Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΒιομηχανία - Διαρροή άνθρακα: Σε τροχιά οι αποζημιώσεις αντιστάθμισης

Βιομηχανία – Διαρροή άνθρακα: Σε τροχιά οι αποζημιώσεις αντιστάθμισης

Θέμα ημερών είναι η εκκίνηση της διαδικασίας για την καταβολή των ποσών που εδώ και καιρό περιμένει η βιομηχανία μέσα από τον μηχανισμό της αντιστάθμισης που διασφαλίζει ενισχύσεις σε τομείς που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα, λόγω του κόστους δικαιωμάτων του Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) που έχει θεσπίσει η ΕΕ και των “βαρών” που “σηκώνουν” συνακόλουθα στο ενεργειακό τους κόστος. 

‘Ετσι, με τις σχετικές εγκρίσεις και την απόφαση από το υπ. Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, θα καταβληθεί μέχρι το Μάιο η πρώτη δόση της αποζημίωσης ύψους 60 εκατ. ευρώ. ενώ ως το τέλος το 2023 το ποσό που θα καταβληθεί ανέρχεται συνολικά στα 116 εκατ. ευρώ. Το συνολικό σχήμα αφορά την καταβολή 1,36 δις ευρώ για την περίοδο 2021-2030

Να σημειωθεί ότι η όλη απόφαση του ΥΠΕΝ έρχεται σε συνέχεια της έγκρισης που έδωσε η Κομισιόν στην Ελλάδα στις 7 Φεβρουαρίου για το ειδικό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων για την αποζημίωσης των ενεργοβόρων επιχειρήσεων λόγω της αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την αποφυγή της διαρροής άνθρακα (αντιστάθμιση).

Επίσης με βάση την απόφαση του ΥΠΕΝ την ευθύνη για  την εφαρμογή του μηχανισμού και το άνοιγμα από τον ΔΑΠΕΕΠ της πλατφόρμας στην οποία οι επιχειρήσεις θα πρέπει οι επιχειρήσεις να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους θα προχωρήσει η καταβολή των αποζημιώσεων.

Κλάδοι κι επιχειρήσεις

Στην αιχμή των ενισχύσεων που θα δοθούν είναι κλαδοι όπως: κατασκευή δερμάτινων ενδυμάτων, παραγωγή αλουμινίου, παραγωγή ανόργανων βασικών χημικών ουσιών, παραγωγή μόλυβδου, ψευδάργυρου και κασσίτερου, παραγωγή χαρτοπολτού, κατασκευή χαρτιού και χαρτονιού, παραγωγή βασικού σιδήρου χάλυβα και σιδηροκραμάτων, μεταποίηση προϊόντων διύλισης πετρελαίου, παραγωγή χαλκού, παραγωγή άλλων μη σιδηρούχων μετάλλων, παραγωγή πλαστικών, παραγωγή γυαλιού και παραγωγή βιομηχανικών αερίων όπως το υδρογόνο.

Ωστόσο με βάση το νέο σχετικό Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου και την εγκριτική απόφαση για την Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνονται η κλωστοϋφαντουργία και τα λιπάσματα, ενώ έχει συμπεριληφθεί ο κλάδος των πετρελαιοειδών. Επίσης ο κλάδος του τσιμέντου δεν εντάσσεται στους δικαιούχους αντιστάθμισης ούτε τώρα αλλά ούτε και στο παρελθόν.

Συνακόλουθα μεταξύ των εταιριών που είναι δικαιούχοι της αντιστάθμισης είναι Αλουμίνιο Ελλάδος, ο Όμιλος Βιοχάλκο και τα διυλιστήρια της Helleniq Energy και της Motor Oil.

Σημειώνεται ότι για να είναι επιλέξιμοι για αποζημίωση, οι δικαιούχοι θα πρέπει είτε i) να εφαρμόζουν ορισμένες συστάσεις ενεργειακού ελέγχου, είτε ii) να καλύπτουν τουλάχιστον το 30% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είτε iii) να επενδύσουν τουλάχιστον το 50% του ποσού της ενίσχυσης σε έργα που έχουν ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της εγκατάστασης. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να συμμορφωθούν με μία από τις υποχρεώσεις αυτές εντός τριών ετών από τη χορήγηση της ενίσχυσης.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, σκοπός αυτής της ενίσχυσης είναι να αποφευχθεί ένας σημαντικός κίνδυνος, εφόσον οι ανταγωνιστές από τρίτες χώρες δεν αντιμετωπίζουν παρόμοιο κόστος στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειάς τους και οι δικαιούχοι δεν είναι σε θέση να μετακυλήσει το εν λόγω κόστος στις τιμές των προϊόντων χωρίς να χάσει σημαντικό μερίδιο της αγοράς. Επιπλέον, η παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση του κινδύνου διαρροής άνθρακα, εξυπηρετεί έναν περιβαλλοντικό σκοπό, δεδομένου ότι οι ενισχύσεις αυτές στοχεύουν στην αποφυγή της αύξησης των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου λόγω μετατόπισης της παραγωγής εκτός της Ένωσης, ελλείψει δεσμευτικής διεθνούς συμφωνίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ