Κοινή δήλωση για την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα των υποβρύχιων καλωδίων ενέκρινε η Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Η κοινή δήλωση, που προτάθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθορίζει αρχές για ασφαλείς, αξιόπιστες, βιώσιμες και ανθεκτικές υποδομές υποβρύχιων καλωδίων.
Όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), τα υποβρύχια καλώδια είναι απαραίτητα για τη διεθνή συνδεσιμότητα, την κυκλοφορία των δεδομένων και τις επικοινωνίες. Οι αρχές αυτές περιλαμβάνουν συστάσεις για την επιλογή παρόχων υποβρύχιων καλωδίων χαμηλού κινδύνου, την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών κυβερνοασφάλειας, τη βελτίωση της ποικιλομορφίας των διαδρομών και την προστασία των καλωδιακών δικτύων από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε διακινούμενα δεδομένα.
Η κοινή δήλωση συνάδει με τη σύσταση της Επιτροπής σχετικά με την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα των υποδομών υποβρύχιων καλωδίων, η οποία καθορίζει ένα σύνολο δράσεων σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο για τη βελτίωση της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας των υποβρύχιων καλωδίων, μέσω καλύτερου συντονισμού σ’ ολόκληρη την ΕΕ, τόσο όσον αφορά τη διακυβέρνηση, όσο και τη χρηματοδότηση.
“Τα υποβρύχια καλώδια αποτελούν κορυφαίας σημασίας στρατηγική υποδομή. Σχεδόν όλη η διεθνής κυκλοφορία δεδομένων γίνεται μέσω υποβρύχιων καλωδίων και είναι εκτεθειμένη σε απειλές που σχετίζονται με την ασφάλειά τους, όπως η πειρατεία ή η παρακολούθηση. Χαιρετίζω θερμά την κοινή δήλωση, που θα δώσει τη δυνατότητα σ’ εμάς και στους εταίρους μας να ενισχύσουμε την ασφάλεια των υποβρύχιων καλωδίων σε παγκόσμιο επίπεδο”, σχολίασε η κυρία Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή.
Βελτίωση συντονισμού
Η ευρωπαϊκή σύσταση σχετικά με την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα των υποβρύχιων καλωδιακών υποδομών παρουσιάζει μια σειρά δράσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας των υποβρυχίων καλωδίων, μέσω καλύτερου συντονισμού σε ολόκληρη την ΕΕ, τόσο όσον αφορά τη διακυβέρνηση, όσο και τη χρηματοδότηση.
Η κοινή σύσταση της ΕΕ περιγράφει μια σειρά δράσεων τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στόχος είναι η ενίσχυση της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας των υποβρύχιων συστημάτων καλωδίων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τις παγκόσμιες επικοινωνίες και τη μεταφορά δεδομένων. Τα βασικά σημεία περιλαμβάνουν:
- Βελτίωση του συντονισμού: Καθιέρωση καλύτερου συντονισμού σε ολόκληρη την ΕΕ για τη διαχείριση και την προστασία των υποβρύχιων καλωδιακών υποδομών.
- Ενίσχυση της διακυβέρνησης: Ενίσχυση των δομών διακυβέρνησης για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας αυτών των κρίσιμων περιουσιακών στοιχείων.
- Αύξηση της χρηματοδότησης: Διάθεση κατάλληλης χρηματοδότησης για τη στήριξη των αναγκαίων μέτρων για τη διασφάλιση των συστημάτων υποβρύχιων καλωδίων.
Οι δράσεις αυτές αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι υποδομές υποβρύχιων καλωδίων και στη διασφάλιση της συνεχούς λειτουργίας και αξιοπιστίας τους έναντι πιθανών απειλών.