Στην πλέον αναπτυξιακή και δημιουργική περίοδο της 77χρονης ιστορίας της βρίσκεται η χανιώτικη εταιρεία «Το Μάννα» Ν. Τσατσαρωνάκης ΑΒΕΕ, η οποία αποτελεί την leader στην αγορά παξιμαδιού στην Ελλάδα με μερίδιο περί το 30%, έχοντας δημιουργήσει ένα ισχυρότατο brand, το οποίο πλέον αγκαλιάζουν και οι νέες γενιές.
Η εταιρεία που διατηρεί δύο μονάδες στην Κρήτη, πλέον δρομολογεί το άνοιγμα και εργοστασίου στην Αθήνα, το οποίο εδρεύει στις Αχαρνές Αττικής και δημιουργείται στις πρώην εγκαταστάσεις της ιστορικής αρτοβιομηχανίας Κατσέλης, τις οποίες απέκτησε το 2021 η Ν. Τσατσαρωνάκης.
Η απόκτηση των εγκαταστάσεων συνολικής έκτασης 23.000 τ.μ., στοίχησε 6,2 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχουν γίνει επενδύσεις ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού αξίας 3,2 εκατ. ευρώ. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής, το σύνολο της επένδυσης ανακατασκευής θα ανέλθει στα 7 εκατ. ευρώ. Έως το τέλος Μαΐου θα γίνει η μετεγκατάσταση των logistics, ενώ θα δημιουργηθεί υπερσύγχρονο κέντρο διανομής αλλά και νέα μεγάλη παραγωγική μονάδα, που θα αλλάξει τα δεδομένα για την εταιρεία.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική κίνηση για την Τσατσαρωνάκης, καθώς μέσω της νέας μονάδας, θα προσθέσει νέους κωδικούς στο ήδη πλούσιο χαρτοφυλάκιό της, ενώ θα μπει και σε νέες κατηγορίες, πέραν των παξιμαδιών, πάντα βεβαίως με προϊόντα που θα έχουν βάση το αλεύρι. Η νέα μονάδα δεν θα παράγει τα προϊόντα που παράγουν οι δύο άλλες μονάδες στην Κρήτη, αλλά νέα προϊόντα, όμως δεν υπάρχει πλάνο εισόδου στην αγορά του ψωμιού.
Η εταιρεία διατηρεί την κεντρική της μονάδα 9.000 τ.μ. στον Πλάτανο Κισσάμου, ενώ έχει δημιουργήσει και μια δεύτερη παραγωγική μονάδα στο Βαρύπετρο του Δήμου Χανίων, η οποία αυξάνει διαρκώς τη παραγωγή της.
Στροφή των καταναλωτών στην υγιεινή διατροφή
Η εταιρεία «Το Μάννα» Ν. Τσατσαρωνάκης ΑΒΕΕ έχει μηδενικό δανεισμό και πάγια τακτική της είναι να αναπτύσσεται με ίδια κεφάλαια, έχοντας γενικά συντηρητική πολιτική στα όποια ανοίγματα κάνει κατά καιρούς. Παράλληλα, πάγια στρατηγική των μετόχων είναι η επανεπένδυση των εταιρικών κερδών εκ νέου στην επιχείρηση. Το 2023 ο κύκλος εργασιών ξεπέρασε τα 22 εκατ. ευρώ, έναντι 12,1 εκατ. ευρώ περίπου το 2022 και 11,78 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2021.

Στη διάρκεια της πανδημίας η κατανάλωση παξιμαδιών ήρθε στο προσκήνιο με πολύ εμφατικό τρόπο λόγω της στροφής των καταναλωτών σε υγιεινές επιλογές τροφής. Η τάση συνεχίζεται και μετά το πέρας της πανδημίας, ενώ τα προϊόντα και κυρίως η σειρά «Δαγκωτό» κερδίζουν και τις μικρότερες γενιές (κάτω των 30). Το «Δαγκωτό» είναι ένα σνακ με βάση το παξιμάδι, που κυκλοφόρησε το 2023 και μέσα σε έναν χρόνο έχει καταφέρει να συνεισφέρει το 10%-11% του συνολικού τζίρου της επιχείρησης.
Όπως τόνισε χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους στην Αθήνα η διευθύνουσα σύμβουλος κα Ελένη Τσατσαρωνάκη, οι πρώτοι μήνες του 2025 τρέχουν με ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ του 12% και του 15%. Επίσης, σημείωσε πως η επιχείρηση έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων σε πρώτες ύλες, ενέργεια, καύσιμα κ.λπ. και δεν έχει προχωρήσει σε σοβαρές ανατιμήσεις εδώ και τρία χρόνια.
Η εταιρεία παράγει στις εγκαταστάσεις της, μέσα από τέσσερις γραμμές παραγωγής, περισσότερους από 80 κωδικούς σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων, τα οποία διοχετεύει στην αγορά μέσω των δύο Κέντρων Διανομής της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, εξάγει και περίπου 7% της παραγωγής της σε 40 χώρες.
Από το 1948
Η εταιρεία είναι η πρώτη στην Ελλάδα που συσκεύασε το παξιμάδι, ενώ σήμερα έχει φτάσει να ζυμώνει 18 τόνους αλευριού την ημέρα. Ιδρύθηκε το 1948 με τη δημιουργία ενός φούρνου από τον Χαρίτο Τσατσαρωνάκη, ο οποίος, εμπνευσμένος από το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα και τα ακούσματα του πολέμου, έδωσε την ονομασία «Μάννα». Το 1960 ο γιος του Χαρίτου, Νίκος, παίρνει το τιμόνι της επιχείρησης και είναι αυτός που φέρνει τα παξιμάδια σε χαρτοσακούλα και τα διαθέτει στην Κεντρική Αγορά των Χανίων.

Το 1968 τα παξιμάδια «Το Μάννα» τοποθετούνται ως συσκευασμένο προϊόν στα σούπερ μάρκετ της Αθήνας, ενώ το 1985 είναι η εποχή που τίθεται σε λειτουργία, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Πλάτανο, ο μεγαλύτερος για την εποχή περιστροφικός φούρνος αρτοποιίας, οδηγώντας την παραγωγή σε άλλο επίπεδο.
Ενα χρόνο μετά, τα παξιμάδια της εταιρείας εξάγονται στη Νέα Υόρκη. Το 1996 στελεχώνει την εταιρεία η τρίτη γενιά της οικογένειας με βασικό καθοδηγητή τον αδελφό του Νίκου, Γιώργο, χημικό μηχανικό. Το 2001 ξεκινούν οι εξαγωγές στην Αυστραλία.
Χρονιά-σταθμό για την εταιρεία και τα προϊόντα της αποτελεί το 2012, όταν ο FDA, η Ομοσπονδιακή Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, άναψε το “πράσινο φως” και έδωσε στη μονάδα της, που βρίσκεται στον Πλάτανο Κισσάμου, το σήμα “FDA Approved”. Συνάμα, το επιχειρηματικό της μοντέλο έχει γίνει case study σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Το 2015 η εταιρεία ξεκινά να δραστηριοποιείται και σε άλλες κατηγορίες αρτοπαρασκευασμάτων και δύο χρόνια μετά δημιουργεί το κέντρο διαμετακόμισης και εφοδιασμού στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα η εταιρεία «Το Μάννα» Ν. Τσατσαρωνάκης ΑΒΕΕ απασχολεί περίπου 150 εργαζόμενους, ενώ συνολικά, μαζί με το ξενοδοχείο και τον πρωτογενή τομέα, φτάνει τα καλοκαίρια ακόμη και τους 250 εργαζόμενους.
Σταδιακή μετατροπή σε όμιλο
Η εταιρεία πλην του τομέα των παξιμαδιών που παράγει δεκάδες κωδικούς και αποτελεί την απόλυτη ναυαρχίδα των εργασιών της, διαθέτει από το 2008 το ξενοδοχείο Molos Bay στην Κίσαμο, το εστιατόριο – beach bar Liokalyvo στα Φαλάσαρνα, που συνδέει τον φυσικό χώρο με τη διατροφή και την ευεξία (place and well-being), αλλά και παραγωγικό συγκρότημα (θερμοκήπια) στα Φαλάσαρνα, σε έκταση 40.000 τετραγωνικών μέτρων, που είναι πλέον μια αυτοτελής δραστηριότητα. Στα συγκεκριμένα θερμοκήπια παράγονται ντομάτες και ντοματίνια, ενώ σε ελαιώνες της ευρύτερης περιοχής παράγεται ελαιόλαδο, δηλαδή βασικά προϊόντα για κάθε ελληνικό νοικοκυριό.
Η χανιώτικη εταιρεία δρομολογεί σταδιακά το διαχωρισμό των τριών δραστηριοτήτων που έχει παρουσία (μεταποίηση, αγροτική παραγωγή και τουρισμό), προσδίδοντας σε κάθε τομέα αυτονομία, περαιτέρω εξειδίκευση αλλά και καλύτερη πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης.
