Στην απόφαση του Υπουργείου Υγείας να χορηγείται κατ’ εξαίρεση δεύτερο πιστοποιητικό νόσησης σε όσους νόσησαν για δεύτερη φορά πριν προλάβουν να κάνουν την επαναληπτική δόση, αναφέρθηκε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως ανέφερε η Καθηγήτρια κα. Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, η απόφαση που ελήφθη τον Σεπτέμβριο να μη χορηγείται δεύτερο πιστοποιητικό νόσησης στην επαναμόλυνση παραμένει. Μόνη εξαίρεση θα υπάρξει για όσους πολίτες νόσησαν λίγο πριν προλάβουν να κάνουν την επαναληπτική δόση.
«Κατ’ εξαίρεση και μόνο γι’ αυτή την κατηγορία των πολιτών που δεν πρόλαβαν να κάνουν την τρίτη δόση, θα χορηγείται και δεύτερο πιστοποιητικό νόσησης. Όλοι οι υπόλοιποι με το πιστοποιητικό της τρίτης δόσης είναι καλυμμένοι και δεν χρειάζονται πιστοποιητικό δεύτερης νόσησης», ανέφερε συγκεκριμένα η Καθηγήτρια Παιδιατρικής.
Παπαευαγγέλου: Γιατί προχωράμε σε άρση μέτρων
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή Επιδημιολόγων έλαβε την απόφαση να άρει τα πιο πρόσφατα περιοριστικά μέτρα (σχολικές εκδρομές, πληρότητα στα γήπεδα, όρθιοι στη διασκέδαση).
Τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως είπε, μας δείχνουν ότι μπορεί να έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά σήμερα και για πρώτη φορά στη χώρα μας «βλέπουμε μία αποσύζευξη μεταξύ του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών της πανδημίας, κάτι που είχαμε δει εδώ και αρκετές εβδομάδες σε άλλες χώρες της Ευρώπης».
Ετσι, όπως είπε, αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή Επιδημιολόγων συζήτησε την άρση μέτρων, αποκλειστικά και μόνο για τους εμβολιασμένους και γι’ αυτό χαλάρωσαν τα μέτρα. «Αυτό δεν σημαίνει ότι φτάσαμε στο τέλος της πανδημίας. Οι δραστηριότητες που επανεκκίνησαν είναι μέτριας επικινδυνότητας και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, καθώς υπάρχουν πολλά αιτήματα από επαγγελματικούς κλάδους», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Καθοριστική για την άρση κι άλλων μέτρων η κατάσταση στο σύστημα Υγείας
Σύμφωνα με τα στοιχεία για την πανδημία που παρέθεσε η Καθηγήτρια, ο μέσος όρος κρουσμάτων την εβδομάδα είναι 17.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα. Η θετικότητα παρέμεινε σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στο 5,6%.
Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται, ωστόσο, σε Κέα, Κάρπαθο, Θάσο, Σύρο, Κιλκίς, Φωκίδα και Ευρυτανία.
«Το 96% των νέων περιστατικών αφορούν την παραλλαγή Όμικρον και μόλις 2,2% τη Δέλτα. Παράλληλα, μειώθηκαν οι νέες εισαγωγές, οι νοσηλευόμενοι, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι. Την ίδια στιγμή μειώθηκε το φορτίο στο εθνικό σύστημα υγείας κατά 5%, όπως και ο ημερήσιος κυλιόμενος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία», σημείωσε η ίδια.
Το 90% των ασθενών που χρειάστηκαν εισαγωγή σε νοσοκομείο, επίσης, είχαν αρρωστήσει με τη μετάλλαξη Όμικρον. Η πληρότητα στις απλές κλίνες Covid είναι στο 53% και στις ΜΕΘ-Covid 73%.
Με την τωρινή επιδημιολογική εικόνα της χώρας και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας , όπως είπε η καθηγήτρια, «δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα κάποιων χωρών, που ακολούθησαν πλήρη άρση των μέτρων».
Πάντως, αν μειωθεί και άλλο η πίεση στο σύστημα υγείας, είναι δεδομένο ότι θα αρθούν και άλλα περιοριστικά μέτρα.