Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΒγάζουν εύκολα λεφτά και από τον… VIX

Βγάζουν εύκολα λεφτά και από τον… VIX

Παραπέμπει σε καταπραϋντική κρέμα για το κρύωμα αλλά είναι ένας από τους βασικούς οικονομικούς δείκτες που καταγράφουν τον… φόβο και την ανασφάλεια. VIX, είναι το σύμβολο του δείκτη μεταβλητότητας που έχει καταρτίσει το CBOE, το Chicago Board Options Exchange. Στην πραγματικότητα είναι ένας δείκτης μέτρησης της προσδοκίας αστάθειας του χρηματιστηρίου με την μεταβολή του δείκτη S&P 500 να παίζει καθοριστικό ρόλο. Πώς; Ιδού ο ορισμός του δείκτη:

«Ο δείκτης VIX (volatility index) είναι ένας χρηματοοικονομικός δείκτης αναφοράς που έχει σχεδιαστεί για να αποτελεί μια επικαιροποιημένη εκτίμηση της αγοράς για την αναμενόμενη μεταβλητότητα του δείκτη S&P 500 και υπολογίζεται με τη χρήση του μέσου σημείου των τιμών αγοράς/ζήτησης των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη S&P 500® (SPX) σε πραγματικό χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης VIX προορίζεται να παρέχει ένα στιγμιαίο μέτρο για το πόσο η αγορά πιστεύει ότι ο δείκτης S&P 500 θα κυμανθεί στις 30 ημέρες.

Γιατί θυμηθήκαμε ξαφνικά τον συγκεκριμένο δείκτη; Διότι διανύουμε περίοδο έντονης μεταβλητότητας στις διεθνείς χρηματαγορές (σ.σ χθες ήταν μια ακόμη δύσκολη ημέρα για το αμερικανικό χρηματιστήριο) και αυτό συνιστά τροφή για μεγάλα σκαμπανεβάσματα του δείκτη μεταβλητότητας. Πολλοί διαφήμισαν το μεγάλο τους επίτευγμα στην τελευταία «μαύρη Δευτέρα» των ξένων αγορών: «σορτάρισα τον VIX την ώρα της κατάρρευσης του S&P 500 και ήδη μετράω διψήφιες αποδόσεις» ήταν, με λίγα λόγια, το μήνυμα που εξέπεμψαν όσοι έχουν την εξοικείωση να σορτάρουν τον δείκτη μέσω παραγώγων που αγοράζουν από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Θα δούμε και άλλες τέτοιες αναρτήσεις το επόμενο διάστημα καθώς η αβεβαιότητα τρέφει την κερδοσκοπία και κερδοσκοπία τις τοποθετήσεις ακόμη και σε τέτοιου είδους επιλογές. Τα στατιστικά εξηγούν και το γιατί: Στις 31 Ιουλίου, ο δείκτης VIX ήταν στις 16 μονάδες. Στις 5 Αυγούστου εκτοξεύτηκε πάνω από τις 38 μονάδες, στις 30 Αυγούστου επέστρεψε στις 15 μονάδες και ήδη, λόγω και της χθεσινής πτώσης στο αμερικανικό χρηματιστήριο, έσπασε και πάλι προς τα πάνω το φράγμα των 22 μονάδων. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ