Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΓάζα: Εργαζόμενος της UNRWA σκοτώθηκε σε επίθεση με στόχο φορτηγό της υπηρεσίας...

Γάζα: Εργαζόμενος της UNRWA σκοτώθηκε σε επίθεση με στόχο φορτηγό της υπηρεσίας του ΟΗΕ

Ένας Παλαιστίνιος εργαζόμενος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) σκοτώθηκε σήμερα σε επίθεση που είχε στόχο το όχημά του στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

«Ένα όχημα της UNRWA επλήγη» και «ένας συνάδελφος (της υπηρεσίας) σκοτώθηκε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ, Ζιλιέτ Τουμά.

Το πλήγμα έγινε νωρίς σήμερα το πρωί στην Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλακα, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που είπε ότι είδε δύο πτώματα στο σημείο. Βρίσκονταν σε ένα φορτηγό με το σήμα της UNRWA. Η καμπίνα του φορτηγού καταστράφηκε.

Τουλάχιστον 223 εργαζόμενοι της UNRWA έχουν σκοτωθεί και τα δύο τρίτα των εγκαταστάσεων της έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από την ένραξη του πολέμου μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, έχει δηλώσει ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί.

Πολλοί άμαχοι που προσπαθούν να τραπούν σε φυγή από τις μάχες που έχουν ισοπεδώσει την Λωρίδα της Γάζας που πολιορκείται για περισσότερο από ένα χρόνο, βρίσκουν καταφύγιο σε κτίρια της UNRWA, συμπεριλαμβανομένων σχολείων. Αλλά και αυτά γίνονται στόχοι βομβαρδισμού, ενώ ο ισραηλινός στρατός θεωρεί ότι αυτές οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται ως κέντρα διοίκησης για την Χαμάς, κάτι που το παλαιστινιακό κίνημα αρνείται.

Το Ισραήλ κατηγορεί την UNRWA ότι χρησιμοποιεί «τρομοκράτες» και δύο σχέδια νόμου της Κνεσέτ στοχεύουν να βάλουν τέλος στις δραστηριότητες της υπηρεσίας του ΟΗΕ και το καθεστώς της στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η UNRWA, που δημιουργήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1949, διαχειρίζεται κυρίως κέντρα υγείας και σχολεία στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη και θεωρείται «η ραχοκοκαλιά» της διεθνούς βοήθειας προς τη Γάζα.

Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους χορηγούς ανέστειλαν τις συνεισφορές τους στην αρχή του έτους, αφού το Ισραήλ κατηγόρησε περίπου 20 από τους 13.000 εργαζομένους της υπηρεσίας του ΟΗΕ ότι συμμετείχαν στην επίθεση στις 7 Οκτωβρίου 2023. Οι περισσότεροι δωρητές έκτοτε επανέφεραν την υποστήριξή τους, εκτός του μεγαλύτερου χορηγού τις ΗΠΑ.

Μια εσωτερική έρευνα του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εννέα εργαζόμενοι «ενδέχεται να εμπλέκονταν» στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ