Συγχαρητήρια στις ελληνικές Αρχές για την αφοσίωσή τους στην αναβάθμιση του ενεργειακού δικτύου και στη διασφάλιση αξιόπιστου ενεργειακού εφοδιασμού για όλους τους πολίτες, απηύθυνε ο επίτροπος Κλίματος, Μηδενικού Ισοζυγίου Εκπομπών και Καθαρής Ανάπτυξης της ΕΕ, Βόπκε Χούκστρα, ο οποίος συνοδευόμενος από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρο, επισκέφθηκε σήμερα τον Σταθμό Μετατροπής ΕΡ/ΣΡ Αττικής, πλησίον του ΚΥΤ (Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης) Κουμουνδούρου, στον Ασπρόπυργο, μέρος του έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.
Σε σύντομη δήλωσή του, ο Ευρωπαίος επίτροπος, ο οποίος ήταν στη Βαλένθια πριν από λίγες εβδομάδες όταν σημειώθηκε η διακοπή της ηλεκτροδότησης, μια κατάσταση που όπως χαρακτηριστικά είπε «χαοτική» που «χρειάστηκε χρόνος για να επιστρέψουν τα πράγματα στην κανονικότητα», επισήμανε πως «η εξασφάλιση αδιάλειπτης παροχής ενέργειας είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Χρειαζόμαστε ενεργειακή ασφάλεια και ένα καλά συνδεδεμένο δίκτυο για να αποτρέπονται τέτοιες διαταραχές» και προσέθεσε:
«Σήμερα είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τον σταθμό υψηλής τάσης του Ασπροπύργου. Αυτή η σύγχρονη υποδομή είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, ιδίως για την Πελοπόννησο, την Κρήτη και την πυκνοκατοικημένη περιφέρεια Αττικής. Διευκολύνοντας την ενσωμάτωση νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο, το έργο αυτό ενισχύει την πορεία της Ελλάδας προς ένα βιώσιμο και ανθεκτικό ενεργειακό μέλλον. Συγχαίρω τις ελληνικές αρχές για την αφοσίωσή τους στην αναβάθμιση του ενεργειακού δικτύου και στη διασφάλιση αξιόπιστου ενεργειακού εφοδιασμού για όλους τους πολίτες. Η εγκατάσταση αυτή δεν στηρίζει απλώς τους κλιματικούς στόχους της Ελλάδας, αλλά καταδεικνύει και τα απτά οφέλη των επενδύσεων της ΕΕ σε υποδομές ζωτικής σημασίας. Πρόκειται για ένα απτό παράδειγμα του πώς θα πρέπει να σχεδιάσουμε και να διασφαλίσουμε το μέλλον μας».
Ανέφερε επίσης πως οι Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συμφωνίας για καθαρή βιομηχανία, εργάζονται για μια συμφωνία όσον αφορά αντεγγυήσεις και μέσα ελαχιστοποίησης των κινδύνων, προκειμένου να αναβαθμιστεί η παραγωγή εξαρτημάτων δικτύου και να τονωθούν οι συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που συνάπτονται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ενεργοβόρες βιομηχανίες. Σύντομα θα δημοσιευθούν οδηγίες σχετικά με τις προληπτικές επενδύσεις, ενώ θα υποβάλουμε και μια νομοθετική πρόταση πριν από το τέλος του έτους για την επιτάχυνση της αδειοδότησης δικτύων, προσέθεσε.
Υπενθύμισε πως η δημόσια διαβούλευση σχετικά με τη δέσμη μέτρων για το ευρωπαϊκό δίκτυο ξεκίνησε στις 13 Μαΐου και απηύθυνε κάλεσμα «ρητά να υποβάλετε τις ιδέες και τις προτάσεις σας στη διαβούλευση πριν από τη λήξη της προθεσμίας στις 5 Αυγούστου». «Νομίζω ότι εδώ έχετε ένα εξαιρετικό παράδειγμα για την Ευρώπη», είπε.
Νωρίτερα, ο επίτροπος Κλίματος, Μηδενικού Ισοζυγίου Εκπομπών και Καθαρής Ανάπτυξης της ΕΕ και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισκέφθηκαν τον Υμηττό, όπου ο κ.Χούκστρα ενημερώθηκε για το έργο πρόληψης δασικών πυρκαγιών που υλοποιείται εκεί.
Όπως επισήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος, τα τελευταία χρόνια, οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές είναι συχνές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις γειτονικές χώρες, ενώ και η Ελλάδα έχει πληγεί ιδιαίτερα.
«Το 2021 καταστράφηκαν πάνω από 1.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έκταση που ισούται περίπου με το μέγεθος του Λονδίνου. Το 2023, επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές 1.745 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έκταση αυξημένη που ισούται περίπου με το διπλάσιο του μεγέθους του Βερολίνου, ενώ είναι και τρεις φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της περιόδου 2011-2020, σύμφωνα με στοιχεία από το σύστημα πληροφόρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δασικές πυρκαγιές. Επίσης, το 2023, μία από τις μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές στην ιστορία της Ευρώπης που έκαιγε για εβδομάδες σημειώθηκε στη Βόρεια Ελλάδα, με αποτέλεσμα να πεθάνουν τουλάχιστον 20 άτομα» ανέφερε ο κ. Χούκστρα και σημείωσε: «Η κλιματική αλλαγή και τα ακραία φαινόμενα θα ενταθούν. Φυσικά, πρέπει να συνεχίσουμε να μειώνουμε τις εκπομπές. Αλλά πρέπει και να προετοιμαστούμε. Η επένδυση στην πρόληψη και την ετοιμότητα είναι ένα από τα έξυπνα πράγματα που πρέπει να κάνουμε. Κάθε ευρώ που δαπανάται στην πρόληψη και την ετοιμότητα αποδίδει έως δέκα ευρώ μέσω της αποφυγής ζημιών και της μείωσης του κόστους αντιμετώπισης. Πρωτοβουλίες όπως αυτή είναι καταπληκτικές.Η αποκατάσταση υποβαθμισμένων δασικών οικοσυστημάτων στην Ελλάδα μέσω μέτρων αναδάσωσης και πρόληψης πυρκαγιών θα συμβάλει στην πρόληψη ορισμένων δασικών πυρκαγιών. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που είχα την ευκαιρία να το δω αυτό από κοντά, μαζί με τον υπουργό κ. Παπασταύρου».