Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΚΛΙΜΑΒ. Κικίλιας: Τα εναέρια μέσα έφθασαν σε πέντε λεπτά στο μέτωπο της...

Β. Κικίλιας: Τα εναέρια μέσα έφθασαν σε πέντε λεπτά στο μέτωπο της Πάρνηθας 

Το χειρότερο καλοκαίρι από τότε που συλλέγονται στοιχεία  είναι το φετινό σ΄ότι αφορά τις συνθήκες κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών , δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας , Βασίλης Κικίλιας. 
Σε συνέντευξη τύπου , χαρακτήρισε  ” εξαιρετικά κρίσιμη” την κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα. Η ανταπόκριση των δυνάμεων πυρόσβεσης όταν εκδηλώθηκε χθες η πυρκαγιά , υπήρξε άμεση , με ρίψεις νερού από εναέρια μέσα εντός 5 λεπτών, πρόσθεσε.
Επισήμανε ότι μόνο το τελευταίο 48ωρο εκδηλώθηκαν 209 δασικές πυρκαγιές και αναφερόμενος στο μεγάλο μέτωπο του Έβρου που δημιουργήθηκε από 15 παράλληλες εστίες  είπε ότι από ειδικά κλιμάκια  των συναρμόδιων Αρχών ( ΕΥΠ, ΕΛΑΣ, Πυροσβεστικής) διερευνώνται τα  αίτια.

Ο κ. Κικίλιας μίλησε για υπεράνθρωπη προσπάθεια ενστόλων και απλών πολιτών με επίκεντρο την ανάσχεση του πύρινου μετώπου στην Πάρνηθα. «Παρά την πολυδιάσπαση των επίγειων ενάεριων μέσων , πέντε εκ των οποίων ήταν χθες το πρωί στον Ασπρόπυργο έγινε η ταχύτερη δυνατή εκτροπή και απόκριση στις 2 χθες το μεσημέρι στην Πάρνηθα μέσα σε λίγα λεπτά.

Στο φετινό καλοκαίρι επτά φορές περιοχές της χώρας τέθηκαν στον ύψιστο συναγερμό που είναι το 5, αριθμός διπλάσιος από το 2021 και επταπλάσιος από το 2012, πρόσθεσε. 

Παράλληλα με την μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει εννέα μεγάλης επικινδυνότητας φωτιές στην Αττική, έξι στη Βοιωτία και μία στην Εύβοια, πρόσθεσε. Οι 15 παράλληλες εστίες από ξημερώματα του Σαββάτου στον ‘Εβρο σε συνδυασμό με τις συνθήκες παρατεταμένης ανομβρίας και τους δυνατούς ανέμους δημιούργησαν ένα τεράστιο μέτωπο είπε ο κ. Κικίλιας προσθέτοντας ότι το ανακριτικό της Πυροσβεστικής με τη συμμετοχή της ΕΥΠ και τη συνδρομή της ΕΛ. ΑΣ. διεξάγει έρευνα.

Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να υπάρχει μια ενημέρωση με διαφάνεια ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τι προσπάθειες γίνονται και ποιες είναι οι δυσκολίες, είπε κλείνοντας ο υπουργός.

Στην συνέντευξη συμμετέχουν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Γεώργιος Πουρνάρας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης της ΕΛΑΣ, Υποστράτηγος Γεώργιος Μιχαλόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευάγγελος Γκουντούφας και ο Γενικός Διευθυντή Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ