Παρασκευή, Ιανουάριος 24, 2025
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΓαλλία: H κυβερνητική αστάθεια και το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα

Γαλλία: H κυβερνητική αστάθεια και το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα

Για το πολιτικό γίγνεσθαι στη Γαλλία, μια μέρα μετά τη νίκη του Λαϊκού Μετώπου του Μελανσόν, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο Κώστας Φίλης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, σχολιάζοντας πως εκλογές στην Γαλλία δεν μπορούν να διεξαχθούν για 12 μήνες, βάσει Συντάγματος. Δεδομένου ότι οι προεδρικές εκλογές θα γίνουν το 2027, αυτή την τριετία μπορεί στη Γαλλία, μπορεί και όχι, να έχουμε πράγματι μια ακυβερνησία ή να έχουμε αδύναμες κυβερνήσεις.

«Ακυβερνησία δεν μπορεί να υπάρξει λόγω του Συντάγματος», διευκρίνισε ο κ. Φίλης, καθώς ο πρώτος μπορεί να ορίσει οποιαδήποτε κυβέρνηση θέλει, ωστόσο, σημείωσε, «τι νομιμοποίηση θα έχει αυτή η κυβέρνηση;».

«Αν διαβάσει κανείς το αποτέλεσμα με τον λάθος τρόπο, που καταλαβαίνω ότι ορισμένοι το διαβάζουν, ότι δηλαδή έχουμε επικράτηση των δημοκρατικών δυνάμεων, επικράτηση της ατζέντας των δημοκρατικών δυνάμεων, αποδοχή των προγραμμάτων των δημοκρατικών δυνάμεων και ούτω καθεξής, που θα μου επιτρέψετε να πω ότι ο Μελανσόν δεν ανήκει ακριβώς σε αυτές τις δημοκρατικές δυνάμεις, αρκεί κανείς να ακούσει και να διαβάσει όσα έχει πει, αν τελοσπάντων το διαβάσουμε το αποτέλεσμα έτσι, πιστεύω ότι έχουμε κάνει ένα μεγάλο λάθος και ότι το δρόμο το 2027 για τη Λεπέν, θα τον ανοίξουν διάπλατα. Διότι, αυτό που συνέβη είναι μία ψήφος αντίδρασης ή αποτροπής του ερχομού της Λεπέν στην εξουσία αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι η συμμαχία απέναντι στη Λεπέν είναι μία συμμαχία συμπαγής και της οποίας έχει γίνει αποδεκτό το πρόγραμμα» επισήμανε ο κ. Φίλης.

Η Γαλλία έχει μεν μακρά δημοκρατική παράδοση από τη μία της οποίας τα αντανακλαστικά λειτούργησαν στη χθεσινή εκλογική διαδικασία, ταυτόχρονα όμως έχει και μακρά παράδοση της άκρας δεξιάς και του Λεπέν και εν συνεχεία της κόρης του, ανέφερε ο κ. Φίλης.

«Η ιδεολογία της άκρας δεξιάς, η Λεπενική ιδεολογία έχει και βάση και υπόβαθρο. Δηλαδή, έχει και μια ιστορικότητα. Ακόμα και όταν πριν από μόλις 12 χρόνια είχε εκλέξει μόλις δύο βουλευτές. Και σήμερα μπορεί να είναι χαμηλά, σε απόλυτο βαθμό πολύ χαμηλότερα από τις 289, γιατί η κουβέντα που κάναμε πριν από μία εβδομάδα ήταν αν θα βρεθεί στις 289, που ήταν η απόλυτη πλειοψηφία και τώρα δεν έχει αγγίξει καν τις 200. Αλλά το 2 με το 150-170 κάνει μια διαφορά όπως και να ‘χει» επισήμανε.

«Η Γαλλία, αυτή τη στιγμή, έχει τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα. Έχει ένα κράτος πρόνοιας, το οποίο ναι μεν παραμένει ισχυρό, αλλά είναι πολύ αποδυναμωμένο σε σχέση με το παρελθόν. Έχει σοβαρά ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την εγκληματικότητα, σχετίζονται με την μετανάστευση, με τα ζητήματα της αποβιομηχάνισης και του πώς αυτό έχει λειτουργήσει, προκαλώντας στρατιές ανέργων. Η λύση απέναντι σε όλα αυτά, δεν είναι η λύση αυτή που προτείνεται από την Λεπέν ούτε αυτές που προτείνονται από τον Μελανσόν. Αντιθέτως, θα έλεγα ότι είναι επικίνδυνες για την πορεία της χώρας. Και ως προς τούτο, το ερώτημα είναι τι πρόκειται να κάνει από δω και πέρα ο Μακρόν. Διότι, ο Μακρόν είναι σε μια συνθήκη πλέον, όπου ναι μεν κέρδισε το στοίχημα της μη επικράτησης της Λεπέν, από την άλλη, πριν τις ευρωεκλογές είχαμε μια σταθερή κυβέρνηση, με το κόμμα του Μακρόν να είναι πλειοψηφικό στο κοινοβούλιο και με όλους να πιστεύουν ότι μέχρι το 2027 έχουμε μία αν μη τι άλλο κυβερνητική σταθερότητα. Με τις εκλογές που προκάλεσε, αυτή τη στιγμή έχουμε κυβερνητική αστάθεια και θα έχουμε για καιρό κυβερνητική αστάθεια» τόνισε ο κ. Φίλης, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή, ο γαλλογερμανικός άξονας κλονίζεται σοβαρά. Διότι η Γαλλία, όπως εξήγησε, μπαίνει σε μια περίοδο εσωστρέφειας και η Γερμανία από την άλλη, έχει μια κυβέρνηση πολύ ασθενική, η οποία τρία και πλέον χρόνια μετά την εκλογή της δεν μπορεί να βρει ακόμα τα πατήματά της.

«Εγώ δεν βλέπω με ποιον τρόπο, ακόμα και αν βρεθεί εκτός ο Μελανσόν και προσπαθήσουν τα υπόλοιπα κόμματα της Ένωσης των αριστερών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Σοσιαλιστών, οι οποίοι πήγαν πολύ καλά, να κάνουν κυβέρνηση με το κόμμα Μακρόν, πράγμα το οποίο μοιάζει αμφίβολο αυτή τη στιγμή, δεν το αποκλείω, αλλά πάντως δεν είναι το πιθανότερο σενάριο, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα έχει προβλήματα, διότι είναι πολύ διαφορετικές οι ατζέντες. Αν δε, ο Μακρόν αποφασίσει να κυβερνήσει με τρόπο, που μπορεί, γιατί η Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία δίνει πάρα πολλές εξουσίες στην εκτελεστική, δηλαδή στον πρόεδρο και πολύ λιγότερο στη νομοθετική, εκεί θα έχει άλλο πρόβλημα, διότι θα κατηγορείται από τη Λεπέν και από τον Μελανσόν ότι ουσιαστικά δεν αφουγκράστηκε τον γαλλικό λαό» επισήμανε καταλήγοντας ο κ. Φίλης.

ΠΗΓΗ:ertnews.gr

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ