Τετάρτη, Ιανουάριος 15, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓενικευμένο ξεπούλημα σε μετοχές και commodities διεθνώς – Τι φοβάται το Χ.Α.

Γενικευμένο ξεπούλημα σε μετοχές και commodities διεθνώς – Τι φοβάται το Χ.Α.

Μια συγχορδία ισχυρής πτώσης τόσο στους χρηματιστηριακούς δείκτες όσο και στα commodities έλαβε χώρα χθες σε Ευρώπη και Αμερική, καθώς η επέλαση της μετάλλαξης Delta προκαλεί ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας για την παγκόσμια ανάκαμψη, κάτι που οδήγησε σε γενικευμένο «σήκωμα» κεφαλαίων.

Η παγκόσμια κοινότητα δείχνει απολύτως αιφνιδιασμένη, βλέποντας να ακυρώνονται ουσιαστικά μια σειρά από… σταθερές και θετικές προεξοφλήσεις, οδηγώντας στην απόσυρση των κεφαλαίων που είχαν «χτίσει» στην προοπτική της επανεκκίνησης της οικονομίας και της οριστικής φυγής προς τα εμπρός.

Η επέλαση της μετάλλαξης Delta ουσιαστικά φαίνεται πως «γεννάει» έναν νέο ιό, αλλάζοντας το status quo σε μια σειρά από παράγοντες όπως τουρισμός, τράπεζες, πορεία ΑΕΠ, κατανάλωση και ψυχολογία.

Βεβαίως, η βιαιότητα της πτώσης τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο Χ.Α. δημιουργεί προϋποθέσεις τεχνικής αντίδρασης, αν και οποιαδήποτε βιωσιμότητα τέτοιας κίνησης κρίνεται από τη δυναμική αλλαγής του κλίματος ή την εξάντληση των αρνητικών ειδήσεων και την πλήρη προεξόφλησή τους.

Από την άλλη πλευρά, οι ξένες αγορές – ως γνωστόν – ήταν «φορτωμένες» καθώς προέρχονται από ένα υπερδεκαετές bull market οπότε κάθε αφορμή ή αιτία για διόρθωση και κατοχύρωση κερδών, λαμβάνει ισχυρό νόημα και μάλιστα είναι σημάδι υγείας. Το Χ.Α. από την άλλη πλευρά, εξακολουθεί να υπολείπεται άνω του 80% από τα ιστορικά υψηλά του, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 αλλά και των πρώτων εφτά μηνών του 2021, δεν κατάφερε να υποσκελίσει τη ζημιά που έφερε η πανδημία, κάτι που οι διεθνείς δείκτες πέτυχαν ήδη από τα μέσα του περασμένου έτους.

Έτσι, το ελληνικό χρηματιστήριο, ως μικρή, περιφερειακή αγορά, νομοτελειακά δεν μπορεί να πάει κόντρα στο όποιο momentum επικρατήσει, μολονότι η μεγάλη εικόνα της χώρας και της οικονομίας – συνεπικουρίας και του Ταμείου Ανάκαμψης – θα είναι θετική τα επόμενα χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα στατιστικά που εμφάνισε χθες η ελληνική αγορά είχαν να εμφανιστούν πάρα πολλούς μήνες, καθώς μόλις πέντε μετοχές έκλεισαν με άνοδο (!!), ενώ πάνω από 40 τίτλοι είχαν πτώση άνω του 5%. Συνάμα, καμιά μετοχή τόσο του FTSE 25 όσο και του Mid Cap δεν είχε άνοδο, κάτι εξαιρετικά σπάνιο ακόμη και για τις «κακές» ημέρες της αγοράς.

Αυτό, από μόνο του λέει πολλά για το πως αντιμετωπίζει η επενδυτική κοινότητα τη νέα μετάλλαξη, φοβούμενη μπαράζ νέων κατά τόπους lockdown, άρα και πρόωρη λήξη της τουριστικής σεζόν.

Πρόκειται για ένα σπιράλ που μόνο εφιάλτες ξυπνάει, καθώς μια πρόωρη λήξη και ακύρωση της τουριστικής σεζόν – που είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας – σημαίνει μερικά δισ. λιγότερα έσοδα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το ΑΕΠ, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και όλη την «αλυσίδα» των παράπλευρών αγορών που κινούνται πέριξ του τουρισμού.

Και μολονότι ο στόχος για έσοδα στο 50% του 2019, ήτοι στα 9 δισ. ευρώ να έχει απομακρυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, πλέον – όπως γίνεται αντιληπτό – υπάρχουν φόβοι για πολύ μικρότερη συγκομιδή ακόμη και από το 35% των εσόδων εκείνης της χρονιάς.

To άκυρο από τη Γερμανία, το Ισραήλ και οι φόβοι

Η Γερμανία που είναι η μεγαλύτερη τουριστική δεξαμενή για τη χώρα μας κατέταξε στο «κόκκινο» την Ελλάδα από την προηγούμενη εβδομάδα, το Ισραήλ που είναι μια υπολογίσιμη αγορά με 750.000 επισκέπτες το 2019 (9η τουριστική αγορά) ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο. Παράλληλα, μετά το μίνι lockdown στη Μύκονο, η αγορά προεξοφλεί παρόμοια «κλειδώματα» και σε άλλα ισχυρά εγχώρια τουριστικά brand όπως Πάρο, Σαντορίνη, Κρήτη, Ίο κ.λπ.

Ήδη έχει καταγραφεί μπαράζ ακυρώσεων τόσο για τη Μύκονο όσο και άλλους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς, «σκοτώνοντας» την ψυχολογία στον κλάδο, στην καρδιά της σεζόν και πάνω που ετοιμαζόταν να «σπριντάρει», μπαίνοντας στο καλύτερο 40ήμερο της τουριστικής χρονιάς!

Δεν είναι τυχαίο το γενικευμένο sell off στις τραπεζικές μετοχές που υποχώρησαν άνω του 7% με αυξημένους όγκους, υπό το φόβο της «καταστροφής» της τουριστικής σεζόν και της διάψευσης των προσδοκιών. Και τούτο διότι οι τράπεζες φοβούνται νέες αναστολές στις πληρωμές δανείων, άρα «φόρτωμα» με νέα τοξικά, φοβούνται κανόνια στον τουριστικό – ξενοδοχειακό κλάδο και πολλά άλλα.

Παράλληλα, η αγορά βλέπει ότι σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το δυσμενές σενάριο της πρόωρης λήξης της τουριστικής σεζόν, τότε η κυβέρνηση θα οδηγηθεί νομοτελειακά σε νέα μέτρα στήριξης, με κεφάλαια όμως που θα πάρει από το Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κάτι που θα ξυπνήσει μνήμες… μνημονίων.

Σε χαμηλά 4μήνου το Χ.Α.

Εντός αυτού του αφιλόξενου περιβάλλοντος το ελληνικό χρηματιστήριο «κρέμασε» εύκολα χαμηλότερα, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι χθες μετά από καιρό, επιστρατεύτηκε ξανά ο Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας (Α.Μ.Ε.Μ.) σε πολλά blue chips, λόγω των «άγριων» διακυμάνσεων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 833,16 μονάδες με πτώση 3,88%, επιστρέφοντας στα επίπεδα που είχε στις 9 Μαρτίου, άρα σε χαμηλά τεσσάρων και πλέον μηνών. Ο FTSE 25 έχασε και το όριο των 2.000 μονάδων κλείνοντας στις 1.995,96 μονάδες με πτώση 4,10% που επίσης είναι χαμηλά 4μήνου. Ο τραπεζικός δείκτης έχασε 6,53% με κλείσιμο στις 503,14 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ