don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

“βγαίνουμε” όπως σας είχαμε πει, η Societe, η Εθνική ,ο Μυτιληναίος ο Απόστολος…Bruce, ο υπερατλαντικός Σωκράτης, Sarantis και αστικοί μύθοι, οι κινήσεις Ανδριόπουλου, ο Andrea Enria και οι Σινο-σολομώντιες συμφωνίες 

*…H Αθήνα “βγαίνει” στις αγορές με (επαν)έκδοση ομολόγου.
Η εντολή (mandate) δόθηκε χθες σε JPMC, Goldman Sachs, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank και ΒΝΡ Paribas. Μάλιστα η πρώτη- JPMC- είχε επαναφέρει από νωρίς το πρωϊ το ενδεχόμενο της νέας εξόδου, θυμίζοντας το προηγούμενο της report (της 12ης Απριλίου). Δεν λέω, επίμονη η JP Morgan Chase, που θυμίζω ότι στα μέσα Φεβρουαρίου είχε “κλείσει” τις θέσεις της στα ελληνικά ομόλογα, και μάλιστα με ζημιά.  Τότε, η αποχώρηση είχε γίνει λόγω της απότομης “βουτιάς” των ελληνικών τίτλων (με ζημία 34 μονάδων βάσης)τώρα επανέρχεται. Για (επαν)έκδοση τίτλου με ωρίμανση στις 22 Απριλίου 2027 πρόκειται, το “κουπόνι” στο 2,05% με 2,25%, θα δείξει προς το μεσημεράκι. Από την πλευρά της DeA απλά θυμίζω τι σας έλεγε (ανάρτηση για το πεντάγωνο και τα…δίδυμα, το καλό ΔΝΤ) πως “…στο 2,868% διόρθωσε το GR10Y, εάν η Standard & Poor’s…τότε η έξοδος στις αγορές θα πρέπει να αναμένεται για Τρίτη ( ; ) – Τετάρτη ( ; ) μετά το Πάσχα…”. 
Με Standard & Poor’s, ο.κ, με την ημέρα “εξόδου” στις αγορές επίσης ο.κ.   Τι άλλο πια…!!! Το δέλεαρ για να συμμετάσχουν τα funds, το μικρότερο spread σε σχέση με το γερμανικό bund. Στο 1,75% κατά 50 μ.β χαμηλότερα σε σχέση με την αρχική έκδοση.  Σιγά μη και δεν τάχε συνεκτιμήσει όλα ο Δημήτρης (του ΟΔΔΗΧ) και το team του. Μέχρι την τελευταία, παραμικρή λεπτομέρεια.

* Για την όχι και τόσο εύστοχη-ως προς τις προβλέψεις της- Societe Generale τα’ χουμε πει. Αυτή την φορά ο γαλλικός οίκος φρόντισε να “αυτοδιαψευσθεί”, καθώς αναθεώρησε προηγούμενη (τελευταία) ανάλυση του για την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI. Πλέον “βλέπει” υψηλή πιθανότητα προσθήκης στον MSCI Greece Standard Εθνικής και Mytilineos, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο ένταξης και των Ελληνικών Πετρελαίων με διαγραφή της Jumbo.  Για τα μεν ΕΛΠΕ έχουμε επισημάνει-πλειστάκις- την ενεργότατη δραστηριοποίηση του Δρ Ιωάννη Λάτση- με την παρότρυνση του πατρός Σπύρου- για την δε Jumbo, ότι ο Απόστολος Βακάκης είναι ένας διαχρονικός…Bruce Willis.  To ενδιαφέρον; ο γαλλικός οίκος, για πρώτη φορά, συνεκτιμά την παράμετρο της αναβάθμισης της ελληνικής αγοράς (στην στάθμιση συμμετοχής σε δείκτες ΕΜΕΑ) λόγω Ρωσίας και φυγής κεφαλαίων από ρωσικά assets. Η στήλη θα (ξανά) θυμίσει μόνο το εξής: η ελληνική αγορά, το ΧΑΑ, είναι τα μόνα από τα “αναδυόμενα” που “τιμολογούνται” σε όρους ευρώ. 

* Την ανακοίνωση της αμκ της Intralot, την είδατε χθες το απόγευμα. Υπέρ των παλαιών μετόχων, με στρατηγικό επενδυτή και σχέση 1/1,47. Ο στρατηγικός είναι το fund Standard General: με έδρα την Νέα Υόρκη, ειδίκευση σε επενδύσεις στον χώρο των καζίνο, τυχερών παιχνιδιών και Μέσων Ενημέρωσης. Είναι ο κύριος μέτοχος της Bally’s Corp. ιδιοκτήτριας 14 καζίνων στις ΗΠΑ, διαθέτει άδειες αθλητικού στοιχήματος και το 2021 προχώρησε στην εξαγορά- μεταξύ άλλων- της αγγλικής στοιχηματικής GameSys έναντι 2 δισ.$. Για να έχουμε τάξη μεγέθους τι δημιουργεί-μεθοδικά- ο Σωκράτης (ένας είναι) στις ΗΠΑ και το εξαιρετικό team του. Να δούμε και λίγο την σχέση συμμετοχής των παλαιών; αμκ 130 εκατ. στα 0,58 ευρώ/μτχ 224.137.932 νέες για 152.261.721 παλιές, στο 1 προς 1,47 αντιστοιχεί.  Ο Ροδόλφος Οντόνι προχωρά την εισαγωγή της Novibet στον Nasdaq με όρους αποτίμησης στα 700 εκατ.$, υπολογίστε.

*Κράτησα τις μετοχές του δείκτη, με contrarian ανοδική κίνηση χθες: ΟΤΕ, Mytilineos, Jumbo, Motor Oil, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Sarantis.

*Και μια η κουβέντα για την Sarantis, κάπου διάβασα (δεν θυμάμαι που, να με συγχωρεί ο συνάδελφος) για χρηματιστές… …οι οποίοι παραπέμπουν στον γνωστό “αστικό μύθο”, πως η πλευρά της Sarantis είχε ενδιαφερθεί- προ έτους- για την απόκτηση σημαντικού μειοψηφικού ποσοστού της Papoutsanis. Μάλιστα, φέρεται να είχε συζητήσει και σε επίπεδο μετόχων της Truad. Η απάντηση, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους, ήταν “…ιδού η αγορά, αγοράστε από το ταμπλώ…” Ακριβή ή όχι και σε ποιο βαθμό, η ουσία είναι πως ο σημερινός Papoutsanis όχι μόνο ουδεμία σχέση έχει με την ζημιογόνο Plias αλλ’ αντιθέτως με αυτά τα μεγέθη και σε αποτίμηση 73,45 εκατ.€ θα μπορούσε να ενδιαφέρει επιχειρηματίες του ευρύτερου κλάδου.  Πολύ δε περισσότερο, που οι μέτοχοι της Truad, φέρεται να είναι ανοιχτοί σε συζητήσεις…”. 

  • *Η μία αναφορά φέρνει την άλλη, έτσι και με τους χρηματιστές. Κυκλοφορεί, μετ’ επιτάσεως στα γραφεία τους, πως η Πειραιώς μετά την Iolcus Investment είναι σε συζητήσεις για το ενδεχόμενο να εξαγοράσει και ΑΧΕΠΕΥ. Η στόχευση του Χρήστου Μεγάλου προφανής- την ανέλυσε στην προ εβδομάδος ενημέρωση των δημοσιογράφων- ενίσχυση του asset management του ομίλου για “υπό διαχείριση/AUM” 12 δισ (έως το 2025) από τα 6 δισ. Εύλογη κίνηση, καθώς θα “μοχλεύσει” και αξιοποιήσει “πραγματικό κεφάλαιο”. Ο.Κ η Iolcus Investment, του Αχιλλέα Κοντογούρη ήταν ένα σωστό- πρώτο- βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ενα επόμενο-δεύτερο- θα ήταν, όντως, ενισχυτικό. Από την άλλη σκεφτόμουν, πως για asset management μιλά, εδώ και καιρό, ο ragazzo. Δεν θα μου έκανε εντύπωση. Για να δούμε.
  • *Αφορά, άμεσα, τις ΑΕΕΑΠ: Για την εξαίρεση τους από το πλαφόν αυξήσεως ενοικίου.Σας παραθέτω, τα σχετικά:      
    «Άρθρο 121
    Καθορισμός ανωτάτου ορίου αναπροσαρμογής μισθώματος για εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις ακινήτων για το έτος 2022
    Για τις μισθώσεις ακινήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του π.δ. 34/1995 (Α’ 30), καθώς και του άρθρου 13 του ν. 4242/2014 (Α’50),
    επιτρέπεται, από την 1η.1.2022 έως και την 31η.12.2022, αναπροσαρμογή του μισθώματος που ανέρχεται σε ποσοστό τρία τοις εκατό (3%), κατά ανώτατο όριο, επί του μισθώματος του έτους 2021.
    Η παρ. 1 καταλαμβάνει αναπροσαρμογές μισθώματος που πραγματοποιούνται μετά από την 1η.1.2022 και μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος
    Οι παρ. 1 και 2 δεν εφαρμόζονται στις μισθώσεις με εκμισθωτή:
    α) Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (Α.Ε.Ε.Α.Π.), της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 2778/1999 (Α’ 295).Καταλαβαίνετε, γιατί τώρα ο Δημήτρης Ανδριόπουλος προχωρά την εισαγωγή της Dimand στο ΧΑΑ. Δεν μπορεί να μην γνώριζε.Οπως και στους ομίλους Fourlis (για Trade Estates), Viohalco (Noval Property).”Παράθυρο ευκαιρίας” και για την πλευρά Ευμορφίδη (Coco Mat) για τον “Μπλε Κέδρο”.
  • * Και κάτι προ-τελευταίο, στις 11-12 Μαϊου ο Andrea Enria θα είναι στην Αθήνα ( στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης, σε πόλεις-έδρες των “κεντρικών”) Ολο και κάτι για τα νέα NPLs-λόγω επάλληλων κρίσεων- και DTC θα βρει να τον ρωτήσει η καλή συνάδελφος (της ΕΡΤ) η οποία θα κάνει την συνέντευξη με τον…La Speziaτη και απόφοιτο του περίφημου Bocconi University (Milano). 
  • Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω (σε περίοδο κρίσεων στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα) τον 60ετή επικεφαλής της European Banking Authority και ομολογώ, πως πρόκειται για εξαιρετική-και για τα ελληνικά συμφέροντα- περίπτωση.   
  • *Για τελευταίο αφήνω στην συμφωνία Πεκίνου με νήσους Σολομώντα-κυριολεκτικά- στη “μύτη” των Αυστραλώνκαι τις προβοκάτσιες στην ΥπέρΔνειστερία. 
    Για όσους αφελείς (και αδαείς με τα της ιστορίας) υποστήριζαν, πως η εισβολή της Ρωσίας θα έχει σύντομη διάρκεια και άλλες τέτοιες…ανοησίες (επιεικώς). 
    Προσωπικά δίνω πολύ μεγάλη προσοχή στην συμφωνία, που έκλεισε το Πεκίνο (ακόμη μία στην περιοχή του Ειρηνικού)”βλέποντας” προς την Ταϊβάν.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask