Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΒ. Κορκίδης: Η Ναυτική Τεχνολογία στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Β. Κορκίδης: Η Ναυτική Τεχνολογία στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Άρθρο του Προέδρου του ΕΒΕΠ, Βασίλη Κορκίδη

Η επιχειρούμενη «πράσινη μετάβαση» της ναυτιλίας, και όχι μόνο, έχει αναδείξει μια πλειάδα τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τις ναυτιλιακές δραστηριότητες σε όλο το εύρος τους, καθώς και ένα πλήθος ερωτημάτων που αναζητούν απάντηση. Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς και Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας βρίσκονται, όπως συνηθίζουμε να λέμε στη «ναυτιλιακή διάλεκτο», στην «ίδια ρότα», από της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας το οποίο αφορά στην ανάληψη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών στο πλαίσιο ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού για την προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας και τη διευκόλυνση της διάχυσης νέων ιδεών και μεθόδων στο ναυτιλιακό γίγνεσθαι, με ειδικότερη έμφαση την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων στον χώρο των ναυτικών, ναυτιλιακών, εμπορικών και λιμενικών δραστηριοτήτων.

Συνεχίζουμε αδιάκοπα να εργαζόμαστε στη δημιουργία «γεφυρών» επικοινωνίας και συνεργειών μεταξύ επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου της Ναυτιλίας, την υποστήριξη ερευνών και μελετών, με στόχο την ανάπτυξη της ναυτικής τεχνολογίας και την παραγωγή βιώσιμων τεχνολογικών λύσεων για τη ναυτιλιακή κοινότητα, με Ενεργειακή, Περιβαλλοντική και Κοινωνική Προστιθέμενη Αξία, αλλά και την υλοποίηση ενεργειών πληροφόρησης και εξωστρέφειας, με στόχο την ανάδειξη της σπουδαιότητας της ναυτικής τεχνολογίας και την άμεση συνάφειά της με ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά και της εθνικής οικονομίας. Γνώμονας των δραστηριοτήτων όλων των θεσμικών φορέων είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, της εξοικονόμησης ενέργειας και της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε όλα τα πεδία που προσδιορίζουν το επιχειρηματικό cluster που συνθέτει τις ναυτιλιακές λειτουργίες, σε ξηρά και θάλασσα, και λειτουργεί υποστηρικτικά προς την ισχυρότερη ναυτιλία στον κόσμο, τη ναυτιλία των Ελλήνων.

Το Ε.Β.Ε.Π. ένθερμα υποστηρίζει κάθε δράση που σχετίζεται με τη γαλάζια οικονομία, η οποία είναι συνυφασμένη με το μέλλον του Πειραϊκού επιχειρείν. Ιδιαίτερα δε, υποστηρίζει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης καινοτόμων δράσεων, καθώς η «πράσινη μετάβαση» απαιτεί ακριβώς καινοτόμες λύσεις σε μία περίοδο όπου η ναυτιλιακή κοινότητα αντιμετωπίζει το «σουέλ» της ποικιλίας των νέων καυσίμων, αλλά και των τεχνολογικών προτάσεων που συνδέονται με τους νέους, «φιλικότερους» προς το περιβάλλον, τύπους καυσίμων.

Υπό την προϋπόθεση ότι θέλουμε, τα προσεχή έτη, θετικά πρόσημα στα στοιχεία που αφορούν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, τόσο στον Πειραιά, όσο και στον ευρύτερο πειραϊκό χώρο, οφείλουμε να επενδύσουμε στη ναυτιλιακή καινοτομία, που είναι τομέας έντασης κεφαλαίου και έντασης γνώσης, αλλά και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση του γνωσιακού επιπέδου του έμψυχου δυναμικού, που δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, σε ξηρά και θάλασσα, πάνω στις νέες τεχνολογίες που σχετίζονται με την προσπάθεια της ναυτιλίας στο πεδίο της πράσινης μετάβασης.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας επέλεξε ως μία από τις επτά ευρωπαϊκές χώρες όπου θα δημιουργηθούν τα πρώτα «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης, με κοινοτική και εθνική χρηματοδότηση. Τα εργοστάσια AI, όπου θα λαμβάνει χώρα, μέσω σύγχρονων υπολογιστικών συστημάτων, η επεξεργασία δεδομένων, πραγματοποιούν τρεις βασικές λειτουργίες. Τη διατύπωση προβλέψεων, την αναγνώριση επαναλαμβανόμενων μοτίβων και τάσεων και την αυτοματοποίηση εργασιών, που μπορούν να περιλαμβάνουν από την εξυπηρέτηση πελατών μέχρι την ανάλυση ιατρικών απεικονίσεων. Στην Ελλάδα το σχεδιαζόμενο εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης, που θα έχει την ονομασία «Pharos», θα υποστηριχθεί από τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλος» που βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης και θα λειτουργήσει καταλυτικά ως κόμβος για την τεχνητή νοημοσύνη, προωθώντας την ναυτική τεχνολογική πρόοδο.

Το Ε.Β.Ε.Π. πάντα με την καθοδήγηση του Ν.Ε.Ε. και της Ε.Ε.Ε. υπό την ομπρέλα του Maritime Hellas έχουμε αναλάβει από κοινού να φέρουμε εις πέρας ένα δύσκολο έργο σε μία χρονική συγκυρία όπου η παγκόσμια οικονομία «υποφέρει» από τις γεωπολιτικές αναταραχές. Οφείλουμε να δράσουμε τώρα όλοι, από κοινού, οι φορείς, ώστε η έννοια του Blue Growth να μην μείνει μια έννοια υπό διαρκή συζήτηση, αλλά να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Είναι θετικό το γεγονός πως οι επιχειρήσεις υποστήριξης και εφοδιασμού της ναυτιλίας εντάσσονται στο καθεστώς φοροαπαλλαγών έως και 200% για δαπάνες έρευνας και καινοτομίας. Τέλος στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης στηρίζουμε τις ελπίδες μας στην δυναμική της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, χάρη στην οποία διανοίγονται νέοι ορίζοντες για το ναυτιλιακό επιχειρείν, αλλά και προσδίδεται νέα δυναμική στο οικονομικό γίγνεσθαι του τόπου μας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ