Προβληματισμό και έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν στην Ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα οι ανακοινώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική πλευρά συμφώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να υποστηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για την θέση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).
Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα στηρίξει την ελληνική υποψηφιότητα ως μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Μετά τις σχετικές ανακοινώσεις του κ. Δένδια, εκπρόσωποι σημαντικών φορέων της ναυτιλίας ζήτησαν διευκρινήσεις για το τι ακριβώς περιλαμβάνει η συμφωνία των δύο πλευρών, ενώ αρκετοί άλλοι ,μεταξύ των οποίων και σημαντικοί Έλληνες εφοπλιστές διαμαρτύρονταν για το γεγονός πως δεν είχαν καμιά πρότερη ενημέρωση σχετικές με τις προθέσεις της Ελληνικής πλευράς.
Κυβερνητικές πηγές που έγιναν δέκτες των αντιδράσεων αυτών υπογράμμιζαν ότι πρόκειται για μια κίνηση υψηλής πολιτικής που συζητήθηκε εντός της κυβέρνησης και εγκρίθηκε και ως εκ τούτου οι όποιες αντιδράσεις δεν έχουν νόημα, ενώ τόνιζαν ότι η εθνικότητα του Γενικού Γραμματέα του ΙΜΟ δεν έχει καμιά σημασία και δεν παίζει κανέναν ρόλο στην προώθηση των θεμάτων που ενδιαφέρουν την Ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία.
«Άλλωστε», προσέθεταν, «οι δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, πάντα είχαν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας στους κόλπους του ΙΜΟ και συνεργάζονται ώστε η μια χώρα να στηρίζει και να προωθεί θέματα της ναυτιλιακής ατζέντας της άλλης που δεν έθιγαν τα δικά της ναυτιλιακά συμφέροντα».