Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ανέδειξε, μέσα από τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας αλλά και παραγόντων του κλάδου τα επόμενα στοιχήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της πράσινης ενέργειας.
Με τον Παντελή Κάπρο, υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας να αναδεικνύει ότι κεντρικός στόχος της μάχης για το Περιβάλλον, ο μηδενισμός της καύσης ορυκτών καυσίμων, αλλά και τον τομεάρχη Περιβάλλοντος κι Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο να θέτει θέματα στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία, πλέον η “πράσινη” ατζέντα εμπλουτίζεται με ιδέες αλλά και απαιτεί δράση ώστε να μην καταστεί η κλιματική αλλαγή, φαινόμενο που θα οδηγήσει σε ολική καταστροφή.
Έτσι, πέρα από τις … συνήθεις ΑΠΕ, οι υδατοπτώσεις, η γεωθερμία είναι κομβικά στοιχήματα, ενώ σημαντικό ζήτημα με πολλαπλες προκλήσεις είναι και η Κυκλική Οικονομία και η διαχείριση των αποβλήτων, πάντα με στόχο το zero waste economy – οικονομία μηδενικών αποβλήτων.
“Η Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον μας υπενθυμίζει τον ύψιστο στόχο της ανθρωπότητας για την προστασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων στον πλανήτη μας. Η αποτροπή του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής πρέπει να αποτελεί την πρώτιστη μέριμνα όλων των χωρών. Η απειλούμενη άνοδος της θερμοκρασίας της γης, το αυξανόμενο επίπεδο της θάλασσας, η ξηρασία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι ήδη σε εξέλιξη. Η αιτία για αυτά, είναι κυρίως η καύση πετρελαίου, άνθρακα, λιγνίτη και φυσικού αερίου” ανέφερε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Παντελής Κάπρος, σημειώνοντας:
“Οι δύο πυλώνες της πράσινης ενεργειακής μετάβασης που θα αποτρέψει την κλιματική αλλαγή είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως ο άνεμος, ο ήλιος, η γεωθερμία και οι υδατοπτώσεις, καθώς και η εξοικονόμηση ενέργειας. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα σε συνδυασμό με τον Κλιματικό Νόμο έχουν υιοθετήσει φιλόδοξους στόχους και έχουν προβλέψει συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής και επενδύσεις για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση.
Πρωτίστως, όμως, πρέπει να είναι και μέριμνα κάθε πολίτη και επιχείρησης. Η αναβάθμιση των κτηρίων, η ηλεκτροκίνηση, η φροντίδα για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών και η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος είναι πλέον καθημερινή πρακτική.”
Ανακύκλωση και διαχείριση αποβλήτων
Από την πλευρά το Σ. Φάμελλος, Υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, πρώην Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, τονίζει στο μήνυμά του για την Ημέρα Περιβάλλοντος ότι ¨”κάθε ημέρα πρέπει να είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον “.
“Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επαναφέρει στη συζήτηση το μεγαλύτερο διακύβευμα των ημερών μας, την επιβίωση της ανθρώπινης κοινωνίας και των οικοσυστημάτων. Η κλιματική και περιβαλλοντική κρίση αναδεικνύουν το έλλειμμα της πολιτικής αλλά και τα αδιέξοδα του ισχύοντος παραγωγικού μοντέλου. Έχουμε καθυστερήσει σε παγκόσμιο επίπεδο να περάσουμε από τα λόγια στα έργα και τα κλιματικά και περιβαλλοντικά προβλήματα μεγεθύνονται, δημιουργώντας φτώχεια, ανασφάλεια, ανισότητες και κοινωνικές συγκρούσεις που πολλαπλασιάζουν τα αδιέξοδα” τονίζει ο κ. Φάμελλος και συμπληρώνει:
“Κάθε ημέρα πρέπει να είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον για να πετύχουμε τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες. Γιατί το περιβάλλον είναι το κατεξοχήν πολιτικό θέμα της εποχής μας. Και φυσικά αφορά και τις εκλογές της 25ης Ιουνίου γιατί μετά από μία τετραετία διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Μητσοτάκη, η «πράσινη» επικοινωνία περισσεύει, αλλά η περιβαλλοντική πολιτική και οι φορείς της έχουν αποδομηθεί πλήρως.
Πλαστική ρύπανση
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι αφιερωμένη στην επιτάχυνση των δράσεων για την πρόληψη δημιουργίας απορριμμάτων και την κυκλική οικονομία, ώστε να καταπολεμηθεί η πλαστική ρύπανση με στόχο τον μηδενισμό της μέχρι το 2040. Και αυτό απαιτεί νέες τεχνολογίες, ριζική αλλαγή στα πρότυπα παραγωγής, ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο και κατάλληλα κίνητρα για αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών από όλους και όλες.
Η χώρα μας, παρά την επικοινωνιακή νομοθέτηση της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Πλαστικά Μιας Χρήσης, το 2020, κάνει βήματα προς τα πίσω στην ανακύκλωση και στην πρόληψη δημιουργίας πλαστικών απορριμμάτων, καθώς:
· η ανακύκλωση καθυστερεί με οσμή σκανδάλων και παράνομων χρηματοδοτήσεων που ήδη ερευνώνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ στους δήμους εκλείπει ο εξοπλισμός ανακύκλωσης,
· η κυβέρνηση Μητσοτάκη προωθεί την καύση των απορριμμάτων, όπως προβλέπεται στον Εθνικό Σχεδιασμό που τροποποιήθηκε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές,
· υπάρχει πλήρης αποτυχία της εφαρμογής του Ν. 4736/2020, με “απαγορευμένα” πλαστικά μιας χρήσης να εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην αγορά, τα κίνητρα για επαναχρησιμοποίηση πλαστικών περιεκτών να εφαρμόζονται μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, και την οργάνωση νέων Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης να έχει «κολλήσει» σε ένα καθεστώς πλήρως αδιαφανές και αποδιοργανωμένο.
Σε απάντηση των αποδεδειγμένων σοβαρών προβλημάτων διαφάνειας, διασπάθισης ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων και παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού στην ανακύκλωση, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προτάσσει στο κυβερνητικό του πρόγραμμα μία πλήρη πρόταση με νέο θεσμικό πλαίσιο, νέα επιχειρηματικά μοντέλα, με ενίσχυση του ρόλου της Πολιτείας, στήριξη των ΟΤΑ και παροχή των κατάλληλων κινήτρων σε πολίτες και επιχειρήσεις για την ενίσχυση της πρόληψης και της ανακύκλωσης. Για μία κοινωνία της ανακύκλωσης” σημειώνει οκ. Φάμελλος που τονίσει την ανάγκη αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδιασμού.
“Η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων και των Περιφερειακών Σχεδιασμών επιβάλλεται να προχωρήσει με βάση τις αρχές της πρόληψης και της πλήρους διαλογής στην πηγή, προκειμένου να απεγκλωβιστεί η χώρα από το αντιευρωπαϊκό μονόδρομο της καύσης των απορριμμάτων που προωθείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια” τονίζει ο κ. Φάμελλος και συμπληρώνει: “Παράλληλα, απαιτείται επαναφορά του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση απορριμμάτων, καταργώντας το ρόλο της «διευρυμένης» Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και ουσιαστική ενίσχυση των ΟΤΑ προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες τους υποχρεώσεις, αλλά και τις επιχειρήσεις για τον μετασχηματισμό τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται επίσης για πλήρη διαφάνεια και απόδοση όλων των σχετικών περιβαλλοντικών τελών και εισφορών (π.χ. πλαστική σακούλα, πλαστικοί περιέκτες) για ενίσχυση των πολιτικών πρόληψης και ανακύκλωσης και στήριξη της κοινωνίας.
Οι σημερινές περιβαλλοντικές προκλήσεις δεν επιλύονται με ανέξοδη επικοινωνία αλλά με συστηματική δουλειά και μεταρρυθμίσεις μαζί με όλη την κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται για μία πράσινη επανάσταση που θα εμπλέκει και θα ενισχύει όλη την κοινωνία και όλη την ελληνική οικονομία, και όχι μόνο τα συμφέροντα που εξυπηρετεί (και) στο χώρο του περιβάλλοντος η κυβέρνηση Μητσοτάκη.”
Ο ΣΕΠΑΝ
Στο μεταξύ με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, η διοίκηση του του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (ΣΕΠΑΝ) (πρώην ΣΕΒΙΑΝ), σε δήλωσή της στην Εφημερίδα των Συντακτών τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει “επιτάχυνση της μετάβασης στην Κυκλική Οικονομία. Παγκόσμιο μοντέλο που αλλάζει την οπτική μας και τη δράση μας καθώς προωθεί την επιμήκυνση του κύκλου ζωής των προϊόντων και την εξοικονόμηση μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων, με μεγιστοποίηση της αξιοποίησης αποβλήτων. Η Κυκλική Οικονομία, ως νέο οικονομικό μοντέλο, βρίσκεται στον πυρήνα της Πράσινης Συμφωνίας για την ενίσχυση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της ηγετικής θέσης της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επίτευξη του στόχου για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050” αναφέρει η διοίκηση του ΣΕΠΑΝ που προσθέτει:
“Το ζήτημα δεν είναι πλέον θεωρητικό, ούτε μπορεί να επαφίεται μόνο στην καλή πρόθεση. Είναι σοβαρή αναγκαιότητα που πρέπει να απαντηθεί ώστε να διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσα στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. Η ώρα της Κυκλικής Οικονομίας είναι τώρα!”