Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΒ. Αποστολόπουλος (Όμιλος Ιατρικού Αθηνών): Υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ το επενδυτικό...

Β. Αποστολόπουλος (Όμιλος Ιατρικού Αθηνών): Υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου

Για το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών που ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ αναφέρθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ot.gr ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Δρ Βασίλης Αποστολόπουλος.

Παράλληλα, σημειώνει ότι τα σχέδια του ομίλου στην εκπαίδευση είναι οραματικού χαρακτήρα με στόχο η Ελλάδα να γίνει πόλος έλξης σε νέους φοιτητές αλλά και να αποτελέσει κίνητρο για να μην φεύγουν οι νέοι μας για σπουδές στο εξωτερικό. Ακόμα, αναφέρεται και στα σχέδια του ομίλου για τη δημιουργία ενός γενικού νοσοκομείου στην Αττική, ένα πρότυπο ιατρικό πάρκο που θα προσφέρει όλα τα επίπεδα της παροχής υπηρεσιών υγείας.

Τέλος, σχολιάζει με καυστικό τρόπο την διατήρηση του τελευταίου μνημονιακού κατάλοιπου, το clawback.

Για την κατάσταση στον τομέα της υγείας: Μπορεί να συνεργαστούν ιδιωτικός και δημόσιος τομέας

Η πανδημία έδειξε ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας υγείας μπορούν να συνεργαστούν και ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών στηριζόμενος σε αυτή την περίοδο, επισημαίνει ότι μια πιο ανοιχτή προσέγγιση σε σχέση με τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, έδειξε ότι μπορούν οι τομείς συνεργαζόμενοι να πετύχουν το βέλτιστο αποτέλεσμα. Ο ίδιος αφού δηλώνει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η υγεία αυτή την στιγμή αποτελεί μια πολύ υψηλή κυβερνητική προτεραιότητα, προσθέτει ότι η εταιρεία του είναι έτοιμη να υπηρετήσει τις οποιεσδήποτε πολιτικές αποφάσεις ληφθούν: «Πάνω από όλα για την προαγωγή της υγείας του λαού μας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Για το νομοθετικό πλαίσιο ΣΔΙΤ στην υγεία

Σύμφωνα με τον Δρα Αποστολόπουλο, οι συμπράξεις  μπορεί να είναι πολυεπίπεδες. «Άρα λοιπόν μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό από το να εκτονωθεί αυτή τη στιγμή μια υπερβάλλουσα ζήτηση, η οποία υπάρχει στο δημόσιο τομέα από τον ιδιωτικό, μέχρι το να γίνουν πιο βαθείς και ουσιαστικές συνεργασίες, που μπορεί ενδεχομένως να περιλαμβάνουν μέχρι και τη διαχείριση μονάδων», εξηγεί.

Καταλήγει δε για το θέμα, ότι «την ατζέντα θα την υπαγορεύσει η κυβέρνηση. Όπως και να χει ο όμιλος του Ιατρικού είναι όσο τολμηρός θα ήθελε η πολιτεία προκειμένου να ανταποκριθεί στις όποιες αποφάσεις».

Τονίζει επιπλέον ότι «σε μια σύγχρονη χώρα όπως είναι σήμερα η Ελλάδα, αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι ο πολίτης να απολαμβάνει σωστή φροντίδα για την υγεία του και σε σωστή τιμή για το κράτος».

Άρα λοιπόν, κατά την άποψή του, «εάν ο φορέας, ο οποίος θα παρέχει την υπηρεσία είναι κρατικός ή ιδιωτικός, αυτό δεν πρέπει να μας απασχολεί τόσο. Σύμφωνα με αυτή την παραδοχή υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν και όλα να κατατείνουν χωρίς ιδεολογικές προκαταλήψεις και προεκτάσεις στο βέλτιστο αποτέλεσμα για την παροχή υγείας στον πολίτη μας».

Για το το clawback: Το μνημονιακό μέτρο που συνεχίζει να επιβαρύνει τις επιχειρήσεις

Μιλώντας για ένα από τα τελευταία μνημονιακά κατάλοιπα που συνεχίζουν να επιβαρύνουν τον κλάδο, το περίφημο clawback, θυμίζει ότι «ξεκίνησε ως έκτακτο μέτρο που θα εφαρμόζονταν για περίπου 3 χρόνια, δηλαδή από το 2013 μέχρι το 2016 και επιβεβαίωσε την εθνική μας παροιμία που λέει ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Είναι μέτρο μνημονιακού χαρακτήρα», τονίζει, «που δεν συνάδει με την συζήτηση για επενδυτική βαθμίδα».

Και συνεχίζει: «Όταν κουβαλάμε μνημονιακά μέτρα, αυτό από μόνο του έχει μια αντίφαση. Έχουν περάσει 10 χρόνια και ακόμα συζητάμε κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε να το συζητάμε. Προφανώς», αναφέρει, «και η καθολική άρση αυτού του μέτρου είναι η πιο δίκαιη και η πιο επιβεβλημένη».

Και όπως εξηγεί: «Γιατί μιλάμε για ένα μέτρο, το οποίο είναι οριζόντιου χαρακτήρα και φέρνει μια πολύ μεγάλη στρέβλωση στην αγορά».

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο, είναι ένα μέτρο που επιβραβεύει αυτούς οι οποίοι έχουν παραβατική συμπεριφορά σε βάρος αυτών που είναι συνεπείς. «Άρα λοιπόν, είμαστε σήμερα σε ένα σημείο όπου δεν συζητάμε για την πλήρη κατάργησή του, αλλά συζητάμε αν θέλετε μια ενδιάμεση κατάσταση, όπου το βάρος αυτό δεν θα κατανέμεται οριζοντίως, αλλά με βάση κάποια κριτήρια τα οποία έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά και προφανώς δεν θα έχουν το ίδιο το βάρος σε αυτούς που επενδύουν σε τεχνολογία και σε αυτούς που επενδύουν σε προσωπικό. Σε αυτούς που διαθέτουν συστήματα ποιότητας και δίνουν καλύτερη υγεία στον πολίτη, από αυτούς που εν μέρει εκμεταλλεύονται τον πολίτη».

Για το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών: Υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ

Ο Δρ Βασίλης Αποστολόπουλος περιγράφει το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και σημειώνει: «Καταρχάς να θυμίσω πως ακόμα και στην περίοδο της βαθιάς κρίσης, ο όμιλός μας δεν σταμάτησε καμία στιγμή να επενδύει».

Και τονίζει την αναγκαιότητα αλλά και τη φιλοσοφία του ομίλου: «Είναι η επενδυτική μας στρατηγική, διότι στον κλάδο της υγείας όσο τα χρόνια προχωράνε αυτό γίνεται ακόμα πιο εμφατικό. Μικραίνει ο κύκλος ζωής των μηχανημάτων και των σύγχρονων τεχνολογιών, γιατί έρχεται μια καινούργια τεχνολογία να αντικαταστήσει. Άρα κανείς θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα διαρκές επενδυτικό πλάνο, πολύ δε περισσότερο όταν η επένδυση στην τελευταία τεχνολογία είναι ο βασικός άξονας στον οποίο εδράζεται η στρατηγική μας».

Ο διευθύνων σύμβουλος μιλά για το ύψος του επενδυτικού πλάνου και που αποσκοπεί: «Μονάδες σαν τις δικές μας έχουν μόνιμα σε εξέλιξη ένα πενταετές επενδυτικό πλάνο, το οποίο υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος είναι αυτές τις τεχνολογίες να τις κάνουμε πόλο έλξης και για το ανθρώπινο δυναμικό από την Ελλάδα και από το εξωτερικό που θα έρθει να ενταχθεί στους κόλπους μας και βεβαίως να επεκτεινόμαστε και κτιριακά και γεωγραφικά σε καινούργιους τόπους».

Αναφέρεται επίσης στα σχέδια για ένα νέο γενικό νοσοκομείο στην Αθήνα, ένα Πρότυπο Ιατρικό Πάρκο όπως το περιέγραψε το οποίο θα περιλαμβάνει όλο το εύρος των υπηρεσιών υγείας, αλλά και άλλες μορφές όπως η ευεξία.

Για την δημιουργία πρότυπης μη κρατικής ιατρικής σχολής: Θα δώσουμε ένα ηχηρό παρών

Παράλληλα δηλώνει παρών ως όμιλος για τη δημιουργία μιας πρότυπης μη κρατικής ιατρικής σχολής. «Είναι στις σκέψεις μας πάνω από μία εικοσαετία και νομίζω ότι όταν τελεσίδικα όλες οι προϋποθέσεις προκύψουν, θα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ένα ηχηρό παρών».

Περιγράφει τα οφέλη που θα έχει η χώρα τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων: «Θα έλεγα ότι αυτός ο τομέας θα προσφέρει στη χώρα ιδιαίτερα υψηλή προστιθέμενη αξία. Αντιλαμβάνεται κανείς τι σημαίνει αυτό με τους ξένους φοιτητές που θα έρθουν στην Ελλάδα, αλλά  και με τους Έλληνες που δεν θα φύγουν στο εξωτερικό. Όμως το πλέον σημαντικό είναι οι σφαίρες επιρροής που θα δημιουργήσει η ελληνική ιατρική στις χώρες από τις οποίες θα προέλθουν οι φοιτητές που θα επιλέξουν τη χώρα μας για να σπουδάσουν».

Για τον Όμιλο Ιατρικό Αθηνών η δημιουργία πρότυπης μη κρατικής σχολής αποτελεί όραμα: «Είναι κάτι που είμαστε έτοιμοι να το υπηρετήσουμε. Είναι οραματικού χαρακτήρα και δεν το βλέπουμε μόνο από πλευράς οικονομικής», υπογραμμίζει με έμφαση ο κ. Αποστολόπουλος.

Για τη νέα μονάδα Ογκολογίας στην Θεσσαλονίκη: Το τεράστιο κενό στη Βόρεια Ελλάδα

Ειδικά για την ογκολογική μονάδα της Θεσσαλονίκης, ο κ. Αποστολόπουλος τονίζει το γεγονός ότι «δυστυχώς η ογκολογία είναι μια ειδικότητα που απασχολεί και θα απασχολεί τα επόμενα χρόνια λόγω των συνθηκών που καταλαβαίνετε», μας λέει και επισημαίνει τους λόγους της απόφασης:  «Άρα λοιπόν διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ένα τεράστιο κενό στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών που αφορούν στην ογκολογία και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα. Γιατί θα πρέπει να ξέρετε ότι το διαβαλκανικό απευθύνεται και σε ολόκληρη τη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων».

Και περιγράφει τη διαφορά που θα διαπιστώσουν οι ασθενείς με τη νέα μονάδα: «Άρα λοιπόν, στην ευρύτερη αυτή περιοχή υπήρχε ένα μεγάλο έλλειμμα οργανωμένης παροχής υπηρεσιών που θα μπορεί πλέον ο ασθενής από το άλφα μέχρι το ωμέγα να παίρνει όλο το φάσμα των υπηρεσιών μέσα από τη λειτουργία σύγχρονων εργαλείων πέραν των μηχανημάτων».

Και γίνεται πιο σαφής: «Σύγχρονα εργαλεία, είναι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και πρόκειται να βοηθήσουν τον ασθενή ώστε σε ένα σημείο να βρει συνολικές απαντήσεις για την υγεία του. Να πάρει τις συνολικές υπηρεσίες που απαιτούνται από την υγεία και όχι σε μια αν θέλετε μαζική προσέγγιση, αλλά σε μια εξατομικευμένη βάση που είναι αν θέλετε, ο στόχος της σύγχρονης ιατρικής».

Για τον ιατρικό τουρισμό: Δεν υπάρχει εθνικό πλάνο δράσης

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών μιλά και για τον ιατρικό τουρισμό.

Αναφέρεται στην ιστορία που έχει ο όμιλος: «Ο ιατρικός τουρισμός πριν καν εφευρεθεί ως όρος, υπήρχε στο οπτικό πεδίο του ομίλου μας. Η σύλληψη του οποίου έγινε στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 και υλοποιήθηκε το 2000 με το Διαβαλκανικό. Και είχε ακριβώς σαν στόχο να καταστήσει την Θεσσαλονίκη σημείο αναφοράς στις υπηρεσίες υγείας για όλη την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και όπως απέδειξε τελικά και η ιστορία, όχι μόνο. Προσφέρουμε υπηρεσίες ιατρικού τουρισμού, όπως τις λέμε σήμερα από τις περιοχές αυτές από την Μέση Ανατολή μέχρι και την Αγγλία».

Ο ίδιος αναφέρει ότι ο ιατρικός τουρισμός είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, απαιτεί συντεταγμένες προσπάθειες, ιδιωτικές και εθνικές, μια εθνική στρατηγική προώθησης. «Και βεβαίως είναι κάτι το οποίο δεν είναι άμεσης απόδοσης».

Μιλά για τα λάθη που έχουν γίνει: «Το γεγονός λοιπόν αυτό έχει οδηγήσει πολλές φορές από πολλούς παρόχους αλλά και σχεδιαστές,  αν θέλετε πολιτικών, σε ένα τσαλαβούτημα, με αποτέλεσμα η χώρα να μην έχει πάρει τη θέση που της αξίζει. Και μπορεί γιατί και από πλευράς τεχνολογίας αλλά και από πλευράς ιατρικού δυναμικού είμαστε στην κορυφή, δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από καμία χώρα είτε της Ευρώπης, είτε εκτός Ευρώπης, αλλά δεν υπάρχει ένα εθνικό πλάνο δράσης», καταλήγει.

*Η συνέντευξη του Δρ Βασίλη Αποστολόπουλου δόθηκε στον Νίκο Φιλιππίδη (ot.gr-Οικονομικός Ταχυδρόμος)

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ