Παρασκευή, Ιανουάριος 24, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΚαταιγίδα στην ενεργειακή αγορά: Ο ρόλος του Γαλλικού και Ρωσικού "ιού"

Καταιγίδα στην ενεργειακή αγορά: Ο ρόλος του Γαλλικού και Ρωσικού “ιού”

Στα ύψη κινούνται οι τιμές ενέργειας σε όλη την Ευρώπη καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις με τη Ρωσία καλά κρατούν πυροδοτώντας νέα άνοδο στις τις τιμές φυσικού αερίου. Έτσι, με βάση τον Ολλανδικό δείκτη αναφοράς, η τιμή διαμορφώνεται πάνω από τα 146 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα με τις προβολές για τις επόμενες μέρες και εβδομάδες να είναι δυσοίωνες και βέβαια με τη χωρητικότητα στις υποδομές αποθήκευσης να είναι στο 60% της χωρητικότητας.

Σημειώνεται ότι οι τιμές, ρεύματος στη Γαλλία έφτασαν στη χονδρεμπορική αγορά στα 442 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στην Αυστρία τα 434,34 ευρώ / MWh και στη Γερμανία τα  431 ευρώ / MWh.  Να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις στις τιμές στη Γαλλία επηρεάζουν όλη την ΕΕ καθώς η συγκεκριμένη χώρα είανι από τους βασικούς εξαγωγείς ενέργειας. Καθώς, δε, την περασμένη εβδομάδα, η γαλλική EDF ανακοίνωσε ότι τέσσερις πυρηνικοί αντιδραστήρες θα πρέπει να παραμείνουν εκτός λειτουργίας ως αποτέλεσμα έκτακτης συντήρησης και άρα το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας θα έχει μειωμένη χωρητικότητα μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, οι τιμές “απογειώθηκαν”.

Η Ελλάδα

Στην Ελλάδα η τιμή για σήμερα έκλεισε στα 342 ευρώ, την ώρα που πέρυσι ήταν στα επίπεδα των 45-50 ευρώ. Και πάλι το φυσικό αέριο αντιπροσώπευσε το 47,55% του συνολικού μίγματος, ενώ ένα κάποιο ανάχωμα προσφέρουν τα υδροηλεκτρικά  που συμμετέχουν 15,89%. Οι ΑΠΕ λόγω καιρού έχουν μειωμένη συμμετοχή στο 18,2%, ενώ  λιγνίτης έδωσε το 11,67% της παραγωγής, παρά τη χτεσινή βλάβη στη μονάδα της ΔΕΗ Άγιος Δημήτριο 4. Να σημειωθεί ότι σημαντικές λόγω των ανταγωνιστικών τιμών σε σχέση με τις γειτονικές χώρες ήταν οι εξαγωγές αλλά μειωμένες, ως αναμενόταν, οι εισαγωγές. Έτσι, οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 31.401 MWh και οι εισαγωγές στις 5.648 MWh.

Ουσιαστικά με βάση όσα ανέφερε χτες με αφορμή το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ο «λογαριασμός» για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά τα 350 δις ευρώ. Μόνο στην Ελλάδα το κόστος του ράλι τιμών το 2021 ξεπερνά το 1 δισεκ. ευρώ. Ο κ. Σκρέκας βέβαια επανάφερε στο προσκήνιο την πρόταση για μια κοινή ευρωπαϊκή λύση στο όλο ζήτημα που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τον ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι καταναλωτές

Παράλληλα το ΙΝΚΑ θέτει και τα ζητήματα με την ενεργειακή ακρίβεια. «Μετά από εκατοντάδες καταγγελίες και παράπονα Καταναλωτών σχετικά με τις απαράδεκτες χρεώσεις στο ηλεκτρονικό ρεύμα από όλες τις εταιρίες ενέργειας ,καταθέτουμε ως ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις από την κυβέρνηση» αναφέρει άλλη χτεσινή ανακοίνωσή του που σημειώνει:

«Ως κυβέρνηση επιδοτείται μέχρι ενός ποσού το ρεύμα γενικά για όλους τους λογαριασμούς.

Το χρέος για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις όπως

ΑΔΜΗΕ  Σύστημα Μεταφοράς Η/Ε

ΔΕΔΔΗΕ Δίκτυο Διανομής Η/Ε

ΥΚΩ Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας

ΕΤΜΕΑΡ Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων

Λοιπές χρεώσεις

Όλα λοιπόν αυτά που δεν επιδοτείται ποίος θα τα πληρώσει και γιατί  ;

Κύριοι πρέπει να λάβει ένα τέλος αυτός ο εμπαιγμός εις βάρος των πολιτών Καταναλωτών.

Το  κόστος της ενέργειας από 0,06 τελικά ανεβαίνει στο 0,19 και άνω 0,25 – 0,30.

Λογαριασμοί 100 ευρώ το δίμηνο έφτασαν στα 300 ευρώ το δίμηνο.

Εκκαθάριση λογαριασμών 4 μηνών αύξηση 300 % και 500 %.

Επιδοτείται έως 300 κιλοβατωρες τον μήνα δηλαδή 1200 το τετράμηνο , μετά  ; το πληρώνουν 100 % .

Εάν λάβουμε υπόψη πως μια τετραμελής οικογένεια καταναλώνει 1600 με 1800 κιλοβατωρες το τετράμηνο , αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση  το υψηλό κόστος που καλείται να πληρώσει το κάθε νοικοκυριό ;

Πέραν όμως όλων αυτών υπάρχει και η περίπτωση των επιχειρήσεων που πληρώνουν αναδρομικά το  ΟΤΣ  Οριακή Τιμή Συστήματος που εφαρμόζουν στα παλαιότερα οικιακά τιμολόγια και στα επαγγελματικά τιμολόγια της χαμηλής τάσης.

Από 15000 που πλήρωσε κάποιος στο ρεύμα του ήρθε να πληρώσει 45000 ευρώ. Όλη λοιπόν αυτήν την αύξηση θα την μεταφέρει στον καταναλωτή άρα πάλι εμείς θα πληρώσουμε την όποια αύξηση.

Τελικά λέμε αλήθεια ή ψέματα  ;

Έχουμε δίκιο ή άδικο  ;

Βέβαια το ίδιο συμβαίνει και με το φυσικό αέριο 200 % σχεδόν αύξηση και εσείς επιδοτείται το 40 % το υπόλοιπο  ;εμείς οι καταναλωτές.!!!!!

Περιμένουμε ως ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας  και καταναλωτές μια απάντηση» τονίζει η ανακοίνωση που αναδεικνύει το θέμα του ενεργειακού ράλι.

Παρέμβαση στην αγορά

Πάντως σε μια προσπάθεια για έλεγχο των τιμών και διερεύνηση περιπτώσεων αισχροκέρδειας στην αγορά ρεύματος η  Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε αυτεπαγγέλτως έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες στο μικροσκόπιο της αρχής μπαίνουν όλες οι εταιρίες προμήθειας και βέβαια οι ρήτρες που εφαρμόζουν στα τιμολόγια όπως και συνολικά οι πρακτικές τους στα τιμολόγια λιανικής για τη χαμηλή τάση. Παράλληλα ζήτημα χειραγώγησης της αγοράς θέτει για άλλη μια φορά η ΕΒΙΚΕΝ με επιστολή της προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ζητώντας άμεση παρέμβαση. Ουσιαστικά η ΕΒΙΚΕΝ με τις αναφορές της παραπέμπει σε χειραγώγηση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά και επισημαίνει ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούν στη μέση τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα μας είναι σημαντική καθώς πιθανολογείται ότι η μέση τιμή εισαγωγής είναι μικρότερη από την χρηματιστηριακή τιμή TTF και ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί απολαμβάνουν αυτές τις μειωμένες τιμές.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ