Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑΑυστηρός έλεγχος των πλαστών πιστοποιητικών-Στο "μικροσκόπιο" οι ιατρικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ

Αυστηρός έλεγχος των πλαστών πιστοποιητικών-Στο “μικροσκόπιο” οι ιατρικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ

Τα πλαστά πιστοποιητικά νόσησης ή εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού υγειονομικών αλλά και οι εξονυχιστικοί έλεγχοι των διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων, προκειμένου να γνωρίζει ο ΕΟΠΥΥ εάν πράγματι πραγματοποιούνται από τον ασφαλισμένο ή χρεώνεται πλασματικά ο ασφαλιστικός φορέας, είναι μερικές από τις προτεραιότητες της νέας ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης γνωριμίας που είχε σήμερα με τους διαπιστευμένους ιατρικούς συντάκτες, ανέφερε ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές των Υγειονομικών Περιφερειών και του υπουργείου Υγείας, έχουν βάλει στο μικροσκόπιο περιπτώσεις εμβολιασμού που χαρακτηρίζονται ως ύποπτες, στο πλαίσιο της έρευνας για τα πιστοποιητικά- μαϊμού.

Συγκεκριμένα στο μικροσκόπιο μπαίνουν αλλαγές ταχυδρομικού κωδικού για κλείσιμο ραντεβού εμβολιασμού, που συνέβησαν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Επίσης, εξετάζονται πιστοποιητικά νόσησης με βάση νοσηλείες που όμως δεν συνοδεύονται από τις αντίστοιχες εξετάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, το φαινόμενο δεν παρουσιάζει μαζικότητα, υπάρχει όμως γεωγραφική διασπορά.

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Ο κ. Πλεύρης είπε επίσης ότι θεώρει “προσωπικό του στοίχημα” τον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, μετά και από τη δική του εμπειρία το 2016.

“Όταν είχα αποσωληνωθεί και έβλεπα τους γύρω μου διασωληνωμένους, αισθανόμουν ότι βρίσκομαι σε ένα νεκρό χώρο μεταξύ ζωής και θανάτου. Είναι κρίμα να πεθαίνει τόσος κόσμος από νοσοκομειακές λοιμώξεις”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός υγείας, τονίζοντας πως ήδη έχει ζητήσει από εντατικολόγους και αρμόδιους του υπουργείου, στοιχεία με τους ποιοτικούς δείκτες που αφορούν τους ασθενείς που χάνουν τη ζωή τους από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, συμπεριλαμβανομένων και των ασθενών Covid.

“Η Ελλάδα το 2018 ήταν η πρώτη χώρα σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και αποδίδει το γεγονός όχι τόσο στην αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά, αλλά και στην κακή τήρηση των κανόνων αντισηψίας συνολικά στα νοσοκομεία”, όπως τονισε.

Για τον ΕΟΠΥΥ

Επίσης ο υπουργός προανήγγειλε τη διενέργεια ελέγχων σε πραγματικό χρόνο για τις διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις των ασφαλισμένων του οργανισμού προκειμένου να ελεγχθεί αν μια εξέταση γίνεται πραγματικά ή χρεώνεται πλασματικά.

«Το 2022 θα έχουμε νέους όρους στον ΕΟΠΥΥ, τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό, και τους παρόχους υγείας με τους οποίους συμβάλλεται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Γι΄ αυτό αναμένεται να θεσπιστούν ποιοτικά κριτήρια καθώς και εντατικότερη αξιολόγηση των υπηρεσιών.