Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΒ. Στίγκας: Ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί άμεσα

Β. Στίγκας: Ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί άμεσα

«Επιτέλους φτάνει πια με τα ψίχουλα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε με έναν κατώτατο μισθό – επίδομα. Πρέπει να αυξηθεί άμεσα. Δεν μπορεί να παραμένει σε αυτά τα επίπεδα, όταν η ακρίβεια χτυπάει κόκκινο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του κόμματος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, στην ομιλία του στην Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συμπληρωματικές διατάξεις».

«Αυτός δεν είναι μισθός, είναι κοροϊδία. Πώς μπορεί μια οικογένεια να ζήσει με αυτά τα χρήματα; Πώς να πληρώσει το ενοίκιο, το ρεύμα, το σούπερ μάρκετ, το σχολείο των παιδιών της; Είναι απλά αδύνατο. Οι τιμές στα βασικά αγαθά έχουν εκτοξευθεί, η ακρίβεια σαρώνει τα πάντα και ο κόσμος παλεύει καθημερινά να επιβιώσει. Το κόστος ζωής αυξάνεται συνεχώς, ενώ οι μισθοί παραμένουν στα ίδια επίπεδα, καθηλωμένοι για χρόνια. Πώς να μιλήσουμε για δικαιοσύνη όταν ο κατώτατος μισθός δεν φτάνει ούτε για τα απαραίτητα; Όταν κάθε μήνα ο εργαζόμενος βλέπει τον κόπο του να εξανεμίζεται και να μην του μένει τίποτα για να ζήσει αξιοπρεπώς», προσέθεσε για το ίδιο θέμα ο κ. Στίγκας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη όταν οι άνθρωποι ζουν στην αβεβαιότητα και τη φτώχεια. Όταν αναγκάζονται να κάνουν δύο και τρεις δουλειές για να τα βγάλουν πέρα. Μειώσατε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα; Η Ελλάδα του 2024 δεν μπορεί να αφήνει τους πολίτες της να επιβιώνουν με ψίχουλα, να τους καταδικάζει στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Χρειάζεται μια πραγματική αύξηση του κατώτατου μισθού, που να δίνει στους πολίτες την αξιοπρέπεια που τους αξίζει. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν χρήματα για αυξήσεις, την ώρα που οι μεγάλες επιχειρήσεις παρουσιάζουν τεράστια κέρδη και οι δείκτες οικονομικής ανάπτυξης χρησιμοποιούνται ως επιχείρημα για επιτυχία».

Αναφερόμενος στη δικαστική απόφαση για τον Γιάννο Παπαντωνίου, είπε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών»: «Για μια ακόμη φορά, μπορούμε να είμαστε εθνικά υπερήφανοι ως χώρα μετά και την νέα απόφαση που «έβγαλε λάδι» τον Γιάννο Παπαντωνίου, λόγω αμφιβολιών. Τι και αν ο εν λόγω υπουργός ζημίωσε το Δημόσιο με 381 εκατομμύρια ευρώ. Τι και αν αγόρασε και πούλησε βίλα στη Σύρο, όπου οι Αρχές θεώρησαν ότι έγινε εικονική αγοροπωλησία για να ξεπλυθεί παράνομο χρήμα. Και αφού δεν έπιασαν τα παραπάνω ως ενδείξεις παρανομίας, τότε επιστρατεύτηκε η θεία από το Σικάγο ή από τη Νιγηρία για να βοηθήσει τον αναξιοπαθούντα ανιψιό. Και επειδή ήταν φιλόστοργη δεν ήθελε να τα καταθέτει σε λογαριασμό. Ήθελε να του τα δίνει αυτοπροσώπως σε σακούλες για να βλέπει τη χαρά στο πρόσωπο του μικρού Γιάννου Παπαντωνίου. «Σε πιάνουν με την γίδα στην πλάτη», βλέπε Siemens, εξοπλιστικά, καλαμπόκια, και εσύ απλά περιμένεις τον από μηχανής Θεό να σε ξελασπώσει και να βγεις και να δηλώσεις υπερήφανος όπως ο Γιάννος που είπε ότι “είναι δικαίωση ουσιαστικά των πολιτικών μου αγώνων για μια καλύτερη Ελλάδα”. Εάν είναι έτσι η καλύτερη Ελλάδα τότε πάω πάσο. Υπάρχει, όμως, και μια άλλη Ελλάδα της φτώχειας και της δυστυχίας. Μιας Ελλάδας που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καμαρώνει ότι έχει πάει τον βασικό μισθό στα 830 ευρώ μικτά».

Όσον αφορά το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων για την Ελλάδα, ο κ. Στίγκας υποστήριξε: «Εκθέτει την Πολιτεία. Δύο χρόνια μετά τα Τέμπη, δεν έχουν κάνει τίποτα για φωτοσήμανση και τηλεδιοίκηση και τα ρίχνουν στους σταθμάρχες. Και δεν είναι μόνο αυτά που δείχνουν την γύμνια του κράτους και την εγκληματική αμέλεια γραικύλων και ανίκανων που μας διοικούν. Είναι και η αμετροέπεια και η αλαζονεία κάποιων, όπως ο υφυπουργός Μεταφορών, Βασίλης Οικονόμου, που είπε το εξής τραγικό για το έγκλημα των Τεμπών: “Δηλαδή αν πέσει αεροπλάνο δεν προχωράει ζωή”; Όχι, κ. Οικονόμου, δεν προχωράει η ζωή. Όπως δεν προχώρησε η ζωή για τους γονείς, αδέλφια συζύγους και συγγενείς των 57 αδικοχαμένων συνανθρώπων μας στα Τέμπη. Και όλοι αυτοί που έμειναν πίσω δεν ζουν, είναι ζωντανοί νεκροί γιατί όλους αυτούς εσείς που κουνούσατε το δάχτυλο, εδώ μέσα, εσείς τους σκοτώσατε. Εσείς όλοι, που εδώ και 50 χρόνια, αντί να φτιάξετε σιδηρόδρομους της προκοπής, φτιάξατε κινούμενα φέρετρα, αδιαφορώντας για τις ζωές των ανθρώπων».

Τέλος, ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Εμείς, οι Έλληνες πολίτες, θέλουμε έναν πρωθυπουργό που να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα του κόσμου και να τα λύνει».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ