Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Με υπερκάλυψη και σημαντική συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών κλείνει το ομόλογο

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Με υπερκάλυψη και σημαντική συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών κλείνει το ομόλογο

Ολοκληρώνεται σήμερα στις 16:00 μ.μ. η δημόσια προσφορά για το μεγάλο 7ετές ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τις πληροφορίες να θέλουν αυξημένη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών (retail), ενώ συνάμα αναμένεται και σημαντική υπερκάλυψη. Τις δύο πρώτες ημέρες, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, καταγράφηκε αυξημένη ζήτηση, τόσο από εγχώρια χαρτοφυλάκια όσο και από ισχυρούς ξένους.

Αυτό που μένει να δούμε πλέον είναι που θα διαμορφωθεί το επιτόκιο που ορίστηκε σε εύρος μεταξύ 2,30% και 2,70%, αλλά και ο βαθμός της υπερκάλυψης. Θυμίζουμε πως το αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς θα ανακοινωθεί την προσεχή Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, ενώ η διαπραγμάτευση των ομολογιών στο Χρηματιστήριο θα ξεκινήσει την Τετάρτη 15/12.

Όπως τονίζουν πηγές της αγοράς, η αυξημένη συμμετοχή των μικρών ιδιωτών επενδυτών οφείλεται τόσο στο εκτόπισμα του ομίλου, που έχει τεράστιο ανεκτέλεστο και ένα πολυσχιδές «άπλωμα» δραστηριοτήτων, όσο και στη ρήτρα αειφορίας, «διάταξη» που μπαίνει για πρώτη φορά σε ομόλογο που θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Η ρήτρα αειφορίας του ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προβλέπει πως ο Όμιλος δεσμεύεται να μειώσει κατά 25% την ένταση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το τέλος του 2025, στόχος αρκετά φιλόδοξος.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να αυξήσει μέσα σε μία τετραετία τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ που έχει σε Ανανεώσιμες Πηγές (σε παράκτια, υπεράκτια αιολικά, φωτοβολταϊκά και συστήματα αποθήκευσης) στα 3.000 MW, από 1.300 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, που διαθέτει σήμερα, φέρνοντας εις πέρας ένα επενδυτικό πλάνο που υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ.

Σε διαφορετική περίπτωση το επιτόκιο του ομολόγου (2,30-2,70%) θα λάβει μία σημαντική προσαύξηση ύψους 0,20%, πιθανότητα που σύμφωνα με τους αναλυτές καθιστά το ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ακόμη ελκυστικότερο, αυξάνοντας τη ζήτηση εκ μέρους των μικροεπενδυτών.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ