Η απασχόληση των γυναικών στο Αφγανιστάν μειώθηκε κατά ένα τέταρτο μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, σύμφωνα με υπολογισμούς της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), η οποία σημείωσε ότι η πτώση αυτή επιτείνεται από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις γυναίκες που εργάζονται και σε αυτές που σπουδάζουν.
Η μείωση κατά 25% της απασχόλησης των γυναικών καταγράφηκε από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 ως το τελευταίο τρίμηνο του 2022, συγκριτικά με μείωση κατά κατά 7% της απασχόλησης των ανδρών, επισήμανε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας. Οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021 όταν αποχώρησαν οι ξένες δυνάμεις.
“Οι περιορισμοί στα κορίτσια και τις γυναίκες έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην εκπαίδευσή τους και στις προοπτικές τους στην αγορά εργασίας”, σημειώνει ο Ραμίν Μπεχζάντ, υψηλόβαθμος συντονιστής για το Αφγανιστάν στην ILO σε ανακοίνωση που συνοδεύει την αξιολόγησή της για το Αφγανιστάν το 2022.
Οι αρχές των Ταλιμπάν έχουν αποκλείσει τα περισσότερα κορίτσια από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έχουν σταματήσει τη φοίτηση των γυναικών στα πανεπιστήμια και την εργασία των περισσότερων γυναικών σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Η οικονομία του Αφγανιστάν έχει επίσης βυθιστεί σε κρίση που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας. Μετά την πρόσφατη κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, οι ξένες κυβερνήσεις ανέστειλαν την αναπτυξιακή βοήθεια και πάγωσαν τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Η ILO υπολογίζει ότι το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 30-35% το 2021 και 2022.
Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να άρει το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων για να αμβλυνθεί η κρίση ρευστότητας της χώρας και δηλώνουν ότι εστιάζουν στην ενθάρρυνση του εμπορίου και των επενδύσεων για να δημιουργήσουν οικονομική αυτάρκεια.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ