Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑ. Σκέρτσος: Για την κυβέρνηση αυτό που μετράει είναι να μην μένει...

Α. Σκέρτσος: Για την κυβέρνηση αυτό που μετράει είναι να μην μένει κανείς πίσω σε κάθε γωνιά της χώρας

Από ένα… πάντρεμα της πολιτικο-οικονομικής κατάστασης σε Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ξεκίνησε η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου στην ΕΡΤ1. «Εμείς κρατάμε τη σημαία της Εθνικής Ελλάδος», ήταν η πρώτη φράση του για να επεκταθεί εν συνεχεία στα «σοβαρά πολιτικά μηνύματα» της αμερικανικής κάλπης. Επικαλούμενος, εν προκειμένω, την εμπειρία του από τις ΗΠΑ – έζησε και εργάσθηκε εκεί πριν από 25 χρόνια – επεσήμανε πως «από τότε ήταν εμφανές ότι στους Αμερικανούς υπάρχει μια έντονη δυσαρέσκεια με το πολιτικό σύστημα. Υπήρχε μια διάχυτη αίσθηση, όχι αναιτιολόγητη, ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η Ουάσιγκτον, το Κογκρέσο, η Γερουσία, οι συμβιβασμοί που γίνονται, δεν υπηρετούν απαραίτητα τα συμφέροντα όλων των Αμερικανών πολιτών. Αυτή η δυσαρέσκεια σταδιακά διογκώνεται τις τελευταίες δύο δεκαετίες και νομίζω ότι έχει βρει μια έκφραση στον τρόπο με τον οποίο, πολλές φορές κάπως ανορθόδοξα και ίσως λίγο αντισυστημικά, εκφράζεται ο κ. Τραμπ. Ο οποίος, όμως, είναι πιο αυθεντικός εκφραστής αυτής της δυσαρέσκειας προς το αμερικανικό πολιτικό σύστημα από ό,τι φάνηκε πως ήταν η πλευρά των Δημοκρατικών».

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Επικρατείας έκανε γνωστό πως ο ίδιος από κοινού με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Οικονομικών, ανέλυσαν την πορεία των αμερικανικών εισοδημάτων τα τελευταία οκτώ χρόνια και όπως προκύπτει από την ανάλυση αυτή, «την περίοδο Τραμπ – επειδή είχαμε μια πιο ευνοϊκή διεθνή οικονομική συγκυρία – τα εισοδήματα των Αμερικανών, όλων των οικονομικών τάξεων, αυξήθηκαν καθαρά από 11% ως 14%. Την περίοδο Μπάιντεν, παρότι η αμερικανική οικονομία πήγαινε καλύτερα, λόγω του πληθωρισμού το καθαρό εισόδημα σε όλες τις τάξεις μειώθηκε το 2022 έως και 17%. Δηλαδή επέστρεψε στα επίπεδα του 2018».

Ταυτοχρόνως, «υπάρχει και ένα τρίτο σημείο που πρέπει να μας προβληματίσει: η ψήφος των αστικών κέντρων και της περιφέρειας. Όσοι Αμερικανοί πολίτες ζουν εκτός των αστικών κέντρων και βιώνουν πιο μεγάλες ανισότητες, αυτοί στρέφονται σε μια ψήφο αποδοκιμασίας αυτού που λέγεται κατεστημένο στην αμερικανική πολιτική σκηνή».

Και, ερχόμενος στα της Ευρώπης, ο κ. Σκέρτσος μίλησε για το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις, κάτι, όμως, που «δεν αποτυπώνεται στην Ελλάδα: Με βάση το ευρωβαρόμετρο αρχίζει να αποκαθίσταται μια εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς». Ενώ αναδεικνύοντας, στο σημείο αυτό, την κεντρική κυβερνητική πολιτική για αύξηση εισοδημάτων, επικαλέσθηκε τους έκτακτους μηχανισμούς στήριξης «των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης». Και, όπως τόνισε, «προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο και να δώσουμε έκτακτες ενισχύσεις ειδικά στους πιο ευάλωτους. Δεν είναι μέτρα που λύνουν το πρόβλημα αλλά καλύπτουν ένα μέρος των πιέσεων» και προανήγγειλε ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με στόχο «να ενισχυθούν οι έλεγχοι σε κάθε κρίκο της αγοράς».

Εξάλλου, συνέχισε, «δουλειά της πολιτικής, και κάθε κυβέρνησης, είναι να μειώνει τις ανισότητες αυτές. Εμείς για αυτό δουλεύουμε. Δίνουμε έμφαση τελευταία στη χάραξη και υλοποίηση περιφερειακών σχεδίων ανάπτυξης σε κάθε περιφέρεια και νομό για να απαντήσουμε σε αυτό που παρατηρείται και στην Αμερική: Ότι αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι οι άνθρωποι πολλές φορές στις δυτικές δημοκρατίες. Ότι η οικονομία λειτουργεί περισσότερο για τους ανθρώπους που ζουν στα αστικά κέντρα και λιγότερο για τους ανθρώπους που ζουν εκτός αυτών». Υπογραμμίζοντας δε, τη σταδιακή αλλαγή στον τρόπο ανάπτυξης της οικονομίας, ο κ. Σκέρτσος επανέλαβε τον στόχο της διπλής σύγκλισης, δηλαδή και της σύγκλισης με τα ευρωπαϊκά εισοδήματα αλλά και της σύγκλισης της περιφέρειας με την Αθήνα.

Στη συζήτηση για στροφή προς τα δεξιά αντέδρασε θυμίζοντας «τις καταστατικές αρχές του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, που ορίζουν, στην ιδρυτική διακήρυξη, ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα που υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα πέρα και πάνω από τις ετικέτες της Αριστεράς, του Κέντρου και της Δεξιάς. Είναι απλοϊκό και εύκολα να φοράει κανείς μια ταμπέλα και να λέει, “είμαι δεξιός, είμαι κεντρώος, είμαι αριστερός”». «Το θέμα είναι τι πολιτικές εφαρμόζεις και πώς αυτές υπηρετούν τελικά το εθνικό συμφέρον και την πατρίδα. Αυτό που λέει ο Πρόεδρος Τραμπ είναι κάτι σημαντικό και πρέπει να το κρατήσουμε: Πρώτα η Αμερική. Κι εμείς λέμε, πρώτα η Ελλάδα αλλά ταυτόχρονα μέσα σε μια ισχυρή Ευρώπη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χρειαζόμαστε και τις διεθνείς συνεργασίες», συμπέρανε.

Και πρόσθεσε πως «Για μας αυτό που μετράει είναι να πηγαίνει μπροστά η πατρίδα, να γίνεται πιο ισχυρή η Ελλάδα, και μαζί της να μην μένει κανείς πίσω. Κάθε πολίτης σε κάθε γωνιά της χώρας να αισθάνεται ότι κερδίζει και συμμετέχει σε αυτό το μέρισμα της ανάπτυξης που προκύπτει».

Κατά τον κ. Σκέρτσο, «είναι άστοχες οι συγκρίσεις, υποκριτικά, από την αντιπολίτευση, ότι “είμαστε πολύ χαμηλά στα εισοδήματα”. Μα, είμαστε πολύ χαμηλά διότι ξεκινήσαμε από πάρα πολύ χαμηλά λόγω των καταστροφικών πολιτικών που ακολουθήθηκαν την προηγούμενη περίοδο, και επί ΣΥΡΙΖΑ, που αυξήθηκε η εισοδηματική ψαλίδα μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης». Ενώ, όπως σημείωσε, «δεν θεωρούμε κανένα δεδομένο. Οι πολίτες δεν ψηφίζουν σταθερά. Οι πολίτες έχουν επιλογές, κρίνουν πολύ αυστηρά και την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με κριτήριο, οι πολιτικές μας να πηγαίνουν μπροστά κάθε νοικοκυριό, κάθε κλάδο».

Στο σημείο αυτό έφερε παραδείγματα πολιτικών υπέρ των πολιτών: «Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι πολιτική της ΝΔ που προστατεύει τον κόσμο της εργασίας και περιορίζει, όπου συμβαίνει, την εργοδοτική αυθαιρεσία. Προστατεύονται περίπου 700.000 εργαζόμενοι, τους επόμενους μήνες θα προστεθούν άλλοι 750.000». Αποτέλεσμα αυτής είναι ότι «έχουν αυξηθεί οι δηλωμένες υπερωρίες στα σούπερ μάρκετ κατά 61%». Και, διερωτήθηκε αν αυτό είναι «μια δεξιά, κεντρώα ή αριστερή πολιτική. Εγώ θα έλεγα ότι είναι μια κοινωνικά υπεύθυνη πολιτική».

Συνεχίζοντας, ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε ότι «το κοινωνικό ζήτημα της προσιτής στέγης είναι για μένα το νο1 αυτή τη στιγμή» και παρέπεμψε στις πολιτικές που εισήγαγε το πρόγραμμα «Σπίτι Μου». Σε ερώτηση, ειδικότερα, αν είναι ενδεχόμενο να πέσει το όριο των τριών χρόνων για τα κλειστά ακίνητα, απάντησε, «μπορούμε να το δούμε». Επιπροσθέτως, από το 2025 θα υπάρξει πλατφόρμα του Υπουργείου Οικονομικών, όπου θα αναρτώνται τα συμβόλαια που «συνάπτονται είτε για αγορές είτε για μισθώσεις, ανώνυμα προφανώς, σε κάθε γειτονιά και πόλη της χώρας». «Αυτό θα βοηθήσει στον εξορθολογισμό κατά 10% ως 15% των πραγματικών τιμών», εκτίμησε.

Αλλάζοντας θέμα, σε αυτό της χρήσης αλκοόλ από ανηλίκους, αναγνώρισε εν πρώτοις ότι «δεν επιτηρείται στο βαθμό που θα έπρεπε, ο νόμος» και παρέπεμψε στην επεξεργασία πλαισίου εννέα σημείων με τα συναρμόδια Υπουργεία. Ένα από τα πράγματα που θα αλλάξουν είναι ότι «η αστυνομία θα αποκτήσει το ρόλο του ελεγκτή για την παράνομη διάθεση αλκοόλ». Ανέφερε, μάλιστα, ότι «με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2019», η παράβαση έπαψε να είναι πλημμέλημα και «αποτελούσε μόνο μια πράξη με διοικητική κύρωση». Τούτου δοθέντος, «σκεφτόμαστε να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο, να γίνει ξανά πλημμέλημα, αλλά ταυτόχρονα να γίνουν πιο αυστηρές οι διοικητικές κυρώσεις», για παράδειγμα αν διαπιστωθεί υποτροπή, να αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.

Για την εφαρμογή Safe Youth, παρατήρησε ότι είναι «ένα πρόσθετο ψηφιακό εργαλείο που έρχεται να συμπληρώσει τις δράσεις μας εντός του σχολείου». Αυτή η πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει σκοπό, όπως εξήγησε, να δίνει ενημέρωση αλλά και τη δυνατότητα να καλείται η αστυνομία αυτόματα, όταν ένα παιδί κινδυνεύει. Ενώ υπενθύμισε συγχρόνως την πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, μέσω της οποίας μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά ενδοσχολικής βίας.

Η συνέντευξη έκλεισε με τις ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. «Θα θέλαμε μια αντιπολίτευση που να ασχολείται περισσότερα με τα προβλήματα των πολιτών και λιγότερο με την κλωτσοπατινάδα, θα τολμήσω να πω, εντός του κόμματος. Δυστυχώς, εδώ και πολλούς μήνες βλέπουμε μόνο αυτό και ένα σκηνικό πολυδιάσπασης, που δεν υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και της δημοκρατίας», ήταν το καταληκτικό σχόλιο του υπουργού Επικρατείας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ