Ανοίγει αύριο η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, που θα γίνει είτε από ιδιώτες γιατρούς είτε από κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.
Σε αυτή την πλατφόρμα, οι γιατροί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να δηλώσουν ποιοι ασθενείς έχουν προβλήματα κινητικότητας, ώστε να προχωρήσει ο εμβολιασμός τους κατ’ οίκον. Επίσης, από αύριο, οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ραντεβού για όλα τα εμβόλια αυθημερόν γιατί υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας μαζί με την καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Ο κ. Θεμιστοκλέους επανέλαβε εκ νέου, κάλεσμα στους ιδιώτες ιατρούς να δηλώσουν συμμετοχή, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση έχει θεσπίσει ως κίνητρο αμοιβή ύψους 20 ευρώ για κάθε εμβολιασμό κατ’ οίκον.
Το μέτρο αφορά άτομα που είναι:
– κατάκοιτοι,
– πάσχουν από χρόνια νοσήματα ή που περιορίζουν την κινητικότητα τους, όπως π.χ. άνοια και νόσος Αλτσχάιμερ.
Συνολικά, μέχρι σήμερα 5.450.000 άτομα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση (ποσοστό που αντιστοιχεί στο 52% του γενικού πληθυσμού και 61% των ενηλίκων) και 4.426.000 Έλληνες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (ποσοστό που αντιστοιχεί στο 44% του γενικού πληθυσμού και 52% των ενηλίκων).
Απαντώντας σε σχετική ερωτηση ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε γνωστό ότι έχουν κλείσει ραντεβού 20.000 έφηβοι ηλικίας 15-17 ετών, ενώ όσον αφορά τους εφήβους 12-14 ετών, επίκειται σχετική έγκριση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Σημειώνουμε ότι νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εφήβους 12-14 ετών.
Θεοδωρίδου: «Το εργαστήριο των μεταλλάξεων είναι οι ανεμβολίαστοι»
Από την πλευρά της η καθηγήτρια και πρόεδρος της επιτροπής κυρία Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας έχουν παιδιά και έφηβοι με υποκείμενα νοσήματα.
Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παϊδιών 15-17 ετών η καθηγήτρια σημείωσε ότι και σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται έφηβοι με υποκείμενα νοσήματα.
Μάλιστα αναφέρθηκε και στην επιδημία της παχυσαρκίας στα παιδιά. Συγκεκριμένα, όπως είπε, μελέτη στις ΗΠΑ σε διάστημα 2 μηνών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν 204 έφηβοι, το 70,6% εξ αυτών είχε υποκείμενο νόσημα με κυρίαρχο την παχυσαρκία: «Η παχυσαρκία αναδείχθηκε ανεξάρτητος παράγοντας αυξημένου κινδύνου» τόνισε.
Μάλιστα εκτίμησε ότι η επιδημία Covid-19 θα γίνει παρελθόν αλλά και η ευκαιρία να στραφούμε στην χρόνια επιδημία της παχυσαρκίας. Τόνισε ακόμα ότι «το εργαστήριο των μεταλλάξεων είναι οι ανεμβολίαστοι».
Η κυρία Θεοδωρίδου έκανε ειδική αναφορά στη συμβολή της εκκλησίας στο να πειστούν όσοι είναι διστακτικοί να εμβολιαστούν. Ξεκαθάρισε ότι κανένα από τα εμβόλια δεν περιέχει εμβρυϊκά κύτταρα που προέρχονται από εκτρώσεις, όπως συχνά λέγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.