Για την χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για το μπλόκο στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη και για την απουσία του πρωθυπουργού από τη διαδικασία μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.
«Έχουν παρουσιαστεί από κοινού στη Βουλή για 90 ώρες για πάνω από 30 συναντήσεις ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Τσίπρα. Το διευκρινίζω για να μην ειπωθεί ότι «απέφυγε» ο πρωθυπουργός να πάει στη Βουλή. Έγινε συζήτηση για ένα ζήτημα το οποίο είναι οργανωτικού χαρακτήρα. Δεν συζητήσαμε τις προϋποθέσεις του νόμου, τίποτα δεν αλλάζει από τον νόμο, εκείνο που άλλαξε ήταν ένα οργανωτικός ζήτημα· εάν έπρεπε τώρα να γίνεται η επιλογή από το Α1 από τον πρόεδρο της 5μελούς συνθέσεως και αν έπρεπε με μία τέτοια υπόθεση, σημαντική και ιστορική μεταβολή, από αυτό που γινόταν διάστικτα για το θέμα της κρίσεως των υποψηφιοτήτων από το 1975 έως σήμερα. Το να πει ότι σε αυτή τη μεταβολή θα υπάρχουν και ουσιαστικές κρίσεις για το θέμα αυτό, πέρα από τα τυπικά», είπε αρχικά μιλώντας στο MEGATV.
«Στο ερώτημα «γιατί τώρα» αυτή η ρύθμιση, ο κ. Βορίδης ανέφερε πως, «είναι μια καινούρια διάταξη, μια μεγάλη μεταβολή. Δίνουμε μεγάλη σημασία στο «γιατί τώρα» και στο «γιατί όχι πριν από 15 μέρες». διότι προφανώς ανακύπτουν διάφορα ζητήματα. Το ζήτημα της εικονικότητας, η διάταξη το έχει προβλέψει. Η συζήτηση είχε να κάνει με τη θεσμική θωράκιση, δηλαδή, όταν έχεις να πάρεις μία τέτοια απόφαση η οποία θα καταστεί και – κατέστη – πολιτικό επίδικο, αφήνει έναν δικαστή να επιλέξει τους 4 άλλους που πρόκειται να δικάσουν. Εγώ λέω ότι ο δικαστής θα είναι απολύτως ακέραιος και θα επιλέξει με την συνείδηση του. Όποια απόφαση και αν πάρει το Α1, μένει εκτεθειμένος ο δικαστής αλλά και το τμήμα στο ότι ενδέχεται να επελέγη η σύνθεση; Πώς το θωρακίζεις αυτό; Θέλαμε να προστατεύσουμε το κύρος της απόφασης να μην εκτεθεί κανείς στο ότι αυτό «”κάπως φτιάχτηκε”», συμπλήρωσε ο κ. Βορίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, «Δεν μπορώ να συνομιλώ με δικαστές ως υπουργός Εσωτερικών και δη από την τηλεόραση. Είπε ένα πράγμα που επισημάνθηκε ως παράξενο είναι ότι ένας δικαστής ό,τι έχει να πει δε το λέει σε δημόσιο διάλογο, δεν μπαίνει σε αντιπαράθεση δημόσια με την Εκτελεστική και τη Νομοθετική εξουσία. Κρίνει με τις αποφάσεις του. Ήταν εξαιρετικά προβληματικό αυτό».
Ο κ. Βορίδης πρόσθεσε πως, «Δεν λέω ότι είναι φασίστες στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ότι είναι φασιστικό κόμμα, ούτε ότι διεκδικούν την ψήφο των φασιστών, θα ήταν ανόητο να το πω. Λέω όμως ότι σε αυτό που ονομάζεται αντισυστημική ψήφος, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να πάρει τις ψήφους που θα «πονέσουν» το πολιτικό σύστημα. Στην επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ λείπει το μείζον. Αυτό που έχει σημασία είναι η επίτευξη του στρατηγικού στόχου η οποία υποτίθεται θα πρέπει να είναι κοινή. Η προηγουμένη κυβέρνηση της ΝΔ, νομοθέτησε με ευρεία πλειοψηφία την διακοπή της χρηματοδότησης και της προβολής. Όταν εξελίχθηκαν τα πράγματα, δηλαδή διασπάσεις στους καταδικασμένους μέσα, η νομοθεσία αυτή δεν άλλαξε αν και υπήρξε συζήτηση γι΄αυτό. Το ΣΥΡΙΖΑ έχει εξελιχθεί σε κόμμα λεπτολόγων-συνταγματολόγων που κοιτούν ακόμα και το «και», αλλά δεν επιτυγχάνεται ο στρατηγικός στόχος».
«Όσον αφορά στα δικαιώματά τους μέσα από την φυλακή, θα έπρεπε να έχουμε παρέμβει στον σωφρονιστικό κώδικα, ώστε να μην το επιτρέπουμε», διευκρίνισε.