Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKS«Βόμβα» φυσικού αερίου στο ΑΕΠ

«Βόμβα» φυσικού αερίου στο ΑΕΠ

Το ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δεν… μασάει τα λόγια του. Η ανατίμηση του φυσικού αερίου που σήμερα δοκιμάζει άλλο ένα ιστορικό υψηλό πάνω από τα 157 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, συνιστά «βόμβα» για το ΑΕΠ της χώρας ικανή να καταστρέψει μεγάλο κομμάτι του «προϊόντος» που χτίζεται από τις επενδύσεις και τον τουρισμό.

Πριν από λίγο δημοσιεύτηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδας τα στοιχεία για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών του Οκτωβρίου και φάνηκε ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών επιβαρύνθηκε τον συγκεκριμένο μήνα εξαιτίας των καυσίμων κατά 569 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 140 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2020. Έτσι, «ροκανίστηκε» σχεδόν το μισό όφελος από την εκτόξευση του τουρισμού ο οποίος τον Οκτώβριο απέφερε έσοδα 1,4 δις. ευρώ έναντι μόλις 553 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2020. Έτσι, τα πρώτα στοιχεία του 4ου τριμήνου δείχνουν ότι η επιβάρυνση του ισοζυγίου αγαθών -και λόγω των καυσίμων αλλά και λόγω της γενικότερης αύξησης των εισαγωγών- καταστρέφει το όφελος από την αύξηση του πλεονάσματος στο ισοζύγιο υπηρεσιών.

Ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός ότι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, το πρόσθετο όφελος από τον τουρισμό θα μειωθεί σε αντίθεση με τις εισαγωγές της ενέργειας οι οποίες θα αυξηθούν κατακόρυφα.

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν ήδη κάνει τους υπολογισμούς τους. Με ορατό πλέον τον κίνδυνο η μέση τιμή του φυσικού αερίου να ξεπεράσει το 2022 τα 70-80 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από περίπου 20 ευρώ που ήταν τα πρό ενεργειακής κρίσης επίπεδα) η επίπτωση στο ΑΕΠ της χώρας μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 5 δις. ευρώ σε ετήσια βάση. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ