Η ένωση των αριστερών κομμάτων που ήρθε πρώτη στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές, μπροστά από το στρατόπεδο του Εμανουέλ Μακρόν, αύξησε σήμερα την πίεση για να πάρει τη θέση του πρωθυπουργού, καθώς η απουσία απόλυτης πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση και το γεγονός ότι ο πρόεδρος δεν έχει πάρει θέση κάνουν να πλανάται η αβεβαιότητα.
Μετά την έκπληξη των βουλευτικών εκλογών που φρέναραν σαφώς την άνοδο της άκρας δεξιάς, η Γαλλία αναζητεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Πρόκειται για μια σπαζοκεφαλιά καθώς ούτε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP, γύρω στις 180 έδρες) ούτε το προεδρικό στρατόπεδο (γύρω στις 160 έδρες) ούτε ο Λαϊκός Συναγερμός (RN) και οι σύμμαχοί του (πάνω από 140 έδρες) δεν μπορούν να έχουν μόνοι τους την απόλυτη πλειοψηφία (289 βουλευτές). Πολλοί βουλευτές δεν δηλώνουν ξεκάθαρα μέλη κάποιου απ’ αυτούς τους τρεις συνασπισμούς.
«Πρέπει μέσα στην εβδομάδα να μπορέσουμε να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια υποψηφιότητα» για τη θέση του πρωθυπουργού, την οποία κατέχει αυτή τη στιγμή ο μακρονικός Γκαμπριέλ Ατάλ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ.
Η επικεφαλής των οικολόγων Μαρίν Τοντελιέ εκτιμά στο RTL πως ο Εμανουέλ Μακρόν «αναμένεται να ζητήσει σήμερα» από την αριστερά να του δώσει ένα όνομα για την πρωθυπουργία.
Το Νέο Λαϊκό Κόμμα (NPF), που συνασπίζει τη ριζοσπαστική αριστερά της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI), τους σοσιαλιστές, καθώς και τους οικολόγους, εμφανίσθηκε βαθιά διχασμένη στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Εκτιμώντας πως δεν πρέπει να δώσουμε «την εντύπωση ότι δεν είμαστε ικανοί να κυβερνήσουμε», ο Ολιβιέ Φορ διαβεβαίωσε πως η επιλογή του υποψηφίου για την πρωθυπουργία θα γίνει «αυτή την εβδομάδα», «είτε με συναίνεση» είτε με ψηφοφορία.
Οι εντάσεις αποκρυσταλλώνονται στη ριζοσπαστική αριστερά. Ο χαρισματικός και προκλητικός επικεφαλής της, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, πιστεύεται πως απωθεί ψηφοφόρους, ακόμη και μέσα στην ίδια την παράταξή του.
Η βουλευτής της LFI Κλεμαντίν Οτέν είχε καλέσει ήδη από χθες, Κυριακή, το βράδυ τους βουλευτές του NFP να συνεδριάσουν σήμερα «σε ολομέλεια» για να προτείνουν στον πρόεδρο, έπειτα από ψηφοφορία, ένα πρωθυπουργό ο οποίος δεν θα είναι «ούτε ο (σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος που εξελέγη βουλευτής) Φρανσουά Ολάντ ούτε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν».
Σήμερα η βουλευτής της LFI Ματίλντ Πανό δήλωσε πως ο 72χρονος Μελανσόν «επ’ ουδενί δεν έχει αποκλειστεί», προοιωνιζόμενη δύσκολες διαβουλεύσεις. «Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν είναι αυτός που ξανάμαθε στην αριστερά να κερδίζει, αυτός που ξανάδωσε την ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι έκαναν το 22% στις προεδρικές εκλογές» του 2022, υπογράμμισε.
Δεύτερη δύναμη σε εθνικό επίπεδο, χάρη σε μια ανθεκτικότητα που ουδείς της πίστωνε μετά τον πρώτο γύρο, η προεδρική πλειοψηφία τα κατάφερε καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν έχει μιλήσει ο ίδιος, έκανε γνωστό ότι περιμένει να μάθει τη «διάρθρωση» της νέας βουλής για να αποφασίσει ποιόν θα καλέσει για τη θέση του πρωθυπουργού.
Ο πρωθυπουργός του, ο Γκαμπριέλ Ατάλ, δήλωσε ήδη από χθες, Κυριακή, το βράδυ πως θα υποβάλει σήμερα στον πρόεδρο την παραίτησή του, σύμφωνα με την πολιτική παράδοση. Δήλωσε εντούτοις έτοιμος να παραμείνει στη θέση του «για όσο διάστημα το απαιτήσει το καθήκον», καθώς πλησιάζει η τελετή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η απερχόμενη πλειοψηφία θα θέσει «τις προϋποθέσεις για οποιαδήποτε συζήτηση» για να σχηματισθεί μια πλειοψηφία, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Αναγέννησης και υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ, επικαλούμενος τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, την ευρωπαϊκή οικοδόμηση και την υποστήριξη προς την Ουκρανία.
«Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν και ένας ορισμένος αριθμός από τους συμμάχους του δεν μπορούν να κυβερνήσουν τη Γαλλία», προειδοποίησε.
Όσο για τον Εθνικό Συναγερμό (RN), σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγράψει ποτέ σε βουλευτικές εκλογές, όμως βρέθηκε πολύ μακριά από τη σχετική πλειοψηφία που του υπόσχονταν οι δημοσκοπήσεις και ακόμη περισσότερο από την απόλυτη πλειοψηφία που ονειρευόταν.
«Η νίκη μας απλώς πήρε μία καθυστέρηση», αντέδρασε η επικεφαλής της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, ενώ ο υποψήφιός της για την πρωθυπουργία Ζορντάν Μπαρντελά καταφερόταν εναντίον της «συμμαχίας της ατίμωσης» που συνέπηξε το δημοκρατικό μέτωπο εναντίον της παράταξής του.
Ο Εθνικός Συναγερμός είναι η μοναδική δύναμη που είναι σήμερα σίγουρο ότι θα βρεθεί στην αντιπολίτευση, αλλά με περισσότερες ψήφους απ’ ό,τι στην απελθούσα βουλή. Και η Μαρίν Λεπέν εξακολουθεί να έχει στόχο τις προεδρικές εκλογές του 2027.
Όμως, για την ώρα, οφείλει να αποδεχθεί ότι η πλειοψηφία των Γάλλων δεν θέλει την άκρα δεξιά στην κυβέρνηση και ότι η γυάλινη οροφή, την οποία ήλπιζε να σπάσει, αποδείχθηκε πιο στέρεη απ’ ό,τι προέβλεπε.
Χθες, Κυριακή, το βράδυ, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι για να γιορτάσουν την ήττα της με πυροτεχνήματα, κραυγές και εκρήξεις χαράς, μερικοί ψάλλοντας τη Μασσαλιώτιδα, τον γαλλικό εθνικό ύμνο.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ