Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΒουλή: Κυρώθηκε το μνημόνιο αθλητικής συνεργασίας Ελλάδας-Γκαμπόν

Βουλή: Κυρώθηκε το μνημόνιο αθλητικής συνεργασίας Ελλάδας-Γκαμπόν

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού με τίτλο «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης Συνεργασίας στον Τομέα του Αθλητισμού μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Γκαμπόν». Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν «όχι» λόγω του στρατιωτικού πραξικοπήματος που σημειώθηκε στην αφρικανική χώρα το καλοκαίρι του 2024.

Ο αθλητισμός δεν έχει πρόσημο, τόνισε στην ομιλία του ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Ιω. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία δεν είναι ούτε εμπορική, ούτε οικονομική, ούτε αμυντική, ούτε στρατιωτική. Είναι μία αμιγώς αθλητική συμφωνία, στο πλαίσιο των στόχων της εξωτερικής μας πολιτικής, να εξωτερικεύει η Ελλάδα το ολυμπιακό ιδεώδες, χωρίς φραγμούς, χωρίς σύνορα, παντού, είπε ο κ. Βρούτσης.

Ι. Βρούτσης: Εργαλείο σαν το e-kouros δεν υπάρχει στην Ευρώπη

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα χαρτογράφησης του ελληνικού αθλητισμού, το «e-kouros» σημειώνοντας ότι φέτος, τα αθλητικά σωματεία τα οποία υπέβαλαν αίτηση είναι 6.696. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2025 θα βγει η δεύτερη έκδοση του e-kouros με ανάλυση ανά δήμο, ανά περιφέρεια, ανά επικράτεια και ανά άθλημα: «Του χρόνου θα είναι η πρώτη φορά που δυνητικά θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε αν συρρικνώνεται ή αν διευρύνεται ο ελληνικός αθλητισμός, πού μεγαλώνει, πού μικραίνει, ποιο άθλημα μεγαλώνει και ποιο μικραίνει. Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο του οποίου διαχρονικά η αξία θα μεγαλώνει γιατί θα μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις. Και σας ενημερώνω ότι αυτό το εργαλείο, το e-kouros, δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη» είπε ο κ. Βρούτσης.

Απαντώντας για το ζήτημα της απόδοσης των χρηματικών ποσών προς τους Ολυμπιονίκες, που όπως παρατήρησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Γρηγοράκου καθυστερούν για χρόνια, ο κ. Βρούτσης είπε ότι έχει μειωθεί ήδη στα τρία χρόνια, από τέσσερα έως πέντε, και ότι «έχει συγκροτηθεί ειδική επιτροπή στο υπουργείο Αθλητισμού έτσι ώστε στη νομοθετική πρωτοβουλία που θα έρθει, [..] ό,τι αποδίδεται στους Ολυμπιονίκες μας να γίνεται τον επόμενο χρόνο της επιτυχίας τους. Αυτή είναι η επιδίωξή μας».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ