Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Το πρώτο ομόλογο με ρήτρα αειφορίας που θα εισαχθεί στο...

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Το πρώτο ομόλογο με ρήτρα αειφορίας που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο

Στις αγορές βγαίνει εκ νέου ο μεγαλύτερος κατασκευαστικός όμιλος της χώρας μας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς την Τετάρτη το πρωί ξεκίνησε η δημόσια προσφορά για το 7ετές ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου στις 16:00 μ.μ.

Πρόκειται για το πρώτο ομόλογο που είναι «δεμένο» με ρήτρα αειφορίας και θα εισαχθεί για διαπραγμάτευση στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς το έτερο που είχε εκδώσει τον περασμένο Μάρτιο η ΔΕΗ με αντίστοιχη ρήτρα, δεν εισήχθη στο Χ.Α.

Το εύρος απόδοσης θα κυμανθεί από το 2,3% ως το 2,7%, το αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς θα ανακοινωθεί την προσεχή Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, ενώ η διαπραγμάτευση των ομολογιών στο Χρηματιστήριο θα ξεκινήσει την Τετάρτη 15/12.

Στην εν λόγω έκδοση, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι των επενδυτών πάνω στα θέματα περιβαλλοντικών δεσμεύσεων και της βιώσιμης ανάπτυξης. Το ομόλογο δηλαδή διέπεται από όρους που δεσμεύουν τον ίδιο τον εκδότη κι όχι απλά τον χαρακτήρα των επενδύσεων στις οποίες θα διοχετεύσει τα κεφάλαια που θα αντλήσει, όπως γίνεται π.χ. με τα πράσινα ομόλογα.

Η ρήτρα αειφορίας του ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προβλέπει πως ο όμιλος δεσμεύεται να μειώσει κατά 25% την ένταση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το τέλος του 2025. Συγκεκριμένα, η έκδοση προβλέπει την προσαύξηση του επιτοκίου του ομολογιακού δανείου κατά 0,20% σε περίπτωση μη επίτευξης από την εταιρεία του στόχου αειφορίας (καθώς και σε περίπτωση μη προσήκουσας δημοσίευσης των πληροφοριών που οφείλει να δημοσιοποιεί) σύμφωνα με το πλαίσιο της έκδοσης.

H διοίκηση του ομίλου είναι πεπεισμένη ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα επιτύχει στο ακέραιο τους στόχους αειφορίας που αναφέρονται στο ενημερωτικό δελτίο του ομολόγου. Και τούτο διότι υπάρχει ο στρατηγικός στόχος αύξησης της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος (σε παράκτια και υπεράκτια αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης) στα 3.000 MW μέχρι τη λήξη της διάρκειας του ομολογιακού δανείου.

Η νέα ομολογιακή έκδοση που έρχεται μόλις 18 μήνες από την προηγούμενη (Ιούλιος 2020) και αντανακλά το συνεχώς αυξανόμενο επενδυτικό πλάνο του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο οποίος συμμετέχει στην υλοποίηση επενδύσεων 6,5 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται μερικά από τα πιο εμβληματικά έργα της χώρας, όπως το Καζίνο στο Ελληνικό, η Εγνατία Οδός, το Αεροδρόμιο Καστελίου κ.α.

Μέσω των αντληθέντων κεφαλαίων η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σκοπεύει να χρηματοδοτήσει μερικώς και τον νέο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 877 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο (CCGT) στην Κομοτηνή.

Στον τομέα των κατασκευών η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχωρά στην έκδοση του ομολόγου με δύναμη πυρός το ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο έργων ύψους 4,5 δισ. ευρώ (σχεδόν το 50% του συνολικού ανεκτέλεστου των μεγάλων κατασκευαστικών της χώρας).

Οι προηγούμενες εκδόσεις

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ξαναβγαίνει στις αγορές περίπου 18 μήνες μετά την προηγούμενη μεγάλη έκδοση που έκανε τον Ιούλιο του 2020, όταν με 7ετές ομόλογο άντλησε 500 εκατ. ευρώ. Τότε το κουπόνι κλείδωσε στο 2,75%, ενώ οι προσφορές είχαν ανέλθει στα 700 εκατ. ευρώ. Σε εκείνη την έκδοση είχε συμμετάσχει με επένδυση 57,5 εκατ. ευρώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Σημειώνεται πως ο όμιλος βγήκε για πρώτη φορά στις αγορές μέσω έκδοσης ομολόγου το 2018, όταν άντλησε 120 εκατ. ευρώ, με το επιτόκιο τότε να είναι πολύ… τσιμπημένο, καθώς διαμορφώθηκε στο 3,95%, αντικατοπτρίζοντας τις τότε διαφορετικές συνθήκες για τα ελληνικά assets.  

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ