Σάββατο, Ιανουάριος 18, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΑποθήκη Διοξειδίου του Άνθρακα: Ο σχεδιασμός για τη “λεκάνη” του Πρίνου

Αποθήκη Διοξειδίου του Άνθρακα: Ο σχεδιασμός για τη “λεκάνη” του Πρίνου

Συμβατή με τους στόχους του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα ΕΣΕΚ) είναι η προώθηση της κατασκευής “αποθήκης διοξειδίου του άνθρακα” στον Πρίνο. Άλλωστε με βάση το νέο ΕΣΕΚ, η καινοτομία και οι συστημικές λύσεις στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCUS) για την ενεργειακή μετάβαση της βιομηχανίας της χώρας (κυρίως τσιμέντο, διύλιση, λιπάσματα) είναι βασικοί πυλώνες για την επόμενη μέρα της οικονομίας συνολικά. Όπως αναφέρεται, θα απαιτηθεί εθνικό πλάνο και συντονισμός δεδομένου της έλλειψης κλίμακας των τοπικών εταιρειών. Αντίστοιχα έργα συντονίζονται από τα κράτη στην Ευρώπη και την Αμερική, σημειώνεται σχετικά.

Στο μεταξύ με βάση το όσα ανέφερε  ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τις «Ευκαιρίες και Προοπτικές του “Ελλάδα 2.0”», που πραγματοποιήθηκαν σε Καβάλα και Σέρρες (12-13/1),  μέσω του «Ελλάδα 2.0» προωθείται έργο που αφορά στην αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2) στην Καβάλα. 

Από την υλοποίησή του, όπως είπε, η περιοχή θα αποκτήσει πολύ σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην προσέλκυση βιομηχανικών επενδύσεων, καθώς θα διαθέτει την πρώτη αποθήκη C02 στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Μεσόγειο, που θα επιτρέπει τη σημαντική μείωση του κόστους του CO2 για βιομηχανίες που η παραγωγική τους διαδικασία συνεπάγεται αναγκαστική εκπομπή CO2 και βρίσκονται κοντά στη νέα εγκατάσταση. Και μάλιστα σε μία χρονική περίοδο, κατά την οποία μεγάλες διεθνείς εταιρείες αναζητούν χώρους και χώρες στην Ευρώπη, για να φέρουν τις επενδύσεις τους από την Νοτιοανατολική Ασία, για λόγους ασφάλειας των αλυσίδων προσφοράς.

Μάλιστα, με βάση το οικονομικό επιτελείο όσες επιχειρήσεις που θα βρίσκονται σε κοντινή περιοχή, στα 30-40 χιλιόμετρα θα έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα κόστους. Σε μια τέτοια περίπτωση η μεταφορά των ρύπων δεν θα γίνεται αγωγών, ενώ οι βιομηχανίες που βρίσκονται σε απομακρυσμένο επίπεδο, εντός και εκτός επικράτειας, θα πρέπει να καταφύγουν σε μεταφορά δια θαλάσσης. Σύμφωνα τις αρχικές εκτιμήσεις η επένδυση ήταν για το επίπεδο των 390 εκατ. ευρώ ωστόσο με βάση το οικονομικό επιτελείο, λόγω πληθωρισμού κτλ, μπορεί να ανέλθει σε ύψος μεταξύ 500 και 1 δις  ευρώ.

Μέχρι σήμερα έχουν ανατεθεί οι μελέτες από την εταιρεία Energean στην αμερικανική εταιρεία Halliburton. H τελευταία θα εξετάσει την αξιοπιστία του κοιτάσματος και κυρίως τη σχέση κόστους/οφέλους για την διεξαγωγή ή όχι της επένδυσης. Το όφελος εξαρτάται κυρίως από τους χρήστες και το πόσες βιομηχανίες θα θελήσουν να ενταχθούν στο σχήμα, είτε ως μέτοχοι, είτε ως πελάτες. To κοίτασμα θεωρείται σε μέγεθος ικανοποιητικό για να καλύψει όλες τις εκπομπές αερίων της ελληνικής αγοράς για 10 χρόνια. Με άλλα λόγια μπορεί να χωρέσει 100 εκατ. τόνους αερίων ρύπων, σημερινής αξίας 10 δισ. ευρώ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ