Την ανάγκη για «ευδόκιμη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος με την ανάληψη ευθυνών από όλα τα κράτη μέλη», ανέδειξε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, υπεύθυνη από την ευρωομάδα της ΝΔ για θέματα μετανάστευσης και ασύλου, παρουσία του Έλληνα αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά.
«Μόνο το 2023 πάνω από 2.500 άνθρωποι χάθηκαν ή αγνοούνται στην Κεντρική Μεσόγειο. Αντίστοιχα, στον ανατολικό διάδρομο και συγκεκριμένα στο Αιγαίο τα εγκληματικά δίκτυα που εκμεταλλεύονται ανθρώπους συνεχίζουν ασταμάτητα τη δράση τους», είπε η κυρία Βόζεμπεργκ, ξεκινώντας την παρέμβασή της, τονίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία 4 χρόνια φυλάσσει αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και έχει οδηγήσει εκατοντάδες διακινητές στη Δικαιοσύνη», αλλά «αν η πάταξη αυτών των οργανώσεων εργαλειοποίησης ψυχών δεν γίνει με κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και συμμετοχή όλων των κρατών μελών, το φαινόμενο δεν νικιέται».
Επίσης, συνέχισε η κυρία Βόζεμπεργκ, «ευδόκιμη διαχείριση του μεταναστευτικού δεν νοείται χωρίς την απαραίτητη προϋπόθεση συμφωνιών για νόμιμες επιστροφές με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των αιτούντων άσυλο», ενώ «παράλληλα, η οργάνωση νόμιμων οδών μετακίνησης προβάλλει πιο αναγκαία από κάθε άλλη φορά».
Απευθυνόμενη, δε, στο Σώμα, στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε «για την ταχεία υιοθέτηση του ευρωπαϊκού νομοθετικού πακέτου περί ασύλου και μετανάστευσης», είπε: «Συνάδελφοι, έχουμε ηθική και νομική υποχρέωση να ανταποκριθούμε στα κορυφαία αιτήματα των πολιτών. Ως εισηγήτρια του ΕΛΚ στον φάκελο για τη διαχείριση κρίσεων, σε συνεργασία με τους συναδέλφους των λοιπών πολιτικών ομάδων, καταλήξαμε σ’ ένα κείμενο με δίκαιες θέσεις. Όταν θέλουμε, μπορούμε».
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «ενόψει των ευρωεκλογών οφείλουμε στους Ευρωπαίους πολίτες έμπρακτη απόδειξη ότι η αλληλεγγύη είναι ουσιαστική ευρωπαϊκή αξία» και προσέθεσε ότι πιστεύει «ακράδαντα» ότι «η ανάληψη ευθυνών από όλα τα κράτη μέλη αδιακρίτως θα μπορούσε να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της νομοθεσίας για το άσυλο και τη μετανάστευση πριν από το τέλος της θητείας μας», δηλαδή πριν από το τέλος της νομοθετικής περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη σημερινή του σύνθεση και τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024.