Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Η επόμενη ημέρα του mega deal με την Masdar

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Η επόμενη ημέρα του mega deal με την Masdar

“Η συμφωνία που πετύχαμε αποτελεί τη μεγαλύτερη ενεργειακή συμφωνία που έχει γίνει ποτέ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και τη μεγαλύτερη εξαγορά στην οποία έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα η Masdar διεθνώς, αποτιμώντας το enterprise value της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στα 3,2 δισ. ευρώ. Και φυσικά, είναι μία συμφωνία που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο στην εταιρεία μας, αλλά και στη χώρα μας και τις προοπτικές της”.

Αυτό τόνισε κατά τη διάρκεια της χθεσινής Γ.Σ. ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως “η δραστηριότητα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ξεκίνησε προ 30ετίας με όραμα και σχέδιο να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία του χώρου στην περιοχή στις ΑΠΕ και στην αποθήκευση. Τότε αυτός ο στόχος φάνταζε ουτοπικός έως απίστευτος γιατί ο κλάδος αντιμετωπίζονταν από αδιαφορία έως καχυποψία. Σήμερα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτες σε εθνικό επίπεδο και περιφερειακό και ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ευρώπη”.

Η επόμενη ημέρα

Πλέον, η επόμενη μέρα μετά τη συμφωνία πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη Masdar, βρίσκει τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με επιπλέον ρευστότητα 880 εκατ. ευρώ, με δύναμη πυρός άνω των 3 δισ. για νέα έργα, το μεγαλύτερο και πλέον αποδοτικό χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων με εξασφαλισμένα μερίσματα άνω των 10 δισ. ευρώ στη διάρκεια ζωής τους, που ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 25 έτη (μαζί με Αττική Οδό κ.α.), κατασκευαστικό ανεκτέλεστο άνω των 5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η ολοκλήρωση της πώλησης θα φέρει έναν πανίσχυρο παίκτη με τεράστια ρευστότητα στο τιμόνι της μεγαλύτερης εταιρείας καθαρής ενέργειας στη χώρα μας, εξασφαλίζοντας την υλοποίηση των επενδύσεων αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης εντός και εκτός Ελλάδος, στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Όπως ανέφεραν πηγές του ομίλου, σε συνέχεια της επίσημης ανακοίνωσης για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στη Masdar, η συμφωνία προβλέπει ότι η μητρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει δικαίωμα να αγοράσει ποσοστό 50% σε συγκεκριμένα έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας (υδροηλεκτρικά, αντλησιοταμίευσης και υπεράκτια αιολικά) συνολικής ισχύος περίπου 3 γιγαβάτ. Η συμφωνία προβλέπει ακόμη ότι η Masdar θα έχει δικαίωμα να πωλήσει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το 50% του έργου αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα ασκήσει το δικαίωμα συμμετοχής στα έργα που προβλέπονται στη συμφωνία και θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Masdar για συμμετοχή στο έργο της αντλησιοταμίευσης, εφόσον αυτή προκύψει.

Η συμφωνία με τον αραβικό κολοσσό προβλέπει πως πωλείται μόνο η δραστηριότητα της παραγωγής καθαρής ενέργειας, και στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα περάσουν μία σειρά από άλλες δραστηριότητες που είχε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, όπως η διαχείριση απορριμμάτων (π.χ. στις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου) και τα ΣΔΙΤ (ηλεκτρονικό εισιτήριο μέσων μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα, εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών, κ.λπ.) δηλαδή δραστηριότητες που κουμπώνουν απόλυτα στο χαρτοφυλάκιο ΣΔΙΤ / Παραχωρήσεων του ομίλου.

Πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι το τίμημα που συμφωνήθηκε (αντιστοιχεί σε αποτίμηση της εταιρείας 2,4 δισ. ευρώ) είναι υψηλότερο σε σχέση με αντίστοιχες συμφωνίες στην Ευρώπη γεγονός που απέδιδαν στο ότι η πλειονότητα των μονάδων ΑΠΕ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής λειτουργεί με εγγυημένα έσοδα.

Ποια είναι η Masdar

Η Masdar, επίσης γνωστή ως Abu Dhabi Future Energy Company, είναι μια κρατική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μάλιστα αποτελεί τον πράσινο βραχίονα του Ηνωμένου Αραβικού Εμιράτου του Άμπου Ντάμπι σε όλη την Ευρώπη, η οποία στοχεύει σε παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύ 100GW έως το 2030, υποστηρίζοντας την παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Σήμερα, η Masdar διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο από έργα συνολικής δυναμικότητας 20 GW.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ