Το εντυπωσιακό ξεκίνημα των τεσσάρων ομάδων που εκπροσωπούν την Ελλάδα στις ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις μας έδωσε την ευκαιρία να ψαλιδιστεί η διαφορά από τη 15η θέση – ορόσημο στην κατάταξη της UEFA, που αποτελεί το μεγαλύτερο στόχο.
Για να τερματίσει στην 15άδα και να έχει ξανά πέντε εκπροσώπους στην Ευρώπη από τη σεζόν 2024/25, η Ελλάδα θα πρέπει να ξεπεράσει τέσσερις χώρες, με τις: Ουκρανία, Ισραήλ, Τσεχία, Νορβηγία, Δανία και Σερβία να βρίσκονται πιο ψηλά.
Ο βασικός στόχος των ελληνικών συλλόγων είναι να συνεχίσουν στη νοκ άουτ φάση, που σημαίνει ότι θα έχουν μίνιμουμ άλλα οκτώ ματς, μετά τα 24 των ομίλων. Για την ώρα πάντως οι ομάδες της Τσεχίας παρουσιάζουν ανάλογη σταθερότητα με αυτή των ελληνικών, από τα προκριματικά του καλοκαιριού. Και δεν είναι μόνο αυτό.
Είναι πολύ σημαντικό για τους τσέχους ότι, εκτός από τη διαφορά ασφαλείας που έχουν από την Ελλάδα και οι τρεις ομάδες τους, Σλάβια, Σπάρτα στο Europa και Βικτόρια Πλζεν στο Conference έχουν καλές πιθανότητες πρόκρισης από τη φάση των ομίλων.
Θα είναι καθοριστικός ο αριθμός των ομάδων με τις οποίες θα εκπροσωπηθεί η χώρα μας και οι ανταγωνιστές της στις νοκ άουτ φάσεις. Τέσσερις ομάδες μπορεί να έχει μόνο η Ελλάδα, τρεις μόνο η χώρα μας και η Τσεχία, όμως θα πρέπει να περιμένουμε την έκβαση της μάχης των προκρίσεων στους ομίλους, στους οποίους εκπροσωπούνται οι χώρες που μας ανταγωνίζονται.
Αυτή την ώρα είναι νωρίς για προβλέψεις, όμως μοιάζει σημαντικό πως άλλαξε η νοοτροπία όλων των ομάδων μας σε ό,τι έχει να κάνει με την παρουσία τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, άρα και το επίπεδο του ανταγωνισμού τους.
Η 41η Ελλάδα στην περσινή συγκομιδή βαθμών, σε σύνολο 55 χωρών, βρίσκεται στην τωρινή βαθμολογία 6η, ενώ από την επόμενη κιόλας αγωνιστική μπορεί να έχουμε φτάσει σε μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην τελευταία 10ετία.
Βλέποντας και πιο μακριά, δεν απαγορεύεται να ονειρευόμαστε πως μπορούμε να ξεπεράσουμε την ασύλληπτη επίδοση της σεζόν 2001/02, όταν οι ελληνικές ομάδες είχαν συγκεντρώσει 11.250 βαθμούς. Οι μέχρι τώρα 4.200 είναι σχεδόν διπλάσιοι από εκείνους τους της περσινής, καταστροφικής χρονιάς, 2.125. Ξεπερνούν δε το μισό από την επίδοση των 8.000 της σεζόν 2021/22, που είναι και η κορυφαία των τελευταίων ετών μετά την προαναφερθείσα χρονιά-όνειρο το 2002.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο όταν θέλει μπορεί να αλλάξει και να παρουσιάζεται σε διαφορετικό- υψηλότερο επίπεδο από το αποκρουστικό, στο οποίο το υποχρεώνουν οι εντός συνόρων καταστάσεις της αυτο-υπονόμευσης…