Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΒρετανία-Σύνοδος κορυφής G7: Οι πλούσιες χώρες ενώνονται για τα εμβόλια και την...

Βρετανία-Σύνοδος κορυφής G7: Οι πλούσιες χώρες ενώνονται για τα εμβόλια και την προστασία του κλίματος

Οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων της G7 επιβεβαίωσαν σήμερα τη βούλησή τους να βάλουν τέλος στην πανδημία της Covid-19 μέσω της διανομής εμβολίων και να δράσουν για το κλίμα, στη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής που σημαδεύτηκε από μια νέα δυναμική υπέρ της πολυμέρειας της Δύσης, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτή η τριήμερη σύνοδος κορυφής της Κορνουάλης (νοτιοδυτική Αγγλία), η πρώτη μέσα σε σχεδόν δύο χρόνια, σηματοδότησε την επιστροφή των άμεσων επαφών έπειτα από μήνες βιντεοδιασκέψεων, για τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τον Καναδά.

Υπό την ώθηση της Ουάσινγκτον, οι ηγέτες προσπάθησαν να δείξουν ένα ενωμένο μέτωπο στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον πλανήτη, αρχίζοντας από το κλίμα και την πανδημία, αλλά και για τη Ρωσία και την Κίνα.

Απέναντι στις εκκλήσεις για αλληλεγγύη που πολλαπλασιάζονται τους τελευταίους μήνες, συμφώνησαν να αναδιανείμουν ένα δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 έως τα τέλη του 2022 προκειμένου να αναπληρώσουν την καθυστέρηση των εμβολιασμών στις φτωχές χώρες και να βοηθήσουν μια πιο ισότιμη ανάκαμψη.

“Οι ηγέτες δεσμεύθηκαν για τουλάχιστον ένα δισεκ. δόσεις” είτε απευθείας είτε μέσω του μηχανισμού διαμοιρασμού Covax, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ποσό που ανεβάζει στα δύο δισεκ. το σύνολο των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.

Είναι πολύ λίγα, σύμφωνα με ΜΚΟ αλλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: τουλάχιστον 11 δισεκ. δόσεις χρειάζονται προκειμένου να τελειώνει ο κόσμος με την πανδημία.

Οι ηγέτες της G7 κατάρτισαν επίσης ένα σχέδιο μάχης με την ελπίδα ότι ο κόσμος θα είνα έτοιμος σε λιγότερο από 100 ημέρες να αντιμετωπίσει μια νέα πανδημία και ζήτησαν πιο ενδελεχή έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προέλευση του κορονοϊού στην Κίνα ώστε να γνωρίζουμε αν θα μπορούσε να έχει προέλθει από εργαστηριακό ατύχημα.

Η διπλωματία αφιέρωσε επίσης μεγάλο μέρος των τριών ημερών της συνόδου κορυφής στην Κίνα και τη Ρωσία.

Η G7 κάλεσε το Πεκίνο να “σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα” στη Σιντζιάνγκ, όπου ζει η μειονότητα των Ουιγούρων, και στο Χονγκ Κονγκ. Κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις “αποσταθεροποιητικές δραστηριότητές της” κυρίως μέσω κυβερνοεπιθέσεων, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν.

Στη διάρκεια των συνόδων εργασίας και σε κατ΄ιδίαν συνομιλίες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να ενώσει τους συμμάχους του απέναντι στη Μόσχα και στο Πεκίνο, ένας μεγάλος στόχος της ευρωπαϊκής περιοδείας του που δείχνει την “επιστροφή” των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή μετά την εποχή Τραμπ.

Η άφιξή του στον Λευκό Οίκο έφερε “μια νέα ορμή” στις εργασίες της G7, δήλωσε η απερχόμενη καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Προκειμένου να αντικρούσει τους κινεζικούς “Νέους δρόμους του μεταξιού” η G7 παρουσίασε ένα τεράστιο σχέδιο υποδομών στο κλίμα, στην υγεία, στον ψηφιακό τομέα και στη μάχη κατά των ανισοτήτων προκειμένου να βοηθήσει τις φτωχές χώρες να ανακάμψουν από την πανδημία.

Όμως οι ανακοινώσεις της δεν άρεσαν στο Πεκίνο, που κατήγγειλε αποφάσεις που έλαβε “μια μικρή κλίκα χωρών”.

Άλλο μεγάλο θέμα: η επιτακτικότητα του κλίματος, με ένα σχέδιο δράσης στην προσπάθεια να μειωθεί η υπερθέρμανση. Ένα στοίχημα και για το Ηνωμένο Βασίλειο που θέλει να θέσει τις βάσεις μιας συναίνεσης μερικούς μήνες πριν από τη μεγάλη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26) την οποία θα φιλοξενήσει τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη (Σκωτία).

Σκοπός είναι να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ένα όριο πέρα από το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων η κλιματική αλλαγή θα καταστεί ανεξέλεγκτη.

Για να το επιτύχουν, οι ηγέτες της G7 τάχθηκαν υπέρ μιας μείωσης περίπου των μισών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2030, ένας στόχος τον οποίο ορισμένες χώρες αναμένουν να ξεπεράσουν.

Θέλουν να γυρίσουν την πλάτη στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που τροφοδοτούνται με άνθρακα, ένα πολύ ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο, εκτός αν εφαρμοστούν περιβαλλοντικά μέτρα όπως η δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα. Η δημόσια βοήθεια θα σταματήσει το έτος εκείνο.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ηγέτες προβλέπουν να υπογράψουν μια επιταγή έως 2 δισεκ. δολαρίων που θα συνοδεύσει την πράσινη μετάβαση στις πιο φτωχές χώρες.

Οι συνεισφορές των G7 θα αυξηθούν με στόχο να φθάσουν τον στόχο των αναπτυγμένων χωρών να χρηματοδοτήσουν με των 100 δισεκ. δολάρια τον χρόνο έως το 2025 τις πολιτικές για το κλίμα των φτωχών χωρών.

Για τους οικολόγους ακτιβιστές, το σχέδιο είναι ή πολύ αδύναμο ή πολύ αόριστο. Η Greenpeace κατήγγειλε ξαναζεσταμένες “παλιές υποσχέσεις” και η Extinction Rebellion χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής “φιάσκο”.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ