Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΝΑΥΤΙΛΙΑΑσφαλής διέλευση των θαλασσών - Interreg VI-A ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ 2021-2027

Ασφαλής διέλευση των θαλασσών – Interreg VI-A ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ 2021-2027

Την 21 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας μεταξύ της κυπριακής και ελληνικής πλευράς, στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών εργασιών για την έναρξη της υλοποίησης του στρατηγικού έργου με τίτλο «Ασφαλής διέλευση των θαλασσών» και ακρωνύμιο Α.Λ.Σ. Το έργο υπεβλήθη, ως πρόταση, στην πρόσκληση «Πράξη Στρατηγικής Σημασίας στον Ειδικό Στόχο 7.3. “Προστασία και οικονομική και κοινωνική ενσωμάτωση των υπηκόων τρίτων χωρών”» του προγράμματος Interreg VI-A ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ 2021-2027.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη το έντονο γεωγραφικό ανάγλυφο των ανατολικών θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας, γεγονός που δυσχεραίνει την ολοκληρωμένη επιτήρηση του θαλασσίου πεδίου και την παροχή αποτελεσματικών υπηρεσιών Έρευνας – Διάσωσης. Επιπρόσθετα, ελήφθη υπόψη το γεγονός της επιτήρησης των θαλασσίων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο εντοπισμός και η διάσωση ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο, συνεπεία μαζικών μεταναστευτικών ροών.

Γνωρίζοντας ότι οι επιχειρησιακές ανάγκες τείνουν συνεχώς αυξανόμενες, κρίθηκε απαραίτητη η προμήθεια κινητών μέσων επιτήρησης, τόσο από ελληνικής όσο από κυπριακής πλευράς, τα οποία θα μπορούν να αναπτυχθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των #2.655.100,00#€, ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ και από εθνικούς πόρους.

Στη συνάντηση της 21ης Οκτωβρίου 2024 συμμετείχαν, από κυπριακής πλευράς, ο Διευθυντής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Κυπριανού, ο Διοικητής ΚΣΕΔ Αντιπλοίαρχος Ανδρέας Χαραλαμπίδης ΠΝ και ο Τμηματάρχης Εξοπλιστικών – Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΚΣΕΔ Υποπλοίαρχος (Μ) Αθηνόδωρος Στυλιανίδης ΠΝ.

Από ελληνικής πλευράς, συμμετείχε η Προϊσταμένη της Επιτελικής Δομής ΕΠΣΑ ΥΝΑΝΠ κ. Αθηνά Φωκά, ο Τμηματάρχης Οργάνωσης και Ανάπτυξης της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιπλοίαρχος ΛΣ (Ο) Χριστοφίλης Διονύσιος καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων και της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ ΥΝΑΝΠ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ