Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΓΓ ΔΟΣΕ: Στόχος το άνοιγμα σε νέες αγορές, Λατινικής Αμερικής και Υποσαχάριας...

ΓΓ ΔΟΣΕ: Στόχος το άνοιγμα σε νέες αγορές, Λατινικής Αμερικής και Υποσαχάριας Αφρικής

Στις επιχειρηματικές αποστολές που πραγματοποιήθηκαν σε Ινδία και Τουρκία πρόσφατα, αλλά και στους νέους στόχους, καθώς και στο Διεθνές Συνέδριο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, το οποίο διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναφέρθηκε η γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) του Υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος του ΔΣ της Enterprise Greece, Μάιρα Μυρογιάννη σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε σήμερα στην εκπομπή «REVIEW» στο κανάλι της Ναυτεμπορικής. Επίσης, εξήγησε τον ρόλο της Enterprise Greece και της Οικονομικής Διπλωματίας του ΥΠΕΞ στην προσέλκυση των επενδύσεων και στην αύξηση των εξαγωγών καθώς, όπως είπε, η Οικονομική Διπλωματία αποτελεί βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Η κυρία Μυρογιάννη, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ταξίδι στην Ινδία, αναφέρθηκε στην επιχειρηματική αποστολή με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, σε Νέο Δελχί, Βομβάη και Μπάνγκαλορ, με αντιπροσωπεία 65 ελληνικών επιχειρήσεων από τους κλάδους των ΤΠΕ, των επιστημών υγείας, της ενέργειας, των κατασκευών, της ναυτιλίας, της βιομηχανίας, των οπτικοακουστικών παραγωγών, της αγροδιατροφής, της εφοδιαστικής αλυσίδας, των ακινήτων και του τουρισμού. Επισήμανε ότι στις επιχειρηματικές συναντήσεις συμμετείχαν πάνω από 250 ινδικές εταιρείες στο Ν.Δελχί και άνω των 200 σε Βομβάη και Μπάνγκαλορ, ενώ υπεγράφησαν και έξι μνημόνια συνεργασίας, με επιστέγασμα τη δέσμευση των δύο κυβερνήσεων για ενίσχυση των διμερών δεσμών μετά και την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ινδία.

Αναφερόμενη στο κομμάτι της καινοτομίας και των ελληνικών startups, όπου δραστηριοποιούνται «νέα παιδιά με εξαιρετικές ιδέες», η γενική γραμματέας τόνισε ότι το αποτύπωμα των ελληνικών επιχειρήσεων είναι εντυπωσιακό και επανέλαβε τη δέσμευση του Υπουργείου Εξωτερικών να συνδράμει τις εταιρείες αυτές, ιδιαίτερα μέσα από τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) των πρεσβειών μας στο εξωτερικό. Όπως υποστήριξε, εκτός από τους παραδοσιακούς τομείς, τον τουρισμό και τα τρόφιμα, τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά, η Ελλάδα θέλει να προβάλλει και το κομμάτι της καινοτομίας διεθνώς. Επισήμανε, δε, τη σημασία της συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς για την επίτευξη του κοινού αυτού στόχου.

Σε ερώτηση σχετικά με τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, η γενική γραμματέας αναφέρθηκε στη θετική ατζέντα, επικεφαλής της οποίας είναι ο Κώστας Φραγκογιάννης, ενώ για την επιχειρηματική αποστολή στην Κωνσταντινούπολη είπε ότι υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από τις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών να αναπτύξουν περαιτέρω τις συνεργασίες τους.

Η κυρία Μυρογιάννη μίλησε εκτενώς και για τη δραστηριότητα της Enterprise Greece και στο γεγονός ότι διαχρονικά υποστηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις με τη διοργάνωση εθνικής συμμετοχής σε κορυφαίες Διεθνείς Εμπορικές Εκθέσεις, σε παραδοσιακούς κλάδους όπου η Ελλάδα έχει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, αλλά και κλάδους που παρουσιάζουν δυναμική ανάπτυξης όπως η υψηλή τεχνολογία, η ενέργεια και το real estate. Ειδική αναφορά έγινε στη FOODEX JAPAN, στην Ιαπωνία, όπου η γγ επισήμανε το γεγονός ότι υπάρχει ενδιαφέρον ακόμα και σε μια τόσο μακρινή χώρα για τα ελληνικά προϊόντα. Επίσης, συζητήθηκε η «ΜIPIM 2024», μια από τις κορυφαίες εκθέσεις ακινήτων διεθνώς, στις Κάννες της Γαλλίας, με τη συμμετοχή εταιρειών και φορέων που κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά των επενδύσεων και της ανάπτυξης ακινήτων, καθώς στους τομείς του τουρισμού και φιλοξενίας.

«Είμαστε στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας, Αφρικής και θέλουμε να το αξιοποιήσουμε», ανέφερε η κυρία Μυρογιάννη. «Είμαστε πόλος έλξης και για τα ενεργειακά και για τα Logistics». Αναφερόμενη στα μελλοντικά σχέδια της Οικονομικής Διπλωματίας τόνισε ότι κύριος στόχος είναι το άνοιγμα σε νέες αγορές, όπου δεν έχουμε παραδοσιακά ανεπτυγμένες διμερείς εμπορικές σχέσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα, εκτός από την Ινδία, την Ινδονησία, τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και την Υποσαχάρια Αφρική.

Τέλος, σε σχέση με το Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, επισήμανε τις ευκαιρίες για τον κατασκευαστικό τομέα, ο οποίος, όπως τόνισε, είναι ένας κλάδος της ελληνικής οικονομίας που χαίρει αναγνώρισης σε διεθνές επίπεδο. Για αυτό προγραμματίζεται σύντομα μια ημερίδα σχετικά με τη δυνατότητα πρόσβασης ελληνικών επιχειρήσεων στο Σύστημα Προμηθειών της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, η κυρία Μυρογιάννη τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με όλους τους φορείς, ώστε να αναδειχθεί το εξειδικευμένο προσωπικό της χώρας ως πόλος έλξης και για τις επενδύσεις, ενώ σε σχετική ερώτηση σημείωσε: «Νομίζω ότι κάνουμε πολλά βήματα μπροστά. Οι εταιρείες να γνωρίζουν ότι εμείς είμαστε εδώ για τη διευκόλυνσή τους».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ