Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑ. Σκέρτσος: Για εμάς, μείζον ζήτημα μια ανάπτυξη η οποία δεν θα...

Α. Σκέρτσος: Για εμάς, μείζον ζήτημα μια ανάπτυξη η οποία δεν θα αφορά μόνο την Αττική αλλά κάθε γωνιά της χώρας

«Για εμάς μείζον ζήτημα είναι να υπάρχει ανάπτυξη, η οποία δεν θα αφορά μόνο την Αττική, αλλά και κάθε γωνιά της χώρας σε κάθε Περιφέρεια», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, απαντώντας νωρίτερα στη Βουλή, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Πάρι Κουκουλόπουλου. 

   Ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να συζητήσει τη συμμετοχή και άλλων υπουργών στην κυβερνητική δομή, για την υλοποίηση του σχεδίου Δίκαιης Ανάπτυξης. Σημείωσε ωστόσο, ότι υπάρχει η επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού για το σχέδιο δίκαιης μετάβασης, η Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και συντονισμού της χρηματοδότησης, η Διαχειριστική Αρχή ΕΣΠΑ ΔΑΜ, το αυτοτελές παρατηρητήριο ΔΑΜ, τμήμα νομικής υποστήριξης, η Μετάβαση ΑΕ και συμπληρωματικά, δύο περιφερειακές επιτροπές, μια στην Πελοπόννησο και μια στη Δυτική Μακεδονία. «Η ανάπτυξη δεν έρχεται, ούτε με ένα νόμο και με ένα άρθρο, ούτε με νέες δομές. Αντιθέτως, έρχεται μέσα από συστήματα διακυβέρνησης και διοίκησης, έτσι ώστε να παρακολουθούν αποτελεσματικά τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν για το σχέδιο αυτό», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας. 

   O βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία, για την οποία μάλιστα και ίδιος κατέθεσε σχετική τροπολογία πριν από μερικές ημέρες, αποτελούσε δέσμευση της κυβέρνησης από το 2020, που ουδέποτε εφαρμόστηκε. Ο κ. Κουκουλόπουλος υπογράμμισε ότι η ρήτρα οφείλει να αφορά όλα τα υπουργεία και την υποχρέωσή τους να νομοθετούν, να καταρτίζουν προγράμματα και να εκδίδουν διοικητικές πράξεις για την εφαρμογή τους. Στην αρμόδια επιτροπή ωστόσο, μετέχουν κάποιοι μόνο υπουργοί και δεν προβλέπεται η συμμετοχή του υπουργού Υποδομών, η συμμετοχή του υπουργού Υγείας αλλά και του υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής. Σημείωσε επίσης ότι ενώ το ενοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής, για το 2025, αριθμεί 409 σελίδες, αλλά για τη Δυτική Μακεδονία αφιερώνεται μόλις 1,5 σελίδα, η οποία μάλιστα περιορίζεται αποκλειστικά στις αρμοδιότητες του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση. «Δεν γίνεται έτσι η αναζωογόνηση μιας περιοχής, που έχει δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης», ανέφερε ο Πάρις Κουκουλόπουλος και πρόσθεσε ότι δεν μπόρεσε να βρει συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου, που στα θέματα της, να υπάρχει αναφορά στα ζητήματα της Δυτικής Μακεδονίας. 

   Ο υπουργός Επικρατείας, ‘Ακης Σκέρτσος, αναφέρθηκε στις κυβερνητικές ενέργειες από το 2019, για τις περιοχές δίκαιης μετάβασης, και στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη. Λόγο έκανε και για τα σχέδια περιφερειακής ανάπτυξης και συνοχής, τα οποία έχουν κατατεθεί και είναι υπό οριστική διαμόρφωση σε κάθε περιφέρεια της χώρας, διότι για την κυβέρνηση είναι «μείζον ζήτημα να υπάρχει ανάπτυξη η οποία δεν θα αφορά μόνο την Αττική αλλά και κάθε γωνιά της χώρας σε κάθε Περιφέρεια». 

   Στο κλίμα αυτό, ο κ. Σκέρτσος έδωσε και στοιχεία για τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Ανέφερε ειδικότερα ότι:

   – Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Μακεδονία είναι σήμερα 20.981, ενώ το 2019 ήταν 18.639 επιχειρήσεις (αύξηση 12,6%). 

   – Οι θέσεις πλήρους απασχόλησης στη Δυτική Μακεδονία είναι 29.873 το Δεκέμβριο του 2024 ενώ το 2019 ήταν 26.001 θέσεις πλήρους απασχόλησης (αύξηση 15%).

   – Η ανεργία μειώθηκε από το 23,8% το τρίτο τρίμηνο του 2019 στο 11,1% το τρίτο τρίμηνο του 2024.

   – Ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί, από τον Δεκέμβριο του 2019 έως το Δεκέμβριο του 2024, κατά 11%

   Για τα αποτελέσματα του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης που εφαρμόζει η κυβέρνηση αλλά και τη γενικότερη πολιτική, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι 68 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στη Δυτική Μακεδονία, έχουν εγκεκριμένη ενίσχυση στα επενδυτικά τους σχέδια που ανέρχεται σε 245 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή οι επιχειρήσεις ατομικές και επιχειρήσεις με έως 9 άτομα, στη Δυτική Μακεδονία, που έχουν ενίσχυση από το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης ανέρχονται σε 516 επιχειρήσεις με δημόσια δαπάνη 44 εκατομμύρια ευρώ. Στο σχέδιο δίκαιης μετάβασης έχουν ενταχθεί και μεγάλες επενδύσεις, με επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 142 εκατομμυρίων ευρώ, με δημόσια δαπάνη 67,9 εκατομμύρια ευρώ. 

   «Οι επιχειρήσεις που στηρίζονται από το σχέδιο δίκαιης μετάβασης και δημιουργούν πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας, νέες θέσεις εργασίας, είναι 590, πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες», επισήμανε ο ‘Ακης Σκέρτσος και παρέπεμψε τον βουλευτή και στο σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης για τη Δυτική Μακεδονία, με περισσότερα από 410 έργα άνω, του 1 δισ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης, το ΤΑΑ, το ΕΣΠ, από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το Πρόγραμμα Τρίτσης και από τον τακτικό Προϋπολογισμό. 

   «Κύριε υπουργέ, σε σχέση με τα νούμερα που καταθέσατε έχω μια έμπρακτη αμφισβήτηση και είναι η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ που δείχνει ότι κρατάμε τα θλιβερά πρωτεία στην ανεργία, στη συρρίκνωση του πληθυσμού και στη μείωση του ΑΕΠ σε όλη την Ελλάδα», σχολίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος και παρατήρησε ότι το πλήγμα με την απολιγνιτοποίηση είναι τεράστιο. Αν δε, συνυπολογιστεί και το πλήγμα για την γουνοποιία, περισσότερο από το 50% του ΑΕΠ βαίνει προς μηδενισμό σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. 

   Ο βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση να σταθμίσει ότι όλο και περισσότεροι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας, νέοι κυρίως, εγκαταλείπουν την περιοχή, λόγω του αδιεξόδου. Τόνισε δε ότι η Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης, πρέπει να περιλαμβάνει παρεμβάσεις για ταχεία ολοκλήρωση βασικών υποδομών (οδικοί άξονες, σιδηρόδρομος), αρδευτικά έργα, στήριξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κάλυψη των κενών σε διοικητικούς φορείς, απόδοση ηλεκτρικού χώρου για αγρότες, κοινωνικά ευάλωτους, μεταποίηση, ενεργειακές κοινότητες. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη εξαίρεσης των λιμνών από το σχέδιο των πλωτών φωτοβολταϊκών, φορολογικών μέτρων και κίνητρων και συμμετοχής της Δυτικής Μακεδονίας, με ενισχυμένους όρους, σε όλα τα κυβερνητικά προγράμματα. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ