Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΒιώσιμη Ανάπτυξη: Νέα προτάγματα και προκλήσεις

Βιώσιμη Ανάπτυξη: Νέα προτάγματα και προκλήσεις

Σε ένα νέο τοπίο καλούνται να ‘βαδίσουν” οι επιχειρήσεις με δεδομένες τις μεγάλες προκλήσεις, που αναδύονται για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, στο φόντο της κλιματικής κρίσης, της ψηφιακής επανάστασης, αλλά και της τάσης διεύρυνσης των ανισοτήτων. Άρα, περιβάλλον, κοινωνική συνοχή, αλλά και διασφάλιση μιας αειφορικής πορείας με όρους ισόρροπης κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης συνιστούν τους τρεις βασικούς πυλώνες που συνδιαμορφώνουν την αναγκαία ατζέντα βιωσιμότητας και κοινωνικής ευθύνης για τις επιχειρήσεις.

Κι όλα αυτά σε ένα πλαίσιο που θα πρέπει, παράλληλα με ό,τι κάνουν οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις,  θα πρέπει να συμπληρωθεί καταλυτικά με αποφάσεις και ενέργειες από την Πολιτεία που είναι εκείνη ουσιαστικά που καθορίζει την όλη προσπάθεια για οικονομική και κοινωνική  ευημερία αλλά και για ενεργές και άρα βιώσιμες επιχειρήσεις.

Ήδη, πάντως, τα μηνύματα για τις αναγκαιότητες αυτές στέλνονται σε σταθερή βάση από τους θεσμικούς εκπροσώπους της επιχειρηματικότηας, καθώς είναι προφανές, ότι μετά και τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, ο πλανήτης βρίσκεται ενώπιον νέων δεδομένων και για τα ζητήματα συντονισμού σε θέματα βιωσιμότητας.

’Ετσι, οδικό χάρτη για να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και άρα η ίδια η βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων και άρα και των προγραμμάτων τους για απόδοση αξίας στην κοινωνία, στο φόντο τόσο των συνολικών εξελίξεων, με την άνοδο των τάσεων προστατευτισμού ένεκα και των εκλογών στις ΗΠΑ, αλλά της έντονης μεταβλητότητας στις ενεργειακές τιμές κατέθεσε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μιλώντας στην Ανοιχτή Εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, την Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2024, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώπιον της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου.

Στην παρέμβασή του, χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι η επιχειρηματικότητα σήμερα βιώνει μια πρωτοφανή αβεβαιότητα σε ένα περιβάλλον που είναι όλο και λιγότερο προβλέψιμο.  Εστίασε, δε στο πολυδαίδαλο περιβάλλον κανονιστικών ρυθμίσεων, που όπως είπε σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, δημιουργούν πρόσθετους επιβαρυντικούς παράγοντες για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της Ευρώπης.

“Η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ πράσινης μετάβασης και ανταγωνιστικότητας, δεν είναι ένα ακόμη από τα συνηθισμένα προβλήματα. Αντιθέτως, η ανισορροπία αυτή, εφόσον διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα, συνιστά υπαρξιακή απειλή για μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής, βεβαίως και της ελληνικής παραγωγής” υπογράμμισε και  πρότεινε μια σειρά από παρεμβάσεις.

“Πρόσθετοι παράγοντες που επιβαρύνουν την ανισορροπία, όπως η τεχνολογική εξέλιξη σε Άπω Ανατολή και Ινδία, καθώς και ο ψυχρός οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, οδηγούν σε ξαφνικές αλλαγές κανόνων του διεθνούς εμπορίου, ακόμη και στην υιοθέτηση προστατευτικών πρακτικών” ανέφερε ο κ. Θεοδωρόπουλος, που ανέδειξε το στοίχημα της ανόδου της παραγωγικότητας, ως το καθοριστικό, που θα κρίνει την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την άνοδο των εισοδημάτων, σημειώνοντας την την ανάγκη η Ελλάδα να πραγματοποιήσει άμεσα ένα επενδυτικό άλμα που θα έχει διάρκεια και πέραν του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η ενέργεια περιβάλλον

Παράλληλα ο κ. Θεοδωρόπουλος ανέδειξε τα ζητήματα ενέργειας που λειτουργούν ανασχετικά στην ανταγωνιστικότητα, στο φόντο ασαφειών με τα χωροταξικά ζητήματα αλλά και την πράσινη μετάβαση, που είναι αναγκαία αλλά πρέπει να γίνει με ρεαλιστικό τρόπο: “Τα διαχρονικά προβλήματα αφορούν τη χωροταξία, την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, την άδικη φορολόγηση των μεσαίων στελεχών, τη γραφειοκρατία, την πολυνομία, την ελλιπή διασύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας, όπως και τις ελλείψεις σε υποδομές στις βιομηχανικές συγκεντρώσεις της περιφέρειας» είπε και τόνισε:

«Το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας μειώνει την ανταγωνιστικότητα και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, ενώ οι μεγάλες διακυμάνσεις εμποδίζουν την προβλεψιμότητα και δυσχεραίνουν τις επιχειρήσεις στη σύναψη συμφωνιών με πελάτες τους, ακόμα και διάρκειας μερικών μηνών.  

Οι επιχειρήσεις πρέπει να θωρακιστούν, όχι μόνον οι ενεργοβόρες, αλλά και εκείνες της μέσης τάσης.

Χρειάζονται μέτρα, άμεσα και αποτελεσματικά, όπως έχουν κάνει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς όπως όλοι καταλαβαίνουμε, οι δομικές παρεμβάσεις χρειάζονται χρόνο για να φέρουν αποτελέσματα. Επιπλέον, το πρόβλημα του κόστους ενέργειας επιτείνει, η ανεπαρκής συνδεσιμότητα με τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας για αξιοποίηση εργαλείων μείωσης του κόστους, όπως είναι το net billing και άλλα.”

Το ανθρώπινο δυναμικό

Επίσης εστίασε στον ανθρώπινο παράγοντα “Καμία πρωτοβουλία ενίσχυσης της παραγωγής δεν μπορεί να πετύχει χωρίς τους ανθρώπους που θα την υποστηρίξουν στην πράξη. Οι εργασιακές σχέσεις του παρελθόντος δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στις σύγχρονες ανάγκες εργαζομένων και επιχειρήσεων” τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Ευελιξία και κοινωνικό συμβόλαιο

Επίσης, όπως ανέφερε, ο κ. Θεοδωρόπουλος, “κλειδί για την αύξηση της παραγωγικότητας αποτελεί η διασφάλιση ενός ευέλικτου πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων ταυτόχρονα με σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων. 

Στην Ισπανία, η συνεννόηση κοινωνικών εταίρων και κυβέρνησης οδήγησε σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που στοχεύει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα” τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

 Το μήνυμα στους επιχειρηματίες και οι επενδύσεις

“Κλείνοντας, θα ήθελα να απευθυνθώ στους επιχειρηματίες” υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρόπουλος και είπε: “Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο. Να μετασχηματίσουμε τις επιχειρήσεις ακόμα πιο γρήγορα, υιοθετώντας τεχνολογικές λύσεις, ψηφιακούς μετασχηματισμούς, και ψάχνοντας την καινοτομία. Να επενδύσουμε και να εξελίξουμε το ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεών μας.”

Το στοίχημα

Να σημειωθεί ότι, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, “προκειμένου η Ελλάδα, να αυξήσει τις παραγωγικές επενδύσεις της στο 13% του ΑΕΠ της, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, χρειάζεται επιπλέον περίπου 11 δισ. Ευρώ κάθε χρόνο. Επειδή όμως φιλοδοξούμε να καλύψουμε το κενό παραγωγικών επενδύσεων, το οποίο εν πολλοίς δημιουργήθηκε κατά τη δεκαετία της κρίσης και υπολογίζεται σε 50 δισ. ευρώ, η απαιτούμενη κινητοποίηση παραγωγικών επενδύσεων είναι ακόμα μεγαλύτερη” ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ