Σε μεταβατικό στάδιο επανεξέτασης δεδομένων μετά την απομάκρυνση του εκλογικού – πολιτικού ρίσκου βρίσκεται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, ενώ μολονότι δε λείπουν οι εταιρικές εξελίξεις και η ευρύτερη επιχειρηματική κινητικότητα, εντούτοις νέες εισροές δεν υπάρχουν προς το παρόν, με τα ισχυρά χαρτοφυλάκια να έχουν περιορίσει σημαντικά τις κινήσεις τους.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανακυκλώνονται διαρκώς τα ίδια κεφάλαια με τους όγκους και τους τζίρους να είναι περιορισμένοι, με αποκορύφωμα τη χθεσινή συνεδρίαση όπου η αξία συναλλαγών κατήλθε στα 34,88 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να διακινούν μόλις 7,3 εκατ. ευρώ, που είναι η δεύτερη χειρότερη συγκομιδή για φέτος, μετά τα 7,22 εκατ. ευρώ στην πρώτη συνεδρίαση του έτους, στις 3 Ιανουαρίου 2022!
Γενικότερα ο τραπεζικός κλάδος αποδεικνύεται ξανά ο μεγάλος «ασθενής» και το κεντρικό βαρίδι της χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς το περασμένο 5ήμερο κατέγραψε πτώση 7,24%, αποτελώντας την κύρια αιτία που ο Γ.Δ. δεν μπόρεσε να επανακτήσει το όριο ψυχολογίας των 800 μονάδων.
Η Πειραιώς συνεχίζει να είναι ουραγός τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και ευρύτερα, έχοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση με -10,30% και διαρκή ιστορικά χαμηλά που προβληματίζουν, ενώ η κεφαλαιοποίησή της κατήλθε στα 925 εκατ. ευρώ, περίπου περίπου 450 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τα κεφάλαια που σήκωσε στην αύξηση κεφαλαίου! Η Εθνική είχε εβδομαδιαία πτώση 7,80%, η Alpha Bank έχασε 7,30%, ενώ η Alpha Bank υποχώρησε κατά 5,82%.
Σε μια εποχή που το ΑΕΠ θα «τρέξει» με ρυθμούς 3,5% έως 4%, με τον τουρισμό σε εξαιρετική χρονιά που θα στηρίξει την οικονομία, με τα πακέτα του Ταμείου Ανάκαμψης να δημιουργούν μεγάλη κινητικότητα σε πληθώρα κλάδων όπως της ενέργειας, των κατασκευών – υποδομών και της πληροφορικής, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει «κολλημένο» στη ζώνη των 800 μονάδων, ενώ εδώ και εφτά χρόνια συνεχίζει να διαπραγματεύεται κάτω από τις 1.000 μονάδες.
Όπως προαναφέρθηκε, ένας από τους λόγους αυτής της… παρακμής είναι ο τραπεζικός κλάδος που σε μια εβδομάδα όπου blue chips – οδηγοί της αγοράς όπως ΟΠΑΠ, Coca Cola HBC, ΟΤΕ και Jumbo, είχαν κέρδη από 0,31% έως 4,09%, ο κλαδικός τραπεζικός δείκτης υποχώρησε σε ποσοστό 7,24%, «τραβώντας» το Γενικό Δείκτη χαμηλότερα.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της εβδομάδας ήταν η υστέρηση των ενεργειακών μετοχών, καθώς οι εξελίξεις διεθνώς αλλά και στη χώρα μας, προβληματίζουν για την επόμενη ημέρα. Μετοχές όπως Μυτιληναίος (-4,09% το πενθήμερο), Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ κινήθηκαν χαμηλότερα, αν και είχαν μικρότερη πτώση από τις τράπεζες.
Εντός αυτού του σκηνικού, ο Γ.Δ. υποχώρησε το πενθήμερο σε ποσοστό 0,94%, ο FTSE 25 έχασε 1,30% και ο MidCap -0,14%. Έτσι, από την αρχή του χρόνου ο Γ.Δ. υποχωρεί σε ποσοστό 11,05%, ο FTSE 25 χάνει 11,34%, ο Mid Cap είναι στο -12,67%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 21,88%.