Τα θέματα βίας και τοξικού λόγου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου στο “Mega”, ξεκινώντας μάλιστα από το θόρυβο που πρόσφατα προκάλεσε το τραγούδι του τράπερ Light: Είχε «ακραία προσβλητικό περιεχόμενο και στίχους για συνανθρώπους μας, για άτομα με αναπηρία», σχολίασε και προσέθεσε ότι «το πρώτο βασικό βήμα είναι να μην σιωπήσουμε, γιατί η σιωπή είναι συνενοχή». Επιπλέον, «είναι σημαντικό ότι η Πολιτεία, η κοινωνία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κυρίως οι ίδιοι οι νέοι εκφράστηκαν και είπαν “ως εδώ”».
Και, σε μια γενική τοποθέτηση στη συνέχεια, «ο λόγος μπορεί να πληγώσει, μπορεί να έχει ένα περιεχόμενο βαθιά προσβλητικό, ακραίο, επικίνδυνο, που να δημιουργήσει ένα περιβάλλον βίας. Όχι στη βία, όχι στο λόγο που ενθαρρύνει τη βία», υπογράμμισε ο Ά. Σκέρτσος, που ζήτησε πάντως «να καθίσουμε πρώτα να συζητήσουμε πριν μιλήσουμε για καταγγελία, για εισαγγελικές παρεμβάσεις, για καταδίκες».
Εκτενής, αμέσως μετά, ήταν η αναφορά στην Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων. Αφού υπενθύμισε, αναλυτικά, ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει από το 2019, σημείωσε ότι η αρμόδια επιτροπή, που «αποτελείται από έγκριτους επιστήμονες, έχει αξιολογήσει τις 138 πολιτικές που έχουν εφαρμοσθεί ως σήμερα και εισηγείται επιπλέον 29 μέτρα για από εδώ και πέρα». Ενώ μίλησε και για τα διαφορετικά είδη βίας: ενδοοικογενειακή, ενδοσχολική, ρατσιστική, αθλητική, εξτρεμιστική, και πλέον, και ψηφιακή βία – για αυτήν την τελευταία παρατήρησε ότι τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο από την καθημερινότητά τους στο κινητό κ.ο.κ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «η έκθεση μιλά για την πρόληψη, πώς να παρέμβουμε στη ρίζα του προβλήματος, στην εκπαίδευση, να συζητήσουμε με τα παιδιά στο σπίτι και στο σχολείο για το πώς μπορούμε να επιλύουμε πιο ειρηνικά τις διαφορές μας».
Διευκρίνισε όμως ότι «η βία δεν είναι ένα φαινόμενο που είναι σε έξαρση σήμερα» -για παράδειγμα, «οι πατριαρχικές οικογένειες είχαν θεσμοθετημένη τη βία», είπε – αλλά σήμερα, «η βία είναι λίγο πιο ορατή, γι’ αυτό μας τρομάζει περισσότερο, ανοίγουν περισσότερο τα στόματα».
Στη συνέχεια μίλησε για την πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, στην οποία έχουν κατατεθεί πάνω από 1.000 καταγγελίες και ανάλογα της σοβαρότητας του περιστατικού, «υπάρχουν και οι αντίστοιχες “θεραπείες”», από επίλυση του προβλήματος μέσα στη σχολική μονάδα μέχρι την παρέμβαση της Αστυνομίας.
Εξ άλλου, «τα τελευταία 5,5 χρόνια έχουν προσληφθεί πάνω από 3.500-4.000 ψυχολόγοι. Δεν αρκούν, χρειαζόμαστε κι άλλους, ενδεχομένως τον διπλάσιο αριθμό, γιατί έχουμε περίπου 14.000 σχολικές μονάδες», επισήμανε και διαβεβαίωσε ότι η έμφαση από την κυβέρνηση είναι στο «να στηρίξουμε τις σχολικές μονάδες με σχολικούς συμβούλους, με ψυχολόγους, με κοινωνικούς λειτουργούς για να μπορούμε να σταθούμε δίπλα στα παιδιά».
Όμως, υπάρχει και ένα άλλο εργαλείο «για το οποίο δεν έχουμε μιλήσει πολύ ως κυβέρνηση: η τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306 που λειτουργεί σε 24ωρη βάση», στην οποία μπορεί να απευθυνθεί ένας γονιός, ένα παιδί, ένας εκπαιδευτικός, μέσω της οποίας «μπορεί κανείς να ζητήσει μια δωρεάν ωριαία συνάντηση με εκπαιδευμένο ειδικό».
Επικαλούμενος δε, και τα πορίσματα της αρμόδιας επιτροπής, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι «η Ελλάδα αποτελεί πλέον ένα θετικό παράδειγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι συνδέει τη βία με την παραβατικότητα».
Για το Kids Wallet, που είναι και μία από τις συστάσεις της επιτροπής, ο Άκης Σκέρτσος πρότεινε να το αξιοποιήσουν οι γονείς, αλλά «πάντα σε συζήτηση με τα παιδιά, δεν μπορεί να γίνει αυταρχικά. Πρέπει να εξηγήσουμε γιατί είναι πρόβλημα να περνά (σ.σ. ένα παιδί) 6-10 ώρες τη μέρα (σ.σ. μπροστά σε μια οθόνη) και τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει». Με το Kids Wallet, «μπορείς να βάλεις χρονικά όρια στη χρήση της συσκευής από το παιδί, αλλά και επιλογή των εφαρμογών που θεωρεί ο γονιός ότι είναι κατάλληλες για την ηλικία του παιδιού του».
Άλλωστε, συμπλήρωσε, «τα παιδιά είναι πολύ επιρρεπή στον ψηφιακό εθισμό και αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ψυχικής υγείας, διάσπασης προσοχής, βίαιης συμπεριφοράς». Και, με αφορμή την ταινία “Adolesence”, παρατήρησε ότι «δουλειά των γονιών είναι να βάζουν όρια και κανόνες, και η Πολιτεία πρέπει να σταθεί αρωγός πλάι τους σε προβλήματα που είναι καινούρια».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, τέλος, ο Ά. Σκέρτσος έκανε ειδική μνεία στην αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων: «Κάνουμε παρέμβαση ώστε τα πειθαρχικά συμβούλια να λειτουργούν ταχύτερα, αποτελεσματικότερα και να απονέμουν πραγματικές ποινές. Από την αρχή της θητείας μας έχουν βρεθεί 3.500 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι αρνούνται εξ αρχής την αξιολόγηση. Αυτό δεν είναι αποδεκτό», ξεκαθάρισε και προανήγγειλε ότι «κάνουμε αυστηρότερη παρέμβαση ως προς τις κυρώσεις που θα δέχονται οι εκπαιδευτικοί αλλά και κάθε δημόσιος υπάλληλος που είναι “αρνητής” της αξιολόγησης».
Εν είδει απολογισμού, «περίπου 1.000 δημόσιοι υπάλληλοι τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν χάσει τη δουλειά τους για λόγους παράβασης καθήκοντος, ανάρμοστης συμπεριφοράς. Είναι πράγματα που συμβαίνουν, δεν ακούγονται πολύ, αλλά λειτουργεί η αξιολόγηση στο ελληνικό δημόσιο τομέα και μπορεί να γίνει πολύ καλύτερη». Διευκρίνισε δε, ότι «είναι μια ισχνή μειοψηφία οι άνθρωποι που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, αλλά αυτοί πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυστηρότητα και δικαιοσύνη ταυτόχρονα», διεμήνυσε τέλος.