Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑ"Αχτίδα ελπίδας" για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου- Τα βήματα

“Αχτίδα ελπίδας” για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου- Τα βήματα

Διαβουλεύσεις σε πλήρη εξέλιξη γίνονται ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που έχει προκύψει με την ηλεκτρική διασύνδεση. Ήδη, φαίνεται να υπάρχουν αλλαγές και κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις. Μάλιστα το νέο πλαίσιο – πρόταση βρίσκεται από τη Τρίτη στα χέρια της Λευκωσίας, η οποία και το εξετάζει για να πάρει τις τελικές της αποφάσεις.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαίωσε την Πέμπτη ότι υπάρχει πρόοδος σε σχέση με τις συζητήσεις για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ελλάδα, Great Sea Interconnector (GSI). Μεταξύ άλλων, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον άλλων χωρών για το έργο, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Υπενθυμίζεται ότι τ στρατηγική σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ανέδειξε με χθεσινή παρέμβασή του, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, ο οποίος σε ανάρτησή του χαρακτηρίζει «κορυφαία προτεραιότητα για το Τελ Αβίβ» το έργο. Είχε προηγηθεί επικοινωνία με τον κύπριο ομόλογό του, υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργο Παπαναστασίου.

Παράλληλα,  ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι στις 19 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα για να συζητήσουν το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ελλάδα, Great Sea Interconnector. “Ένα από τα βασικά θέματα θα είναι και αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Είμαστε σε καθημερινή επαφή.” είπε ο κ.Χριστοδουλίδης.  “Οι συζητήσεις μας προχωρούν θετικά, εργαζόμαστε επί συγκεκριμένων πτυχών. Υπάρχει πρόοδος και θα λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις στη βάση ενός και μόνο παράγοντα, να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του κυπριακού λαού”, τόνισε.  Αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που αφορά τις μελλοντικές γενεές και το οποίο ενδιαφέρει την Κυβέρνηση, σημείωσε ότι οι αποφάσεις θα είναι και συνετές και θα λαμβάνουν υπόψη όλα τα δεδομένα, ό,τι και αν λένε κάποιοι περί καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων.  

“Συζητάμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, έχουμε πρόοδο, θέλω να το επαναλάβω και υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες χώρες. Δεν ήταν τυχαίο και το χθεσινό μου ταξίδι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα” όπου, όπως είπε, “συζητήθηκαν τόσο θέματα συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, όσο και το συγκεκριμένο έργο”.

Αυτό που με βάση πληροφορίες έχει δρομολογηθεί είναι μια αλλαγή του “βάρους” που θα σηκώσει η κάθε πλευρά σε περίπτωση ανωτέρας βίας και εμπλοκής του έργου. Δηλαδή, ισόποσα τόσο οι Ελλαδίτες όσο και οι Κύπριοι καταναλωτές θα επωμιστούν εξίσου την ανάκτησης από τον ΑΔΜΗΕ των μέχρι τότε δαπανών. Αντί, λοιπόν, για τον συμφωνημένο από παλαιά επιμερισμό του κόστους για κάθε τι γύρω από τη διασύνδεση, 63% οι κύπριοι καταναλωτές που είναι οι καταρχήν ωφελούμενοι, και 37% οι Έλληνες, το γεωπολιτικό ρίσκο κατανέμεται πλέον, 50%-50%.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αλλάζει ο συμφωνημένος τρόπος ανάκτησης του κόστους του έργου, ύψους 125 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, καθώς επίσης η κυπριακή πλευρά φέρεται να δέχεται να συμμετάσχει με 100 εκατ. στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, σε ποσοστό που μένει να διευθετηθεί.

Τούτων δοθέντων αναμένεται να υπάρξει και η πολιτική σφραγίδα από τις δυο ηγεσία μέχρι την Παρασκευή και να ανακοινωθεί και επίσημα η συμφωνία. Στη συνέχεια το υπουργικό συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να πάρει πολιτική απόφαση και στη συνέχεια η ΡΑΕΚ να διαμορφώσει τα ρυθμιστικά ζητήματα που εκκρεμούν.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ