Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑ. Σκέρτσος: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τεχνική υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων ευθύνης της...

Α. Σκέρτσος: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τεχνική υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων ευθύνης της ΓΓ Συντονισμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποκλειστικά αρμόδια να αναθέτει την τεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που η κυβέρνηση τις έχει χαρακτηρίσει ορόσημα για τη χώρα. Αυτή η αρμοδιότητα προβλέπεται στο πλαίσιο σύμβασης ανάμεσα στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού της κυβέρνησης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – DG Reform.

Η Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) βοηθά τις χώρες της ΕΕ να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Παρέχεται στήριξη στις χώρες της ΕΕ, μεταξύ άλλων, για:

– Τον σχεδιασμό και την αποτελεσματική υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

– Την έγκαιρη εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ (γνωστή και ως κοινοτικό κεκτημένο).

– Την αποδοτική και αποτελεσματική χρησιμοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ.

Τεχνική υποστήριξη μπορεί να παρέχεται από την ίδια τη DG REFORM, από προσωπικό άλλων υπηρεσιών της Επιτροπής, εθνικούς εμπειρογνώμονες, διεθνείς οργανισμούς, δημόσιους φορείς ή/και εμπειρογνώμονες από τον ιδιωτικό τομέα.

Πριν από λίγες ημέρες, 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων με θέμα τις «Αμοιβές εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στην παραγωγή του έργου της κεντρικής κυβέρνησης».

Οι συμβάσεις που συνάπτουν οι φορείς της κεντρικής κυβέρνησης είναι αναρτημένες στις κυβερνητικές ιστοσελίδες της Δημόσιας Διοίκησης, όπως η Διαύγεια και το Κεντρικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ), όπως υπενθυμίζει ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση της ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «H δομή του Συντονισμού και ο εποπτεύων Υπουργός Επικρατείας δεν έχουν αρμοδιότητα ανάθεσης ή/και συγκέντρωσης της αιτούμενης πληροφορίας, η οποία σε κάθε περίπτωση αναρτάται δημόσια από τους αρμόδιους φορείς βάσει νόμου σε συγκεκριμένες κυβερνητικές ιστοσελίδες της Δημόσιας Διοίκησης όπως η Διαύγεια και το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ)», αναφέρει ο κ. Σκέρτσος.

Ειδικά, όμως, σε ό,τι αφορά στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού, ο υπουργός Επικρατείας ενημερώνει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτή έχει συμβληθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – DG Reform για την παροχή τεχνικής υποστήριξης, για την υλοποίηση εξειδικευμένων μεταρρυθμιστικών οροσήμων της κυβέρνησης. Οι διαδικασίες ανάθεσης της τεχνικής υποστήριξης εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι πληροφορίες σε σχέση με αυτές αναρτώνται στην ιστοσελίδα της, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην ερώτηση που είχαν απευθύνει στον υπουργό Επικρατείας, τόνιζαν ότι πολυεθνικές εταιρείες συμβουλευτικών υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από το 2019 και μετά κρίσιμα ζητήματα της παραγωγής του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης, ακόμα και παραγωγής πολιτικού σχεδίου, όπως στην περίπτωση της συγγραφής του εθνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Αυτό έχει προφανείς συνέπειες στη Διαφάνεια, στο Κράτος Δικαίου αλλά και στους κανόνες του ανταγωνισμού στην αγορά, δεδομένου ότι αυτές οι εταιρείες εκπροσωπούν παράλληλα και μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα», υπογράμμιζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωναν ότι με αυτήν την πρακτική υπονομεύεται επί της ουσίας η αρχή της καλής νομοθέτησης, καθώς οι εντεταλμένες υπηρεσίες των υπουργείων παρακάμπτονται και η νομοπαρασκευαστική διαδικασία υποβαθμίζεται. Στην ερώτηση γινόταν λόγος για πολυδάπανη πρακτική γιατί «σημαντικά ποσά από τον εθνικό λογαριασμό του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας αλλά και εθνικοί πόροι κατευθύνονται προς ικανοποίηση συμβάσεων εκατομμυρίων ευρώ σε συμβουλευτικές εταιρείες, οι οποίες γίνονται επί της ουσίας ελεγκτές και ελεγχόμενοι, κύριοι των έργων και ανάδοχοι». Σε αυτό το κλίμα, οι βουλευτές καλούσαν τον υπουργό Επικρατείας να τους ενημερώσει:

– Ποιες είναι οι εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών με τις οποίες έχει συνάψει συμβάσεις έργων το ελληνικό Δημόσιο, τα τελευταία πέντε χρόνια.

– Ποιοι είναι οι λόγοι που ωθούν τα υπουργεία της κυβέρνησης να υλοποιούν συμβόλαια με ιδιωτικές συμβουλευτικές εταιρείες για την υλοποίηση του κρίσιμου κυβερνητικού έργου.

– Ποιες είναι οι τυπικές προϋποθέσεις που θέτουν η κυβέρνηση και τα υπουργεία κατά τη σύναψη αυτών των συμβολαίων.

– Αν έχει καταρτίσει η κυβέρνηση μετρήσιμα αποτελέσματα την τελευταία πενταετία από την ανάθεση έργων σε συμβουλευτικές εταιρείες και πώς αξιολογείται μέχρι σήμερα το παραγόμενο έργο των αυτών των συναλλασσόμενων εταιρειών με το ελληνικό Δημόσιο.

Με την αίτηση κατάθεσης εγγράφων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζητήσει να διαβιβαστούν στη Βουλή τα στοιχεία για:

– Τις συνολικές αμοιβές που έχουν διατεθεί στη συμβουλευτική εταιρεία PwC Ελλάδος, αλλά και τις υπόλοιπες που απαρτίζουν το λεγόμενο «Big4», δηλ. EY, Deloitte, KPMG, όπως και την Grant Thornton για την εκτέλεση μέρους του κυβερνητικού έργου.

– Τις αμοιβές κάθε μίας εξ’ αυτών μεμονωμένα καθώς και το είδος του έργου που της ανατέθηκε για κάθε ποσό δαπάνης.

– Τις εκθέσεις αξιολόγησής τους και τα αποτελέσματα από την ανάθεση αυτών των έργων.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ