Την προσοχή των νέων ζητάει ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής Αχιλλέας Γραβάνης, για το εξαιρετικά μολυσματικό και επιθετικό μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού. Ο καθηγητής εξηγεί με απλά λόγια, γιατί χρειαζόμαστε το τείχος ανοσίας που θα το πετύχουμε εάν έχει εμβολιαστεί το 80% του γενικού πληθυσμού.
Σύμφωνα με τον καθηγητή: «το νέο στέλεχος Δέλτα μολύνει πολύ πιο εύκολα από τα προηγούμενα και τους νέους που σημαντικό ποσοστό τους πλέον νοσεί».
Την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα αποδίδει ο κ.Γραβάνης στο γεγονός ότι «οι νέοι είναι οι πιο δραστήριοι και συμβάλλουν στη διασπορά του νέου στελέχους με την απίστευτη μολυσματικότητα του (50-70% ψηλότερη από το στέλεχος Άλφα-Μ. Βρετανία το οποίο είχε ήδη 50% ψηλότερη μολυσματικότητα από τον αρχικό στέλεχος της Κίνας)».
Συνεπώς, το νέο στέλεχος επιφέρει ανατροπές στο «ρίσκο/όφελος του εμβολιασμού των νέων, τόσο για τους ίδιους αλλά και για την κοινότητα».
Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους ο καθηγητής εξήγησε ότι: «ο πλήρης εμβολιασμός (15 μέρες μετά την 2η δόση) προστατεύει κατά 95% από βαριά λοίμωξη και θάνατο από το Δέλτα στέλεχος».
Στο παρακάτω σχήμα αποσαφηνίζεται γιατί χρειαζόμαστε ο εμβολιασμός να φθάσει στο 80% του γενικού πληθυσμού προκειμένου να έχουμε το τείχος ανοσίας έναντι στο μολυσματικό στέλεχος: