Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΒουλή: Άρχισε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τον Οργανισμό Ακαδημίας Αθηνών

Βουλή: Άρχισε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τον Οργανισμό Ακαδημίας Αθηνών

 Άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης της Ακαδημίας Αθηνών. Όπως είπε η παριστάμενη υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, αποτελεί κοινή επιθυμία τής Ακαδημίας Αθηνών και του ΥΠΕΘΑ, να έχει εξωστρέφεια, διαφάνεια και εκσυγχρονισμό, ένα ίδρυμα που διεπόταν έως τώρα από έναν νόμο του 1929, γραμμένο μάλιστα στην καθαρεύουσα.

   Ως ενδεικτικές καινοτομίες του νομοσχεδίου, η υφυπουργός Παιδείας ανέφερε τις συνεργασίες με τα αντίστοιχα ακαδημαϊκά ιδρύματα άλλων χωρών και με ερευνητικά κέντρα, τη δυνατότητα πρόσβασης στη Βιβλιοθήκη και στα αρχεία της Ακαδημίας σε ερευνητές, φοιτητές και το κοινό, τη μετατροπή τής Ακαδημίας Αθηνών σε Εθνική Ακαδημία (ο ακαδημαϊκός έπρεπε να είναι κάτοικος Αθηνών) ενώ, για την εκλογή των ακαδημαϊκών προστίθεται και η δυνατότητα, υπό προϋποθέσεις, και με αυξημένη πλειοψηφία, να επιλέγονται ακαδημαϊκοί ακόμη και χωρίς προκήρυξη. 

   Απαντώντας σε βουλευτές της αντιπολίτευσης για την υπόθεση Αυγενάκη, η κυρία Μακρή μίλησε για «ομόθυμη καταδίκη της συμπεριφοράς του πρώην υπουργού». Σχολιάζοντας ειδικότερα την κριτική του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύση Καλαματιανού, που ζήτησε τη διαγραφή Αυγενάκη και από το κόμμα της ΝΔ, η κυρία Μακρή υπενθύμισε ότι διεγράφη από την ΚΟ του κόμματος και συμπλήρωσε: «Ακούγοντάς σας, θυμήθηκα ότι εσείς συστεγάζεστε πολιτικά με ανθρώπους που είναι καταδικασμένοι με ομόφωνες δικαστικές αποφάσεις, αλλά και με συναδέλφους σας οι οποίοι απειλούν ότι θα μας βάλουν δύο μέτρα κάτω από τη γη. Κατάλαβα ότι η απειλή αυτή, μάλλον είναι erga omnes, και περιλαμβάνει ενδεχομένως και εσάς, γι’ αυτό δεν πήρατε κανένα μέτρο εναντίον του».

   Της συνεδρίασης προηγήθηκε ψηφοφορία για την πλήρωση της θέσης του προέδρου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, λόγω της πρόσφατης υπουργοποίησης του απελθέντος προέδρου της, Χρήστου Κέλλα, που ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Νέος πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων εξελέγη ο έως τώρα αντιπρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής Σάμου της ΝΔ, Χριστόδουλος Στεφανάδης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ