηγείων και οι βλέψεις Σίψα

*Μειώνεται μεν ο πληθωρισμός- συρρικνώνεται όμως η οικονομία. Ενδεικτική η περίπτωση για την δεύτερη μεγαλύτερη της Ευρώπης, την Γαλλική. Είναι-κυρίως- τα επιτόκια/κόστη χρήματος για όσους εκπλήσσονται ( ; ) απόρροια της πολιτικής της ΕΚΤ.

*Που είναι οι εποχές με την Bild Zeitung να…προτρέπει την Αθήνα να πουλήσει νησιά για να ξεχρεώσει. Ύβρις, άτις, νέμεσις και τίσις, επειδή η ιστορία εκδικείται. Έχουν την Ελγολάνδη (Heligoland) ψηλά στο Schleswig-Holstein, αλλά δεν φτάνει καν για τα χρεολύσια του 2024.

*Το βραβείο του “Best Sovereign Risk Manager of the Year” απένειμε στον ΟΔΔΗΧ το εξειδικευμένο στη διαχείριση χρηματοοικονομικών κινδύνων, διεθνές ηλεκτρονικό περιοδικό Risk.net, στις 28 Νοεμβρίου 2023. Ο Δημήτρης Τσάκωνας και η dream team του κάνουν…παπάδες με το “δημόσιο χρέος”.

*Διαψεύδονται φήμες για ενδιαφέρον της Intesa SanPaolo για ποσοστό από το 27% που έχει το ΤΧΣ στην Πειραιώς. Ισχυρός μέτοχος μειοψηφίας ο John Paulson με 18% plus, με περιουσία 5,1 δισ. αλλά η πρώην του Jenica διεκδικεί 1 δισ.$. Cherchez le Femme, λέτε; Πάντως, εάν βρισκόταν ενδιαφερόμενος για το 5% plus, το Ταμείο είναι υποχρεωμένο να ενεργήσει ανάλογα, όπως με την προσφορά της Unicredit για το 9% της Alpha Bank.

*“Κερδήθηκαν πόντοι και πολλοί μάλιστα…παρακαταθήκη ενόψει ενός περίεργου 2024”, είπε στην DeA βασικός μέτοχος εισηγμένης με ευρύ εξαγωγικό αποτύπωμα, και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος για τη συνέχεια. Η εμφανής βελτίωση του οικονομικού κλίματος, η επαναφορά του τραπεζικού κλάδου, η εδραία κερδοφορία των επιχειρήσεων, η αναβάθμιση της οικονομίας, τα καλά μεγέθη σε τουρισμό-εξαγωγές, οι διανομές μερισμάτων ύψους σχεδόν 3 δισ. ενδεικτικά και μόνο διαμορφώνουν ένα περιβάλλον ενθαρρυντικό. Κοινός τόπος πως, η προσέγγιση των ξένων επενδυτών άλλαξε πλήρως με την επιστροφή σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Ως αποτέλεσμα, οι συναντήσεις και τα οne-to-one meetings ήταν αυξημένα αισθητά σε σχέση με την περυσινή εκδήλωση, κυρίως για εισηγμένες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Οι εταιρείες του FTSE-25 σταθερά κινήθηκαν με υψηλότατο αριθμό ραντεβού, με τις τράπεζες και τις ενεργειακές εταιρείες να έχουν την πρωτοκαθεδρία, ενώ χαρακτηριστικά η ομάδα του ΟΠΑΠ είχε συναντήσεις με 17 fund managers. Η παρουσία επιτελών από μεγέθη όπως Capital, Blackrock, Norges, Fidelity, Allianz/Pimco, Wellington, Fiera, GIC, RWC Pictet Asset Management, Sumitomo Mitsui Trust κ.α. καταδεικνύουν το ενδιαφέρον των πανίσχυρων αγορών.

*Αναφερόταν χθες, από νωρίς το πρωί η DeA για την επικείμενη μεγάλη συμφωνία της ΟΝΕΧ. Τα τελευταία Ε/Γ-Ο/Γ που “χτίστηκαν” σε ελληνικά ναυπηγεία ήταν τα Blue Star Μύκονος (2006) και Blue Star Χίος (2007). Καιρός είναι να ξαναδούμε “σκαριά” από ελληνικά χέρια. Και πάλι από τον όμιλο Attica Συμμετοχών (πλέον και με ΑΝΕΚ). Σωστός ο χειρισμός απ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, στα συν της ΟΝΕΧ Elefsis Shipyards- Πάνος Ξενοκώστας. Μας πρόλαβαν οι εξελίξεις στην διάρκεια της ημέρας, ας είναι. Να γίνει το deal και ΟΚ, για καλό είναι…

*Στον ΓΔ εισέρχονται ΕΚΤΕΡ και Austria Card. Σε νέα υψηλά (3,55) η μετοχή της κατασκευαστικής-από 1,3 Δεκέμβριο του 2022. Στην περίπτωση της οι βλέψεις του Θανάση Σίψα είναι ξεκάθαρες, Ανώτατη Εργοληπτική Τάξη.

*Η JP Morgan διατηρεί ουδέτερη (neutral) συνολικά σύσταση για την Ελλάδα στη στρατηγική των μετοχών της για το επόμενο έτος για τις αναδυόμενες αγορές, αλλά συστήνει υπεραπόδοση (overweight) σε σχέση με τις μετοχές της περιοχής της Κεντρικής, Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Η σύσταση overweight για την Ελλάδα προέρχεται πρωτίστως από το γεγονός ότι η τράπεζα θεωρεί τη χώρα μας ως «υποτιμημένο περιουσιακό στοιχείο», με τα κέρδη ανά μετοχή να μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν τις χαμηλές προσδοκίες του consensus των αναλυτών.

*Δυνατό το χθεσινό rebalancing. Στα 10,45 εκατομμύρια οι συναλλαγές σε μετοχές της Alpha Bank (1,56 ευρώ), στα  9,96 εκατ. τμχ σε μετοχές της Eurobank (1,691), στα 9,52 εκατ. τμχ σε μετοχές της Εθνικής (6,282) και στα 7 εκατ. στην Πειραιώς (3,26). Κλείσιμο Νοεμβρίου για τις τράπεζες: στις 1.082,70 μονάδες, άνοδος 11,79% στο μήνα. Όχι άσχημα. Ελέω rebalancing: Πάνω από 1,1 εκατ. τμχ στη μετοχή της Jumbo (24,04) και 1,03 εκατ. τμχ στον ΟΤΕ (13,47), και 1 εκατ. τμχ στη Mytilineos (36,74). Στα 257,9 εκατ. η αξία συναλλαγών, τα 208 εκατ. σε μετοχές με άνοδο.

*Μήνας-ρεκόρ ο Νοέμβριος και στα Α/Κ. Σημειώνει ο Κώστας Σιαμπράκος: Μήνας ρεκόρ και ανατροπών για τον Ελληνικό Θεσμό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων ήταν ο φετινός Νοέμβριος, τόσο με την αρωγή των μεριδιούχων και την αυξανόμενη ένταση των εισροών τους, όσο και με την σημαντική άνοδο των καθαρών τιμών σε όλες τις κατηγορίες, καθώς οι αγορές στο σύνολό τους έστρεψαν περισσότερο τα βλέμματά τους στην πορεία των διεθνών μακροοικονομικών μεγεθών και πολύ λιγότερο στα γεωπολιτικά προβλήματα. Αναλυτικότερα, το Ενεργητικό από την έναρξη της χρονιάς ενισχύεται σε ποσοστό της τάξεως του 37,35% και έχει διαμορφωθεί στα 14.946 δις € (την χρονική στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει ήδη υπερκεράσει τα 15 δις €, γεγονός που ούτε ο πιο αισιόδοξος αναλυτής δεν θα μπορούσε να προβλέψει στην αρχή του έτους). Η σημερινή αξία του Ενεργητικού είναι η υψηλότερη της τελευταίας 15ετίας, καθώς στα τέλη του 2008 βρισκόταν στα 10,415 δις €. Για να μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε τον “άθλο” που έχει κάνει ο Θεσμός των Α/Κ τα τελευταία χρόνια, θα υπενθυμίσουμε ότι στην αρχή της χρηματοοικονομικής κρίσης, στις 31/12/2011, η συνολική κεφαλαιοποίηση κατακρημνίσθηκε στα 5,214 δις €, ο δε μέσος όρος Ενεργητικού της προηγούμενης 10ετίας ήταν μόλις 6,582 δις €. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά, ότι έναν τόσο σημαντικό τομέα, όπως αυτός των Θεσμικών Επενδυτών, η κάθε οικονομία, όταν θέλει να λέγεται ανεπτυγμένη, πρέπει να τον διατηρεί σε υψηλά επίπεδα και όχι να τον αφήνει να ‘χαροπαλεύει”. Από τα τέλη του 2018 (Ενεργητικό 6,086 δις €) και με την τότε αλλαγή της πολιτικής σκυτάλης, ο Θεσμός άρχισε να ανασυντάσσει τις δυνάμεις του και “ξαναστάθηκε” στα πόδια του, καταφέρνοντας να υπερδιπλασιάσει τα μεγέθη του: ποσοστιαία αύξηση 145,60%, απόλυτη 8,861 δις €. Ακόμη, όμως πιο σπουδαίο είναι ότι η αύξηση αυτή προήλθε πρωτίστως – σε επίπεδα άνω του 75% – από τις εισροές αξίας 6,664 δις € και όχι από τις αποδόσεις, γεγονός που καταδεικνύει περίτρανα της επιστροφή των μεριδιούχων στο Θεσμό και την εμπιστοσύνη τους προς αυτόν. Ο επόμενος σταθμός παραμένει μακρινός και δύσκολος, καθώς δεν είναι άλλος από την επαναφορά της αγοράς στα πρότερα κεκτημένα του 2007 (κεφαλαιοποίηση 24,526 δις €), αλλά ελπίζουμε ότι βρισκόμαστε στην έναρξη αυτής της προσπάθειας…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask