don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

“Βουτιά” στη Wall Street, το 12μηνο του ΟΔΔΗΧ, το προμέρισμα του ΟΠΑΠ, η γερή αντίδραση της Motor Oil, το αποτύπωμα της Παγκρήτιας, το “χαρτί” της Attica Bank, τα…μεζεδάκια, Aegean για Volotea και “τσίμπησε” ο ΑΔΜΗΕ

*Wall Street: Με το…αριστερό ο Σεπτέμβριος, μήνας παραδοσιακά δύσκολος για τις αγορές. Και μάλιστα μετά από έναν ασταθή μεν, αλλά με θετικό “ταμείο” Αύγουστο. Πρακτικά αυτό εξηγεί την διάθεση αρκετών traders να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών τους, μετά την αργία της Δευτέρας. Κυρίως τα στοιχεία για τη μεταποίηση (του Ινστιτούτου ISM) ήταν η αφορμή για το short παιχνίδι. Στις 47,2 μονάδες τον Αύγουστο, λίγο καλύτερα απ΄ ότι περίμεναν οι αναλυτές αλλά σταθερά χαμηλότερα του ορίου των 50 (που δια-χωρίζει ανάπτυξη από ύφεση). Οι επενδυτές θα λάβουν την πρώτη σημαντική οικονομική έκθεση του μήνα την Παρασκευή, όταν η αμερικανική κυβέρνηση θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας του Αυγούστου. Η Wall Street θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει εποχικούς αντίθετους ανέμους, καθώς ο Σεπτέμβριος ήταν ο χειρότερος μήνας κατά μέσο όρο για τον S&P 500 τα τελευταία 10 χρόνια, με μέσες απώλειες 2,3%, θυμίζει ο Henry Allen (Deutsche Bank).

*Στην συνεδρίαση της Fed “όλα τα λεφτά”, αυτό που παρατηρώ είναι πως αυξάνονται οι πιθανότητες για μείωση 50 μ.β. Ναι μεν το ενδεχόμενο για 25 μ.β είναι το επικρατέστερο, αλλά σύμφωνα με το Bloomberg τα στοιχήματα για 50 μ.β έχουν πάει στο 20%.

*Άσχημη συνεδρίαση για Nvidia (-5,9%), Intel (-5%). Επίσης, οι μετοχές της Boeing βουτούν 7,8% αφού η Wells Fargo υποβάθμισε την κατασκευάστρια αεροσκαφών σε underweight. Bearish οι traders στην αγορά πετρελαίου, “βουτιά” 4,7% στις τιμές Brent, WTI. Ανησυχίες μελών του ΟΠΕΚ+ από την υποτονική ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας, μεγαλύτερου εισαγωγέα αργού στον πλανήτη.

*Το αίτημα της Άγκυρας για ένταξη της Τουρκίας στους BRICKS θέλω να πιστεύω πως, το αποτιμούν στο υπ.Εξ και ότι θα ενεργήσουν τα αυτονόητα.

*Και μιας ο λόγος, ο Μάριο Ντράγκι συνέταξε (με εξαιρετική ομάδα οικονομολόγων, αναλυτών) έκθεση για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Τι λέτε, τη μελετούν στις Βρυξέλλες και σχεδιάζουν, ήδη, τις πρώτες ενέργειες…ΟΚ, ξέρω τι σκέφτεστε. Θα μπορούσε, ΘΑ…, στην περίπτωση που υλοποιούνταν η συγκεκριμένη έκθεση να επωφελούνταν και η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει την εκ νέου παρόξυνση του αναθεωρητισμού της γείτονος. Si vis pacem, para bellum…προφανώς και το έχουν κατά νου στην κυβέρνηση. Θα αναφερθώ σε μία περίπτωση που θεωρώ ενδεικτική της διαφοράς που χωρίζει Αθήνα και Άγκυρα, ως προς τον σχεδιασμό. Είχαμε προηγηθεί της Τουρκίας στον σχεδιασμό UAV, ονόματι Πήγασος, από το ΚΕΤΑ της Πολεμικής Αεροπορίας και κατόπιν κατασκευής του από την ΕΑΒ στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Κι όμως καταλήξαμε ουραγοί, με τους Τούρκους να εξάγουν τα UAV Μπαϊρακτάρ και άλλα σήμερα, κερδίζοντας δισ. δολάρια και αίγλη. Έχουν και οικονομική, επενδυτική διάσταση όλα αυτά, δεν χρειάζεται να το θυμίζει η DeA. Για αυτό και επιμένουμε…

*Σήμερα η έκδοση του εντόκου (12μηνης διάρκειας) από τον ΟΔΔΗΧ. Το γιατί μας το εξήγησε αναλυτικά (χθες) ο Βασίλης Γούλας. Ίσως τελευταία ευκαιρία για απόδοση στο 3%, με ελάχιστο-μηδενικό ρίσκο και αφορολόγητη στην λήξη. Αφορμής δοθείσης η Alpha Bank “βγήκε” χθες με ΑΤ1- για 300 εκατ. Οι προσφορές έφτασαν τα 2,5 δισ για το ομόλογο, με το επιτόκιο στο 7,5%. Γιατί η DeA επιμένει και σε αυτά τα ζητήματα, για χρέος, κόστη χρήματος, ΟΔΔΗΧ κ.λ.π. Ακριβώς επειδή η Alpha Bank είχε εκδώσει ανάλογο τίτλο με επιτόκιο (κόστος) 11,875%, αρχές 2024. Μιλάμε για διαφορά 437 μ.β (υπολογίστε στα 300 εκατ. της έκδοσης). So Simple…

*ΟΠΑΠ, καθαρά κέρδη 118,2 εκατ. το δεύτερο 3μηνο, έσοδα (GGR) 1,082 δισ (στο 6μηνο). Προμέρισμα 0,60/μτχ, μεγαλύτερο απ’ ότι ανέμεναν στην αγορά. Jan Karas: Μετά από ένα δυναμικό ξεκίνημα στη χρονιά, το δεύτερο 3μηνο 2024 ήταν άλλο ένα ισχυρό διάστημα, με θετικά αποτελέσματα για τον ΟΠAΠ και οδηγό κυρίως τη δραστηριότητα αθλητικού στοιχηματισμού, η οποία ενισχύθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του Euro 2024. «Το Eurojackpot, το νέο παιχνίδι μας, συνέχισε την ανοδική πορεία του, παίζοντας βασικό ρόλο στο συνολικό μετασχηματισμό του χαρτοφυλακίου των παιχνιδιών κλήρωσης. Επίσης, εμπλουτίσαμε το χαρτοφυλάκιο των virtual παιχνιδιών μας με ένα νέο προϊόν NBA, ενώ εισαγάγαμε τοπικά τζακποτ στα καταστήματα Play. Επιπλέον, η διείσδυση των online παιχνιδιών μας αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, γεγονός που αντανακλά την επιτυχή υλοποίηση της διττής στρατηγικής μας σε αυτήν την αγορά»,….τα σημεία αναφοράς για τον CEO του Οργανισμού.

*Το λέγαμε, με αφορμή τις short θέσεις του Millenium πως το πιθανότερο να “έκαιγαν τα δάκτυλα” τους με την Motor Oil. Στα 22,10 ευρώ, με γερή αντίδραση 2,03% και συναλλαγές 448 χιλ. τμχ.

*Στην αγορά των ΗΠΑ, μέσω ΤΕXAS η ΚΡΙ ΚΡΙ. Από την lone star state η είσοδος της εξαιρετικής εταιρείας του Παναγιώτη Τσινάβου. Με 6 κωδικούς του Greek Frozen Yogurt (μόνο 2 βρίσκω στα ελληνικά σούπερ-μάρκετ, για κοιτάξτε το).

*Αγόραζαν, αγόραζαν μετοχές της εταιρείας τους οι Κυριάκος και Γρηγόρης Σαράντης, μέχρι και σε αγορές ιδίων προχώρησε η εισηγμένη. Σε τιμές χαμηλότερες των 8 ευρώ- κατ’ εκτίμηση- με την εταιρεία να ανακοινώνει εξαιρετικά αποτελέσματα 6μηνου, την Δευτέρα. Και το “χαρτί” με συνοπτικές διαδικασίες, +3,02% (2/9) και 4,49% χθες έφτασε στα 10,20 ευρώ. Αυτά είναι. Υπολογίστε τι υπεραξίες “γράφουν” ήδη οι βασικοί μέτοχοι.

*Πράξη 1η της τελικής φάσης συγχώνευσης Attica Bank-Παγκρήτιας, χθες Τρίτη. “Η Παγκρήτια μπορεί να κλείνει τον κύκλο της ως νομική οντότητα, όμως θα αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα”, σημείωσε ο Αντώνης Μ. Βαρθολομαίος. Επίτευγμα του CEO της Παγκρήτιας η αύξηση του Ενεργητικού στα 3,45 δισ (31/12/2023) από 2,68 δισ (31/12/2022), το σύνολο των ιδίων στα 250,59 εκατ. από 182,67 εκατ. και κέρδη προ φόρων στα 90,76 ευρώ. Θυμίζω πως στον ισολογισμό ενσωματώθηκε μεν η HSBC (ελληνικό δίκτυο) αλλά αναλήφθηκε και το βάρος απορρόφησης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας. Όταν έρθει η ώρα, θα πούμε περισσότερα…

*Ημέρα Attica Bank η χθεσινή, έγινε παιχνίδι στο “χαρτί”. Στα 9,82 ευρώ με 18,31%, με “σφικτό” limit up στην αρχή της συνεδρίασης. Τα σέβη μου στον m/m, εξαιρετικός.

*Έφτασε η ώρα να σερβιριστούν τα “μεζεδάκια”. Ενδεικτικά για το CairoMezz που παρακολουθεί γνωστός μου, με ενδελεχή γνώση των mezzanines. Μου έλεγε χθες πριν το “άνοιγμα”: στις 31/12 είχε κέρδη 123 εκατ. και ίδια κεφάλαια 180 εκατ. με χρηματιστηριακή αξία 119 εκατ. Στα 0,403 ευρώ, με 5,22% και συναλλαγές 665 χιλ τμχ. Και που να ανακοινώσει 6μηνο, μου συμπλήρωσε, μετά την συνεδρίαση.

*Aegean: επενδύει 25 εκατ. (κατ’ αρχήν) στην Volotea με option άλλων 50 εκατ. Στο 1,018 δισ η αποτίμηση της εισηγμένης, μου φαίνονταν under value αλλά ΟΚ, όπως μας εξηγούσε ο Ευτύχης Βασιλάκης είναι-ίσως- η μόνη ευρωπαϊκή εταιρεία που χρηματιστηριακά είναι 50% πάνω από την Covid εποχή. Πρακτικά, σημαντικά υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Πάντως όσοι γνωστοί μου έχουν ταξιδέψει με Volotea έχουν εκφραστεί συμπαθητικά για low cost αεροπορική.

*Είχε και χρηματιστηριακό αποτέλεσμα η διαφαινόμενη συμφωνία Αθήνας- Λευκωσίας για το project της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Με αυξημένες συναλλαγές 697 χιλ τμχ η μετοχή του ΑΔΜΗΕ στα 2,21 (4,49%).

*Νέα ιστορικά υψηλά για τη μετοχή της DotSoft. Στα 13,50 ευρώ, με 3,05% και συναλλαγές μόλις 340 τεμαχίων. Έτσι, με τσούκου-τσούκου και με μερικές χιλιάδες ευρώ η χρηματιστηριακή αξία αισίως στα 42,120 εκατ. ΟΚ ότι πείτε, αφού μπορείτε…   

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask